ΑΠΘ: Πρόληψη της άνοιας με ρόδι, κρόκο, ξηρούς καρπούς, δεντρολίβανο, ελαιόλαδο

ΑΠΘ: Πρόληψη της άνοιας με ρόδι, κρόκο, ξηρούς καρπούς, δεντρολίβανο, ελαιόλαδοΑΠΘ: Πρόληψη της άνοιας με ρόδι, κρόκο, ξηρούς καρπούς, δεντρολίβανο, ελαιόλαδο

Από medlabnews.gr iatrikanea

ΑΠΘ: Πρόληψη της άνοιας με φυσικά προϊόντα όπως ρόδι, κρόκος, ξηροί καρποί, δενδρολίβανο, παρθένο ελαιόλαδο

«Η άνοια είναι πρόβλημα υγείας που αυξάνεται και επηρεάζει περισσότερους από 50 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Οι τρέχουσες φαρμακολογικές επιλογές αδυνατούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την άνοια και μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Η δευτερογενής πρόληψη της άνοιας στοχεύει σε προ-στάδια της, όπως η Ήπια Νοητική Διαταραχή», σημείωσε η καθηγήτρια ΑΠΘ, νευρολόγος, Μάγδα Τσολάκη.

Διαβάστε Επίσης  Με το σεξ καίμε πιο πολλές θερμίδες από ότι με το περπάτημα

Παράλληλα, ανέφερε, ότι σε τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές παρεμβάσεων σε άτομα με Ηπια Νοητική Διαταραχή (ΗΝΔ) βρέθηκε ότι προϊόντα όπως ο κρόκος και ο χυμός ροδιού έχουν νευροπροστατευτικές ιδιότητες.

Επίσης, σημείωσε, ότι το ελλαγικό οξύ, που βρίσκεται σε διάφορα λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς και μούρα, εκτός από νευροπροστατευτικές ιδιότητες έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.

«Το δεντρολίβανο είναι γνωστό για τη χρήση του στη λαϊκή ιατρική. Υπάρχουν δύο κλινικές μελέτες με πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα.

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο χρησιμοποιήθηκε σε κλινικές δοκιμές για υγιείς ηλικιωμένους, αλλά και για ασθενείς με ΗΝΔ, με πολύ καλά αποτελέσματα στη νοητική λειτουργία.

Διαβάστε Επίσης  Μηλόξυδο και υπεροξείδιο του υδρογόνου για την ονυχομυκητίαση

Ο κουρκουμάς, η βαϊκελαΐνη, η ουπερζίνη Α, η ρεσβερατρόλη, η ριφαμπικίνη, η βερβερίνη, η βεταϊνη, η επιγαλλοκατεχίνη-3-γαλλική, η κατεχίνη, η καφεΐνη, το εικοσιδυεξανοϊκό οξύ, η κανέλα, η λουτεολίνη, η βρυοστατίνη-1, το τζίντζερ και η γενιπίνη χρησιμοποιούνται σε κλινικές μελέτες με ποικίλα αποτελέσματα», πρόσθεσε η κ. Τσολάκη.ΑΠΘ: Πρόληψη της άνοιας με ρόδι, κρόκο, ξηρούς καρπούς, δεντρολίβανο, ελαιόλαδο

περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *