Φιστίκια Αιγίνης: Η υπερτροφή που θωρακίζει την υγεία

Φιστίκια Αιγίνης: Η υπερτροφή που θωρακίζει την υγεία

Τα φιστίκια Αιγίνης έχουν υπέροχη γεύση και είναι γεγονός πως όταν αρχίσουμε να τα καταναλώνουμε δεν μπορούμε να σταματήσουμε να τα τρώμε. Τρώγοντας μια χούφτα φιστίκια καθημερινά ο οργανισμός μας λαμβάνει πλήθος βιταμινών και ιχνοστοιχείων όπως η βιταμίνη B6, η θειαμίνη, το μαγνήσιο, ο φωσφόρος, ο χαλκός και οι φυτικές ίνες. Η καταγωγή τους είναι από το μακρινό Ιράν, ωστόσο σήμερα καλλιεργούνται ευρύτατα τόσο στην Ασία όσο και τις Μεσογειακές χώρες και την Αμερική. Οι πρώτες φιστικιές έφτασαν στην Αίγινα στα τέλη του 19ου αιώνα και από το 1994 συγκαταλέγονται στα προϊόντα Π.Ο.Π. Φιστίκια Αιγίνης: Η υπερτροφή που θωρακίζει την υγεία

Τα θρεπτικά συστατικά

Τα φιστίκια Αιγίνης προσφέρουν μια πληθώρα ευεργετικών συστατικών καλύπτοντας ένα σημαντικό ποσοστό των ημερήσιων αναγκών σε ενέργεια.

Διατροφικές πληροφορίες ανά 100g

Ενέργεια 574kcal

Λίπος 51.6g

Πρωτεΐνη 17.6g

Υδατάνθρακες 11.6g

Ουγγρικά λιπαρά οξέα: 42.4g

Φυτικές ίνες 10.5g

Βιταμίνη Α 0.025mg

Βιταμίνη Β1 0.69mg

Βιταμίνη Β2 0.2mg

Βιταμίνη Β3 1.45mg

Βιταμίνη Β5 1.19mg

Βιταμίνη B6 0.25mg

βιταμίνη Β7 0.018mg

Φολικό οξύ 58mg

Βιταμίνη Ε 5.2mg

Βιταμίνη C 7mg

Ασβέστιο 136mg

Κάλιο 1020mg

Μαγνήσιο 158mg

Φώσφορος 500mg

Νάτριο 6mg

Σίδηρος 7.3mg

Ψευδάργυρος 1.4mg

Οι ιδιότητες των φιστικιών Αιγίνης

Μειώνουν τα καρδιακά προβλήματα: Τα φιστίκια Αιγίνης μπορούν να θωρακίσουν την καρδιά καθώς με φυσικό τρόπο μειώνουν τη χοληστερόλη. Τα φιστίκια Αιγίνης περιέχουν L-αργινίνη που βελτιώνει την ελαστικότητα των αρτηριών, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων στο αίμα. Η L-αργινίνη συμβάλλει στην επαύξηση της σύνθεσης του κολλαγόνου, ενώ παράλληλα δρα θετικά στην ανάπτυξη και την ενδυνάμωση του μυϊκού συστήματος. Τέλος, η L-αργινίνη ενισχύει την κινητικότητα του σπέρματος και την ανδρική στύση.

Διαβάστε Επίσης  Παγωτό: Πόσες θερμίδες έχει η μία μπάλα;

Βελτιώνουν την πέψη: Αν αντιμετωπίζετε πεπτικά προβλήματα όπως φούσκωμα, δυσκοιλιότητα και διάρροια εντάξτε τα φιστίκια Αιγίνης καθημερινά στη διατροφή σας.

