Ρεύμα: 14 μυστικά για να μειώσετε την κατανάλωση 18%

Ρεύμα: 14 μυστικά για να μειώσετε την κατανάλωση 18%
Ρεύμα: Με μικρές αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας άνω του 18% για ένα μέσο νοικοκυριό. Παρ’ ότι η κυβέρνηση από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ειδικοί εξηγούν στον «Ελεύθερο Τύπο» πως είναι σημαντικό να αλλάξουμε οι ίδιοι τρόπο σκέψης προκειμένου να μην πληρώνουμε επιπλέον χρήματα για πράγματα που έχουμε μάθει έτσι και αλλιώς να κάνουμε λάθος.Ρεύμα: 14 μυστικά για να μειώσετε την κατανάλωση 18%

Μάλιστα, όπως εξηγεί στον «Ε.Τ.» ο ενεργειακός επιθεωρητής – μηχανολόγος μηχανικός ΑΠΘ Μιχάλης Χριστοδουλίδης, είναι εφικτή και χωρίς να ξοδευτεί ούτε ένα ευρώ εξοικονόμηση ενέργειας πάνω από το 18% για μια 4μελή οικογένεια. «Γενικά υπάρχει ένα τρίπτυχο εξοικονόμησης ενέργειας που, αν ακολουθηθεί σε ένα νοικοκυριό, μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση από 15% μέχρι και 40%, ανάλογα πάντα και με την οικονομική δυνατότητα του νοικοκυριού για να επενδύσει σε κάποιες ενεργειακές αλλαγές», επισημαίνει.

Αντικατάσταση

Οπως είναι γνωστό, οι παλιές και ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές εκτοξεύουν στα ύψη τους λογαριασμούς ρεύματος. Τα νοικοκυριά που έχουν την οικονομική δυνατότητα να αντικαταστήσουν τις παλιές τους συσκευές και όσοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» θα δουν άμεσα τη διαφορά, όλοι οι υπόλοιποι όμως θα χρειαστεί να ακολουθήσουν κάποια tips.

Διαβάστε Επίσης  Αθήνα: 13 συλλήψεις για τα επεισόδια στο κέντρο της πόλης - Τρία άτομα στο νοσοκομείο

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, ο πρώτος κανόνας είναι η αντικατάσταση του παλιού και ενεργοβόρου οικιακού εξοπλισμού με αντίστοιχο νέας τεχνολογίας υψηλής ενεργειακής κλάσης (Α ή Α+ ή Α++). Ο δεύτερος κανόνας είναι η συντήρηση του υφιστάμενου εξοπλισμού (οικιακές συσκευές, καυστήρες, κλιματιστικά κ.λπ.) και ο τρίτος κανόνας είναι οι έξυπνοι χειρισμοί του εξοπλισμού, σε συνδυασμό με την αλλαγή «κακών» συνηθειών, όπως σπατάλες και αλόγιστες χρήσεις των συσκευών.

Τα μυστικά

Ποιες όμως είναι οι συσκευές που επηρεάζουν τους λογαριασμούς ρεύματος και αυξάνουν κατά πολύ τις καταναλώσεις;

1 Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας είναι η πιο ενεργοβόρα οικιακή συσκευή, καταναλώνει την περισσότερη ενέργεια από όλες τις συσκευές, περίπου 80 kWh το μήνα για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, κάτι που αντιστοιχεί στο 25%-30% της συνολικής μηνιαίας κατανάλωσης ενέργειας ενός μέσου νοικοκυριού. Οπως εξηγεί ο ενεργειακός επιθεωρητής, η διακοπτόμενη ροή του ζεστού νερού, δηλαδή για την πραγματοποίηση ενός ντους, αντί να χρησιμοποιηθούν 35 λίτρα ζεστού νερού, μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν 30 λίτρα. Αυτά τα 5 εξοικονομούμενα λίτρα την ημέρα για κάθε ντους ισοδυναμούν με 0,1 kWh εξοικονόμησης ενέργειας. Για μια τετραμελή οικογένεια αυτό σημαίνει 0,4 kWh την ημέρα, δηλαδή 12 kWh το μήνα. Δηλαδή πετυχαίνουμε εξοικονόμηση ενέργειας σε ένα ποσοστό της τάξης του 15%.Ρεύμα: 14 μυστικά για να μειώσετε την κατανάλωση 18%

Διαβάστε Επίσης  Καταδικάστηκαν οι κατηγορούμενοι για την επίθεση στον Γ. Μπουτάρη

2 Εξίσου κοστοβόρο μπορεί να γίνει και το κλιματιστικό. Ωστόσο, εάν ρυθμιστεί στους 27 βαθμούς τη θερινή περίοδο, τότε για κάθε ένα βαθμό πάνω από τους 25℃ εξοικονομείται 10% ενέργεια, άρα στη θερμοκρασία των 27℃ έχουμε επιτύχει μια εξοικονόμηση 20%. «Δηλαδή ένα κλιματιστικό με θερμική ισχύ 9.000 Btu (Ιnverter) για 6-8 ώρες την ημέρα σε θερμοκρασία λειτουργίας 22℃ καταναλώνει περίπου 4,00 kWh, αν κατεβάσουμε τη θερμοκρασία λειτουργίας από τους 22℃ στους 20℃, τότε εξοικονομούμε 0,56 kWh την ημέρα, δηλαδή το μήνα 16,8 kWh», επισημαίνει.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *