Βελούδινος πουρές: τα μυστικά και τι να αποφεύγετε

Βελούδινος πουρές: τα μυστικά και τι να αποφεύγετε

Βελούδινος πουρές: τα μυστικά και τι να αποφεύγετε

 

Το να φτιάξει κανείς πουρέ πατάτας, θεωρείται σχετικά έυκολο.

Όμως, πόσες φορές βράσατε πατάτες, οι οποίες απέξω έλιωσαν και μέσα έμειναν ωμές;

 

Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Πόσες φορές είδατε τον πουρέ σας, αντί να γίνεται αφράτος, να μοιάζει με τσίχλα και να έχει κολλώδη υφή;
Για όλα όσα αναρωτιέστε και άλλα πολλά θα βρείτε παρακάτω, αφού σας έχω εδώ όλα τα μυστικά για τον πιο τέλειο, αφράτο, βελούδινο πουρέ.

1) Ξεκινάμε από την ποικιλία πατάτας. Έχουμε πει ότι το Α και το Ω σε μια συνταγή είναι η επιλογή της σωστής πρώτης ύλης. Δηλαδή, εδώ η σωστή ποικιλία πατάτας. Αυτή είναι που θα δώσει τον τέλειο πουρέ. Αποφύγετε τις πατάτες για τηγάνισμα. Έχουν λιγότερο άμυλο, με αποτέλεσμα να μη λιώνουν σωστά, να μην απορροφούν τα υγρά που προσθέτουμε (γάλα κρέμα, λιωμένο βούτυρο κ.λ.π.) και ως αποτέλεσμα η υφή τους να είναι μαστιχωτή κι ελαστική.

Αντίθετα, οι πατάτες που είναι πλούσιες σε άμυλο πολτοποιούνται σωστά και απορροφούν τα υγρά που προσθέτουμε, δίνοντας στον πουρέ την τέλεια, αφράτη, αέρινη, βελούδινη υφή που πρέπει να έχει.

2) Πάντα στις πατάτες που βράζουμε πρέπει να βάζουμε κρύο νερό και όχι καυτό.

Διαβάστε Επίσης  Πατατοκεφτέδες με γαρίδες

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βάζουμε στην κατσαρόλα, προσθέτοντας το κρύο νερό. Μετράμε τον χρόνο βρασμού από την ώρα που θα πάρουν βράση. Αν βάλετε στις πατάτες καυτό νερό ή τις ρίξετε σε νερό που βράζει, τότε το εξωτερικό κομμάτι θα βράσει γρηγορότερα από την καρδιά της πατάτας, με αποτέλεσμα μέχρι να βράσει να μαλακώσει το κέντρο της πατάτας, ενώ το εξωτερικό τμήμα θα διαλυθεί και θα λιώσει.

3) Γίνεται πολύ πιο νόστιμος ο πουρές αν προσθέτουμε το αλάτι όταν βράζουμε τις πατάτες και μετά, στο τέλος της πολτοποίησης, διορθώνουμε προσθέτοντας λίγο επιπλέον.

4) Μην ξεχνάτε ότι για βελούδινη υφή στον πουρέ, όποιο υλικό προσθέσετε πρέπει να ειναι ζεστό. Π.χ, το γάλα, η κρέμα ή το βούτυρο πρέπει να το έχετε ζεστάνει από πριν, γιατί έτσι τα υλικά απορροφούνται πλήρως από τον πουρε πατάτας και γίνεται σωστή ομογενοποίηση.

Αν βάλετε κρύο γάλα, κρέμα ή βούτυρο από το ψυγείο στην καυτή λιωμένη πατάτα, δεν θα απορροφήσει σωστά μιας και θα ρίξει απότομα την θερμοκρασία της πατάτας. Επίσης, τα ζεστά υλικά απορροφούνται σχεδόν αμέσως, με αποτέλεσμα να χρειάζεται λιγότερο ανακάτεμα.

5) Όταν η πατάτα λιώνει τότε αποβάλλει το άμυλο. Όσο πιο πολύ ανακατεύουμε, τόσο περισσότερο άμυλο αποβάλλεται και τόσο περισσότερο ελαστικός γίνεται ο πουρές με αποτέλεσμα να γίνει σαν λάστιχο. Μία σωστά βρασμένη πατάτα λιώνει απλά με μια ξύλινη κουτάλα. Ούτε μίξερ ούτε ειδικά εργαλεία χρειάζονται.

Διαβάστε Επίσης  Φουρνιστά λαχανικά με ντομάτα και φέτα

6) Αν επιθυμείτε ο πουρές σας να γίνει λείος και βελούδινος χρησιμοποιήστε μύλο αλέσεως λαχανικών.

7) Αφού βράσετε τις πατάτες στραγγίστε τις πολύ καλά και βάλτε τις ξανά για ένα λεπτό στην κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, για να στεγνώσουν τελείως. Όσο λιγότερο νερό έχουν οι πατάτες τόσο πιο νόστιμος θα βγει ο πουρές μας.

Ακολουθήστε πιστά αυτά που σας γράφω και σας εγγυώμαι ότι θα γευτείτε έναν βελούδινο και πεντανόστιμο πουρέ, που θα γίνει ανάρπαστος. Κι αφήστε τους άλλους να αναρωτιούνται τι λάθος έκαναν…

Και μην ξεχνάτε ότι πάντα εδώ για εσάς και αγαπώ να μοιράζομαι μαζί σας τις συνταγές μου, αλλά και τα μυστικά για σίγουρη επιτυχία, που αντλώ μέσα από τη δουλειά μου. Εδώ θα βρείτε όλα τα υπόλοιπα μυστικά μου, για να κάνετε με τα χέρια σας τα τέλεια μαγειρέματα.

 

Βελούδινος πουρές: τα μυστικά και τι να αποφεύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *