Λιγότερο αλάτι, περισσότερες ίνες: Οι αναθεωρημένες οδηγίες για τις υγιεινές τροφές

Λιγότερο αλάτι, περισσότερες ίνες: Οι αναθεωρημένες οδηγίες για τις υγιεινές τροφές

Λιγότερο αλάτι, περισσότερες ίνες: Οι αναθεωρημένες οδηγίες για τις υγιεινές τροφές

Ο σολομός δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως «υγιεινό» τρόφιμο σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς στις ΗΠΑ, επειδή περιέχει πολλά λιπαρά.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Tα δημητριακά με ζάχαρη όμως, μπορούν να φέρουν την ετικέτα «υγιεινό» στη συσκευασία τους, εάν είναι τσεκαρισμένα συγκεκριμένα κουτάκια που σχετίζονται με μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά, παρότι περιέχουν πολλά πρόσθετα σάκχαρα.

Αυτές οι αντιφάσεις έρχονται σε αντίθεση με τη σύγχρονη επιστήμη της διατροφής και την κοινή λογική, γι’ αυτό η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι επικαιροποιεί τον όρο «υγιεινό» για να αντικατοπτρίζει μια πραγματικά υγιεινή διατροφή.

Οι νέοι κανονισμοί της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων θα ευθυγραμμίσουν τον χαρακτηρισμό «υγιεινό» με την επιστήμη της διατροφής.

«Η διατροφή είναι το κλειδί για τη βελτίωση της υγείας», δήλωσε ο υπουργός Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών Xavier Becerra. «Τα υγιεινά τρόφιμα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων. Πάρα πολλοί άνθρωποι όμως, δεν γνωρίζουν τι σημαίνει υγιεινό τρόφιμο. Η κίνηση της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων θα βοηθήσει στην εκπαίδευση περισσότερων Αμερικανών για τη βελτίωση της υγείας, την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στην υγεία και τη διάσωση ζωών».

Φιστίκια Αιγίνης: Η υπερτροφή που θωρακίζει την υγεία

Πάνω από το 80% των Αμερικανών δεν τρώνε αρκετά λαχανικά, φρούτα και γαλακτοκομικά, αλλά καταναλώνουν ανθυγιεινές ποσότητες πρόσθετων σακχάρων, κορεσμένων λιπαρών και αλατιού, ανέφερε ο οργανισμός.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων όρισε για πρώτη φορά τι είναι «υγιεινό» το 1994, αλλά βασίστηκε για τη χρήση του όρου αποκλειστικά σε μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται σε κάθε προϊόν.

Η επιστήμη της διατροφής έχει εξελιχθεί από τότε. Πλέον οι διατροφολόγοι επικεντρώνονται στο συνολικό διατροφικό πρότυπο ενός ατόμου, δίνοντας έμφαση στην κατανάλωση τροφών με θρεπτικά συστατικά όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Τα είδη των θρεπτικών συστατικών έχουν επίσης σημασία. Ο σολομός είναι πράγματι λιπαρός, αλλά πλέον τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα πιστεύεται ότι ωφελούν την καρδιά και τον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με τον νέο κανόνα, στις υγιεινές τροφές εντάσσονται πλέον οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, τα ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά όπως ο σολομός και ορισμένα μαγειρικά έλαια.

Για να μπορούν να φέρουν τη λέξη “υγιεινό” στη συσκευασία τους, τα προϊόντα θα πρέπει να περιέχουν σημαντικές ποσότητες τροφής από μία από τις συνιστώμενες ομάδες τροφίμων – φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, δημητριακά και άπαχη πρωτεΐνη.

Θα πρέπει επίσης να έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ανθυγιεινά συστατικά, όπως είναι τα κορεσμένα λιπαρά, το αλάτι και τα πρόσθετα σάκχαρα.

Ντομάτα: η ιδανική τροφή για γρήγορο αδυνάτισμα!

Για παράδειγμα, κάθε μερίδα δημητριακών που χαρακτηρίζονται «υγιεινά» θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 22 γραμμάρια δημητριακά ολικής αλέσεως και όχι πάνω από 1 γραμμάριο κορεσμένα λιπαρά, 230 χιλιοστόγραμμα νάτριο και 2,5 γραμμάρια πρόσθετα σάκχαρα.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι οι νέες οδηγίες στοχεύουν τόσο στο να τρώνε καλύτερα οι καταναλωτές, όσο και στην προώθηση της προσφοράς πιο υγιεινών τροφίμων, προτρέποντας τους κατασκευαστές να προσθέσουν περισσότερα ωφέλιμα τρόφιμα, όπως λαχανικά ή δημητριακά ολικής αλέσεως στις σειρές προϊόντων τους.Λιγότερο αλάτι, περισσότερες ίνες: Οι αναθεωρημένες οδηγίες για τις υγιεινές τροφές

Η υπηρεσία εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει κάποιο σύμβολο στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας που θα δείχνει ότι προϊόν πληροί τον νέο ορισμό «υγιεινό».

πηγή

Αφήστε μια απάντηση