Συμβάλουν στην απώλεια βάρους: Τα φιστίκια Αιγίνης είναι ιδανικά ως σνακ καθώς δημιουργούν αίσθημα πληρότητας. Επίσης, αν και περιέχουν πολλές θερμίδες, σε σύγκριση με άλλους ξηρούς καρπούς έχουν χαμηλό αριθμό θερμίδων. Συγκεκριμένα, 10 ανάλατα φιστίκια Αιγίνης έχουν 40 θερμίδες.

Προστατεύουν από το διαβήτη τύπου 2: Λόγω του φωσφόρου που περιέχουν τα φιστίκια Αιγίνης μπορούν να συμβάλλον στη διάσπαση της πρωτεΐνης σε αμινοξέα.

Υποστηρίζουν ένα υγιές νευρικό σύστημα: Τα φιστίκια Αιγίνης περιέχουν αρκετή ποσότητα βιταμίνης Β6 η οποία δημιουργεί μυελίνη. Η μυελίνη είναι η λιποειδής ουσία που περιβάλλει το νευράξονα των εμμύελων νευρικών ινών η οποία συμβάλει στην ενίσχυση της ταχύτητας μεταγωγής του σήματος.

Τονώνουν τον οργανισμό: Όπως ήδη αναφέραμε τα φιστίκια Αιγίνης αποτελούν φυσική πηγή βιταμίνης Β6, που βοηθά το σώμα να παράγει αιμοσφαιρίνη. Η αιμοσφαιρίνη είναι η πρωτεΐνη του αίματος που μεταφέρει οξυγόνο στο αίμα. Η έλλειψή της προκαλεί αναιμία και άλλες παθήσεις. Συνεπώς, οι γυναίκες λόγω της εμμήνου ρήσεως είναι καλό να τα εντάξουν στη διατροφή τους.

Διαβάστε Επίσης  Δημητριακά: όλη η αλήθεια πίσω από το κουτί!

Καταπολεμούν τις ασθένειες των ματιών: Καθώς τα φιστίκια Αιγίνης περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, τα οποία λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά, προστατεύουν τους ιστούς από τη ζημιά που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης που σχετίζονται με την ηλικία, το μπλε φως και τον εκφυλισμό της ώχρας κηλίδας θα ωφεληθούν με την κατανάλωση φιστικιών Αιγίνης.

Συμβάλουν σε ένα υγιές δέρμα: Τα φιστίκια Αιγίνης περιέχουν βιταμίνη Ε που είναι απαραίτητη για το δέρμα προκειμένου να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες. Κατά συνέπεια, η καθημερινή κατανάλωσή τους μπορεί σε συνδυασμό με έναν υγιεινό τρόπο ζωής και την υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής να καταπολεμήσει τα σημάδια της γήρανσης.

Ενισχύουν την πυκνότητα των μαλλιών: Λόγω της βιοτίνης που περιέχουν συμβάλουν στην αποτροπή της τριχόπτωσης, ενώ τονώνουν το τριχωτό της κεφαλής. Επίσης, τα φιστίκια Αιγίνης συμβάλουν στη σύνθεση της κερατίνης προκαλώντας την αντίδραση των κυτταρικών ενζύμων ώστε να παράγουν αμινοξέα. Όταν ο οργανισμός δεν λαμβάνει την επαρκή ποσότητα βιταμίνης 7 (βιοτίνη) τα μαλλιά εμφανίζουν πιτυρίδα, αποδυναμώνονται, ενώ οι άκρες σπάνε.

 

Χρήσιμα tips

Αποφύγετε τα αλατισμένα φιστίκια Αιγίνης καθώς προκαλούν κατακράτηση υγρών.
Η ενδεδειγμένη ημερήσια κατανάλωση φιστικιών Αιγίνης είναι σκόπιμο να μην υπερβαίνει τα 30 γραμμάρια.
Τα φιστίκια Αιγίνης μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες, (όπως εξανθήματα, κνίδωση, πρήξιμο και αναπνευστικά προβλήματα), οπότε βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να τα καταναλώσετε άφοβα.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *