Πως και γιατί δημιουργούνται θρόμβοι στο αίμα~Πως προλαμβάνονται

Πως και γιατί δημιουργούνται θρόμβοι στο αίμα~Πως προλαμβάνονται
Οι θρόμβοι αίματος είναι υγιείς και σωτήριοι για τη ζωή όταν πρέπει να σταματήσει μια αιμορραγία. Ωστόσο, μπορούν επίσης να σχηματιστούν μη φυσιολογικά και τότε προκαλούν σοβαρά ιατρικά προβλήματα. Πως και γιατί δημιουργούνται θρόμβοι στο αίμα~Πως προλαμβάνονται.Πως και γιατί δημιουργούνται θρόμβοι στο αίμα~Πως προλαμβάνονται

ΥΓΕΙΑ

Το αίμα έχει μια φαινομενικά αδύνατη εργασία: Να ρέει συνεχώς και να ρέει ομαλά για μια ολόκληρη ζωή, αυτό όμως δεν μπορεί να συμβεί. Ένας θρόμβος αίματος σχηματίζεται γρήγορα όταν υπάρχει αιμορραγία. Το αίμα το επιτυγχάνει αυτό μέσω πολύπλοκων αλληλεπιδράσεων μεταξύ των ουσιών που υπάρχουν στο αίμα και αυτών που υπάρχουν στα τοιχώματα των αγγείων.

Τα κύρια στοιχεία του σχηματισμού θρόμβων στο αίμα είναι:

Αιμοπετάλια.
Τα αιμοπετάλια είναι πολύ μικρά συστατικά του αίματος που κινούν τους θρόμβους. Τα αιμοπετάλια διεγείρονται όταν αντιμετωπίζουν ένα κατεστραμμένο αιμοφόρο αγγείο και συρρέουν στην περιοχή. Συγκολλούνται μεταξύ τους και σχηματίζουν ένα «πώμα» που μειώνει την αιμορραγία. Τα αιμοπετάλια απελευθερώνουν επίσης ουσίες που ξεκινούν την χημική αντίδραση του σχηματισμού θρόμβων στο αίμα.

 

Χημικές αντιδράσεις αύξησης των θρόμβων αίματος.
Το αίμα περιέχει διαλυμένες πρωτεΐνες, που ονομάζονται επίσης και παράγοντες πήξης, οι οποίες προωθούν τους θρόμβους στο αίμα. Αυτές σηματοδοτούν και επεκτείνουν τις μεταξύ τους δραστηριότητες μαζικά στην περιοχή της αιμορραγίας. Αυτό οδηγεί σε μια ταχεία χημική αλυσιδωτή αντίδραση της οποίας το τελικό προϊόν είναι το ινωδογόνο, η κύρια πρωτεΐνη σχηματισμού θρόμβων στο αίμα. Το ινωδογόνο είναι πολύ πιο σκληρό και πιο ανθεκτικό από ό,τι το «πώμα» των αιμοπεταλίων.

Διαβάστε Επίσης  Tο θεϊκό ρόφημα που μειώνει την πίεση και ξανανιώνει τις αρτηρίες

Αντιπηκτικές διαδικασίες σταματούν την αύξηση του θρόμβου του αίματος.
Μόλις σχηματιστεί, ο θρόμβος αίματος πρέπει να εμποδιστεί η ανάπτυξη και εξάπλωσή του μέσω του σώματος, που θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά. Πολυάριθμες αντιπηκτικές πρωτεΐνες υπάρχουν σε μια φυσική ισορροπία με παράγοντες πήξης. Τα αντιπηκτικά ένζυμα εξουδετερώνουν τους παράγοντες επιπλέον πήξης, εμποδίζοντας το θρόμβο να πάει πιο μακριά απ’ ό,τι πρέπει.

Ο οργανισμός διασπά αργά το θρόμβο αίματος.
Καθώς ο κατεστραμμένος ιστός θεραπεύεται, το σώμα διασπά αργά το θρόμβο και τον απορροφά. Ένα ένζυμο που ονομάζεται πλασμίνη είναι υπεύθυνο για τη διάλυση των σκληρών στελεχών του ινωδογόνου που υπάρχουν στο θρόμβο. Διάφορες άλλες ουσίες δουλεύουν μαζί για να ενεργοποιήσουν την πλασμίνη και να βοηθήσουν να διασπαστεί ο θρόμβος.

Τι προκαλεί θρόμβους;
Η διαδικασία της πήξης του αίματος ενεργοποιείται όποτε το αίμα που ρέει, εκτίθεται σε συγκεκριμένες ουσίες. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές τέτοιες ουσίες, που ονομάζονται θρομβογόνα γιατί προάγουν το σχηματισμό θρόμβων. Πολλές θρομβογόνες ουσίες βρίσκονται στο δέρμα ή στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων.

Διαβάστε Επίσης  Οι 12 μεγάλοι εχθροί του δέρματος

Κανονικά διαχωρίζονται με ασφάλεια από το αίμα που ρέει. Η επαφή τους με το αίμα συνήθως σημαίνει πως το τοίχωμα του αιμοφόρου αγγείου έχει υποστεί ρήξη και υπάρχει αιμορραγία.

Οι περισσότερες καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια προκύπτουν από τον ξαφνικό σχηματισμό ενός θρόμβου αίματος σε μία κηρώδη πλάκα χοληστερόλης μέσα σε μια αρτηρία στην καρδιά ή τον εγκέφαλο. Όταν η πλάκα διαρραγεί ξαφνικά, οι θρομβογόνες ουσίες εντός της πλάκας που εκτίθενται σε αίμα, προκαλούν τη διαδικασία της πήξης του αίματος.

Οι θρόμβοι αίματος μπορούν επίσης να σχηματιστούν όταν το αίμα δεν ρέει σωστά.
Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια ανωμαλία του καρδιακού ρυθμού. Εάν ένας θρόμβος αίματος μετακινηθεί και ταξιδέψει προς τον εγκέφαλο, μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο. Η παρατεταμένη ακινητοποίηση μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος στα πόδια, αυξάνοντας τον κίνδυνο για θρόμβους του αίματος στις φλέβες των ποδιών (εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση).

 

Ιατρικές καταστάσεις και φάρμακα μπορεί να αλλάξουν την διαδικασία του σχηματισμού θρόμβων στο αίμα, καθιστώντας τη δημιουργία τους λιγότερο ή περισσότερο πιθανή.

www.medinova.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *