Σαρδέλες: Ένα ωφέλιμο, χορταστικό και πλήρες γεύμα

Σαρδέλες: Ένα ωφέλιμο, χορταστικό και πλήρες γεύμα

Σαρδέλες: Ένα ωφέλιμο, χορταστικό και πλήρες γεύμα

Από Λοβερδος Στελακατος Χρηστος, ιχθυολόγος

 

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

 

Πρωτεΐνη από την θάλασσα, παράγει την ορμόνη της ζωής, την ινσουλίνη, γεμάτη με Ω3 λιπαρά υπερωφέλιμα για τον οργανισμό μας.

Ελάχιστες ώρες “ψημένες” σε χοντρό αλάτι, βαπτισμένες σε χυμό βιολογικού λεμονιού, είναι ένα γεύμα από μόνες τους, 12-14 σαρδέλες στο κιλό, “ψωμωμένες”!

Ξεκοκκαλίζονται πανεύκολα, χωρίς καμία θερμική επεξεργασία μαγειρέματος, τους αξίζει να αρτίζονται μόνο με λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και μερικά φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης ή μπούκοβο για εκείνους, που θέλουν λίγο αψάδα στον ουρανίσκο.

Ιδανική τροφή για δίαιτα και αποτοξίνωση, από τα κρεατικά πάσης φύσης και μορφής. Μην την συνδέετε μόνο με το αλκοόλ ως μεζέ ή ως συνοδευτικό των οσπρίων.
Βάλτε την στην καθημερινή διατροφή σας, αφθονεί στις αγορές, όταν η πανσέληνος φεύγει.

Διαβάστε Επίσης  Σουπιές κρασάτες

Δοκιμάστε το περιεχόμενο του εικονιζόμενου πιάτου, τα φιλέτα σαρδέλας να το στρώσετε σε μία αραβική πίτα (ολικής άλεσης κατά προτίμηση), μαζί με ρόκα ή αντράκλα ή μαϊντανό ή κόλιανδρο ή καπαρόφυλλα τουρσί ή φρέσκο κρεμμύδι ή κληματόφυλλα γιαχνιστά με λεμόνι για τους περισσότερο απαιτητικούς ή όποιο άλλο φρέσκο χορταρικό σας αρέσει, καλύπτοντας όλη την επιφάνεια… (αντικαθιστώντας τις συνήθεις φέτες αλλαντικών και τυριών, τις μαγιονέζες και τα αυγά).

Είναι τόσο χορταστικό μεσημεριανό ή βραδυνό γεύμα, που θα αντικαταστήσετε τις κονσέρβες τόνου (εάν είναι τόνος…), που τρώτε με σαλάτα. Πλήρης από υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.

Διαβάστε Επίσης  Αυτό είναι το καλύτερο λαχανικό για το συκώτι μας, υποστηρίζει διατροφολόγος

Τα φιλέτα σαρδέλας διατηρούνται αρκετό διάστημα σε ελαιόλαδο, σε γυάλινο κατά προτίμηση δοχείο στο ψυγείο μας κι ας “παγώνει” το ελαιόλαδο, είναι ακίνδυνα για τα μικρά παιδιά, που μπορούν να τις τρώνε ως παιγνίδι, περασμένες μέσα σε καλαμάκια μαζί με ντοματίνια…

Stop στα κατεψυγμένα Fist Sticks, από άγνωστης προέλευσης θάλασσες ψάρια στα παιδιά. Μάθετέ τα παιδιά να τρώνε σαρδέλες, γαύρο, σαβρίδια, σκουμπριά, τα λεγόμενα γαλάζια ψάρια (μικρά πελαγικά).

15 σαρδέλες (1 κιλό) κοστίζουν, όσο ένα…τυλιχτό με πίτα “σουβλάκι” 120 γρ. Η σύγκριση σε οφέλη για τον οργανισμό ή την τσέπη μας είναι άνιση…

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *