Σιμιγδάλι: Θρεπτικά συστατικά και ποιοι μπορούν να το καταναλώνουν

Σιμιγδάλι: Θρεπτικά συστατικά και ποιοι μπορούν να το καταναλώνουνΣιμιγδάλι: Θρεπτικά συστατικά και ποιοι μπορούν να το καταναλώνουν

Τί είναι το σιμιγδάλι – Θρεπτικά Συστατικά:

Το σιμιγδάλι παράγεται από την άλεση σκληρού σιταριού και συγκεκριμένα του εσωτερικού μέρους του καρπού (ενδόσπερμα). Χρησιμοποιείται συνήθως στην παρασκευή ζυμαρικών, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε γλουτένη, η οποία δίνει στα ζυμαρικά ευχάριστη γεύση και διασφαλίζει ότι διατηρούν το σχήμα τους κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μαγειρέματος.

“Τροφή-Φάρμακο”: Εδώ χρήσιμο είναι να ξέρουμε δύο πράγματα:

– Πρώτον, τα προϊόντα χωρίς γλουτένη, δεν είναι όσο “αθώα” μπορεί να νομίζουμε, καθώς για να αντικαταστήσουν τις ιδιότητές της έχουν επιστρατεύτει υλικά χειρότερα για την υγεία μας από ό,τι η γλουτένη: Περί αλεύρων και γλουτένης: Γίνεται ψωμί χωρίς γλουτένη και πως;
ή Τρόφιμα χωρίς γλουτένη μεν γεμάτα αρσενικό και υδράργυρο δε

Και…

– Δεύτερον, ίσως εν τέλει να μην είναι η γλουτένη που δημιουργεί τα όποια προβλήματα στους υγιείς: Ο πραγματικός λόγος τοξικότητας των δημητριακών ΔΕΝ είναι η γλουτένη

Χρησιμοποιείται επίσης και σε διάφορα ελληνικά παραδοσιακά γλυκά. Επιπλέον, το σιμιγδάλι αποτελεί το βασικό συστατικό του κουσκούς, είναι ένα δημοφιλές συστατικό στην ασιατική κουζίνα και γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές στη δυτική κουζίνα.

Οφέλη:

Επειδή το σιμιγδάλι παρασκευάζεται από σκληρό σιτάρι κι όχι από το πιο μαλακό τμήμα του σιταριού από το οποίο παρασκευάζεται το αλεύρι για ψωμί, είναι μια τροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που πέπτεται (χωνεύεται) με πιο αργό ρυθμό.

Αυτό συμβάλλει σημαντικά στην προσπάθεια απώλειας κιλών αλλά και σε άτομα που για ιατρικούς λόγους πρέπει να ελέγχουν τις τιμές του ζαχάρου στο αίμα, όπως οι διαβητικοί.

Διαβάστε Επίσης  Η ανθυγιεινή διατροφή προκαλεί φλεγμονές και διαλύει το ανοσοποιητικό σύστημα

 

Γενικά, το σιμιγδάλι είναι μια τροφή με λίγα λιπαρά και πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες και πολλές θρεπτικές ουσίες, όπως πρωτεΐνη, βιταμίνες Ε και Β, φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο. Επίσης, το σιμιγδάλι είναι μια τροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε χοληστερίνη και νάτριο, πλούσια σε φυτικές ίνες και δεν περιέχει καθόλου βλαπτικά trans λιπαρά οξέα.

Για τους λόγους αυτούς το σιμιγδάλι είναι μια υγιεινή τροφή που μπορεί να ενσωματωθεί με ασφάλεια σε μια καλά ισορροπημένη διατροφή.

Πιο συγκεκριμένα,

η υψηλή του περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες κάνει το σιμιγδάλι μια τροφή που προσφέρει πολλή ενέργεια. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα άτομα με έντονη δραστηριότητα, υπό την προϋπόθεση ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.
Υπάρχουν και οι ωφέλιμοι υδατάνθρακες. Δείτε τους

Το σιμιγδάλι είναι επίσης ιδιαίτερα ωφέλιμο και λόγω του καλίου που περιέχει. Το κάλλιο βοηθά στην καλή λειτουργία των νεφρών και της καρδιάς καθώς και στην ομαλή λειτουργία των μυών.
Μήπως σου λείπει κάλιο; Αιτίες, συμπτώματα, επιπτώσεις και πηγές

Επιπρόσθετα, ο φώσφορος που περιέχει το σιμιγδάλι βοηθά στο μεταβολισμό, το μαγνήσιο στο να διατηρήσουμε υγιείς τους μύες μας, τα οστά και το νευρικό μας σύστημα, το ασβέστιο για να έχουμε γερά κόκκαλα και ο ψευδάργυρος στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Επιπρόσθετα, η βιταμίνη Ε που περιέχει είναι ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην πρόληψη διαφόρων ασθενειών, αφού συμβάλλει στην καταπολέμηση της βλαβερής επίδρασης των ελεύθερων ριζών στα υγιή κύτταρα.
Βιταμίνη Ε: Οφέλη, Πηγές, Επιπτώσεις της έλλειψής της

Διαβάστε Επίσης  3 φυσικά γλυκαντικά για εσάς που θέλετε να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη

 

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β
που περιέχει το σιμιγδάλι έχει αποδειχθεί πως, μεταξύ πολλών άλλων πλεονεκτημάτων, βοηθά στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος ενώ συμβάλει και στην πρόληψη των εκ γενετής γενετικών ανωμαλιών.
Για περισσότερα Βιταμίνες Β: Η δράση και που βρίσκουμε την κάθε μία

Τέλος, οι φυτικές ίνες που περιέχει το σιμιγδάλι, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και διαβήτη, μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, βοηθούν στον έλεγχο του βάρους, προστατεύουν από τον καρκίνο και βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου.

Tips:

1). Ισορροπημένη θεωρείται η διατροφή που εξισορροπεί τα θρεπτικά συστατικά από διάφορες τροφές και δεν αποκλείει ομάδες τροφίμων. Επομένως, τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, όπως το σιμιγδάλι, δεν οδηγούν στην αύξηση του βάρους, εφόσον καταναλώνονται με μέτρο.

2). Δεν αυξάνεται το βάρος τρώγοντας μια συγκεκριμένη τροφή, αλλά καταναλώνοντας μεγαλύτερη ποσότητα. Επομένως, το σιμιγδάλι όταν καταναλώνεται σε λογικές ποσότητες είναι μια υγιεινή τροφή.

Θα πρέπει να έχουμε όμως υπόψιν μας πως Η διατροφή δεν είναι η μόνη αιτία παχυσαρκίας

3). Επειδή το σιμιγδάλι είναι τροφή με μεγάλη περιεκτικότητα σε γλουτένη, καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωσή του από άτομα που έχουν ευαισθησία στη γλουτένη.

Μαρία Μανδουράρη, BA, MA, MSc.
Πηγή: miriamman.wordpress.com Σ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *