Καλπάζει η ακρίβεια: Νέες ανατιμήσεις τον Σεπτέμβριο μετά τις διψήφιες του Αυγούστου

Καλπάζει η ακρίβεια: Νέες ανατιμήσεις τον Σεπτέμβριο μετά τις διψήφιες του ΑυγούστουΙσχυρό παραμένει το σφυροκόπημα στα εισοδήματα των νοικοκυριών από την έκρηξη της ακρίβειας. Η κατάσταση με τις τιμές έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, με τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς να βομβαρδίζονται από τις διψήφιες αυξήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ που προκαλεί το ράλι των τιμών στην ενέργεια και να εκτροχιάζονται.Καλπάζει η ακρίβεια: Νέες ανατιμήσεις τον Σεπτέμβριο μετά τις διψήφιες του Αυγούστου

Αυξήσεις σε 35 βασικές κατηγορίες προϊόντων

Τις διψήφιες αυξήσεις που καταγράφηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ τον Αύγουστο, διαδέχονται νέες ανατιμήσεις σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών τον Σεπτέμβριο, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό μείγμα ακρίβειας. Σύμφωνα με στοιχεία, μέχρι το τέλος του μήνα θα αυξηθούν οι τιμές σε 35 βασικές κατηγορίες προϊόντων.

Το μπαράζ των ανατιμήσεων αναμένεται να συνεχισθεί και το επόμενο διάστημα, καθώς, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς τροφίμων, τις προσεχείς εβδομάδες αναμένεται οι βιομηχανίες και οι εμπορικές επιχειρήσεις να αποστείλουν νέους ανατιμημένους τιμοκαταλόγους στα σούπερ μάρκετ.

Οι νέες αυξήσεις αναμένεται να περάσουν σταδιακά στα ράφια των σούπερ μάρκετ, ανάλογα με τα αποθέματα των προϊόντων που διαθέτουν στις αποθήκες τους.

Ποια προϊόντα ακριβαίνουν

Η νέα λίστα της ακρίβειας περιλαμβάνει ανατιμήσεις :

στους φρέσκους χυμούς (έως 16%),
στα κατεψυγμένα ψάρια (15%),
στα χαρτικά (έως 12%),
στα τυριά (έως 13%),
στις κονσέρβες (9%-13%),
στα μπισκότα (6%-12%),
στις μπάρες δημητριακών (10%),
στις σοκολάτες (3%-12%),
στο ξύδι (10%),
στο ρύζι (10%),
στα κρουασάν (10%),
στα ποτά (έως 10%),
στο γάλα εβαπορέ (9%),
στα ζυμαρικά (έως 9%),
στα καθαριστικά σπιτιού (έως 9%),
στο σαπούνι (έως 9%),
στα είδη προσωπικής υγιεινής (έως 9%),
στις μαρμελάδες (έως 9%),
στο γιαούρτι (8%),
στις οδοντόκρεμες (έως 8%),
στον ελληνικό καφέ (6%),
στα φασόλια (6%),
στα αλλαντικά (3%-6%),
στις φακές (5%-6%),
στο ελαιόλαδο (5%),
στις ελιές (5%),
στο φρέσκο γάλα (5%),
στις μαργαρίνες (5%),
στο βούτυρο (έως 5%),
στο κρέας (3%-5%),
στον χαλβά (4%),
στις έτοιμες σαλάτες (3,5%),
στις ζωοτροφές (2,5%) και
στη ζάχαρη (2%).

Διαβάστε Επίσης  Πάσχα 2019: Πότε είναι φέτος - Όλα τα τριήμερα της χρονιάς

Ωστόσο πρόκειται για ανατιμήσεις που έχουν γίνει από μεμονωμένες εταιρείες και δεν αφορούν το σύνολο των επιχειρήσεων που παράγουν ή εμπορεύονται τα συγκεκριμένα αγαθά.

Μείωση της κατανάλωσης

Μπορεί ο τζίρος των αλυσίδων σούπερ μάρκετ σε ηπειρωτική Ελλάδα και Κρήτη να αυξήθηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία της IRI, κατά 1,6% το πρώτο εξάμηνο του έτους, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, ωστόσο το γεγονός αυτό αποδίδεται στις μεγάλες ανατιμήσεις αλλά και στην αύξηση του τζίρου των σούπερ μάρκετ τον Μάιο και τον Ιούνιο κατά 9,8% και 9,5% αντίστοιχα, εξαιτίας των εξαιρετικών επιδόσεων του τουρισμού.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι είναι πλέον σημαντική η στροφή των καταναλωτών σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, τα οποία είναι πιο φθηνά, ως επί το πλείστον, από τα επώνυμα.

Διαβάστε Επίσης  Είναι οι κοριοί μια νέα διεθνής απειλή; Ειδικός εξηγεί

Σύμφωνα με την IRI, το μερίδιο αγοράς των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας ανήλθε σε 16% το πρώτο εξάμηνο του έτους, έναντι 14,8% το 2021. Την ίδια στιγμή αρκετοί καταναλωτές εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους ότι πλέον δεν βρίσκουν τόσο πολλές προσφορές στα ράφια των σούπερ μάρκετ όσο κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της IRI, το α’ εξάμηνο του έτους μόνο οι πωλήσεις των συσκευασμένων τροφίμων κινήθηκαν ανοδικά κατά 1,9% και οριακά κατά 0,3% τα μη αλκοολούχα ποτά.

Οι υπόλοιπες κατηγορίες εμφάνισαν πτώση, και πιο συγκεκριμένα: τα αλκοολούχα ποτά κατά 9,2%, τα απορρυπαντικά και καθαριστικά σπιτιού 7,0%, τα γαλακτοκομικά 5,6%, τα κατεψυγμένα τρόφιμα 5,5%, τα είδη ατομικής υγιεινής 5,2% και τα υλικά μαγειρικής 2,4%.

Aναχώματα

Σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών αλλά και των συνταξιούχων που πλήττονται περισσότερο από την έκρηξη της ακρίβειας.

Το πακέτο της Θεσσαλονίκης θα περιλαμβάνει έκτακτο επίδομα σε χαμηλόμισθους και συνταξιούχους, αλλά και αύξηση των κονδυλίων για επίδομα θέρμανσης, ρεύμα και φυσικό αέριο, με πλέγμα όμως κριτηρίων, για την ανακούφιση των ευάλωτων.Καλπάζει η ακρίβεια: Νέες ανατιμήσεις τον Σεπτέμβριο μετά τις διψήφιες του Αυγούστου

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *