«Εξυπνος» κλιματισμός ενόψει του καλοκαιριού

Τι συστήνουν οι ειδικοί για τη χρήση των κλιματιστικών ώστε να συνδυάζουν την απαιτούμενη δροσιά με την εξοικονόμηση στο ρεύμα

Με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στους 35 βαθμούς Κελσίου στο κέντρο της Αθήνας, το ερώτημα που κυριαρχεί σε νοικοκυριά και επαγγελματικούς χώρους είναι πώς να ρυθμίσουν τα κλιματιστικά τους, τα οποία από τώρα και έως το φθινόπωρο αναμένεται να δουλεύουν στο φουλ, ώστε να μην πάρουν «φωτιά» και οι επόμενοι λογαριασμοί ρεύματος.

Από τον Δήμο Αθηναίων, η επικεφαλής για την Αντιμετώπιση Αστικής Υπερθέρμανσης Ελένη Μυριβήλη μιλά στα «ΝΕΑ» για το πώς θα βοηθήσουν φέτος τους δημότες να προφυλαχθούν από τις συνθήκες της ακραίας ζέστης. Και ο ψυκτικός Νίκος Ζώμπρας συμβουλεύει τους πολίτες πώς να ρυθμίσουν τα κλιματιστικά τους ώστε να συνδυάσουν την απαιτούμενη δροσιά με την εξοικονόμηση στο ρεύμα.

Κλιματιζόμενες αίθουσες

«Φέτος θα έχουμε περισσότερες κλιματιζόμενες αίθουσες και θα ανοίξουμε τις Λέσχες Φιλίας με πολύ μεγαλύτερο ωράριο. Εχουμε μια μεγάλη γκάμα μηνυμάτων που θα αρχίσουμε να στέλνουμε για να ξέρει ο κόσμος πώς να προφυλάσσεται», περιγράφει η Ελένη Μυριβήλη και συνεχίζει:

«Είναι σημαντικό να ξέρουν οι κάτοικοι των πόλεων ότι αν κατά τη διάρκεια του καύσωνα το σπίτι τους δεν είναι δροσερό ώστε να δροσίζεται το σώμα τους, θα πρέπει να πηγαίνουν σε χώρο με κλιματιστικό για τουλάχιστον δύο ώρες μέσα στο 24ωρο. Ιδιαιτέρως οι άνω των 65, τα μικρά παιδιά, οι γυναίκες που θηλάζουν, οι εγκυμονούσες και άτομα με προϋπάρχοντα νοσήματα.

Διαβάστε Επίσης  Τραγωδία: Νεκρή 30χρονη – Πνίγηκε την ώρα που έτρωγε

Από τις 11.00 έως τις 18.00 καλό θα ήταν, τις ημέρες με καύσωνα, να αποφεύγουν να βγαίνουν έξω και τις ζεστές ώρες να έχουν κλειστά παντζούρια και παράθυρα για να διατηρούνται οι θερμοκρασίες της νύχτας. Αν υπάρχουν ανεμιστήρες, να τους ανοίγουν όταν ο αέρας στο σπίτι είναι δροσερός και να φροντίζουν τουλάχιστον ένας χώρος του σπιτιού να είναι σκιερός. Πρέπει όλος ο κόσμος να έχει υπόψη του, αυτό το καλοκαίρι, να μην ανοίγει πολύ τον κλιματισμό. Και όταν τον ανοίγει, να μην είναι σε εξωφρενικά χαμηλές θερμοκρασίες. Γιατί, αλλιώς, τραβάμε πολλή ενέργεια και θα έχουμε μεγάλες αγωνίες στην Αθήνα για μπλακάουτ. Και τα μπλακάουτ σημαίνουν ότι κινδυνεύει η ζωή των πιο ευάλωτων».

Ρύθμιση

Αναφορικά με τη ρύθμιση των κλιματιστικών, ο ψυκτικός Νίκος Ζώμπρας συστήνει σε ποια θερμοκρασία αλλά και σε ποια ταχύτητα θα πρέπει να ρυθμιστούν φέτος τα κλιματιστικά: «Καλό είναι, σε μια νορμάλ θερμοκρασία καλοκαιριού, 35-38 βαθμούς, τα κλιματιστικά να δουλεύουν στους 23-25 βαθμούς. Οσον αφορά την ταχύτητα του ανεμιστήρα, η ρύθμιση να είναι στο «αυτόματο» ώστε όταν πιάνει τη θερμοκρασία, να σταματά η εσωτερική και η εξωτερική μονάδα, κάτι που βοηθά και στην εξοικονόμηση ενέργειας. Καλό είναι, επίσης, να το έχουμε ανοιχτό συνέχεια σε σταθερή θερμοκρασία, παρά να το ανοιγοκλείνουμε. Και να κρατάμε κλειστές τις κουρτίνες και την πόρτα του δωματίου. Για συνθήκες ακραίου καύσωνα, πάνω από 40 βαθμούς, μπορούμε στο κλιματιστικό να κατέβουμε στους 20-22 βαθμούς».

Διαβάστε Επίσης  28η Οκτωβρίου: Πώς θα πληρωθούν την αργία αυτοί που εργάζονται

Δράσεις

Πέραν των συμβουλών για «έξυπνο» κλιματισμό από τους ειδικούς, από τον Δήμο Αθηναίων είναι ήδη στα σκαριά μια σειρά δράσεων για την προστασία των πιο ευάλωτων, όπως είναι η διανομή δροσερού νερού τις ημέρες του καύσωνα, με συνεργαζόμενα βανάκια, σε γειτονιές της Αθήνας που έχουν χαρτογραφηθεί ως οι πιο ζεστές.

Ή η δημιουργία δικτύου εθελοντών, σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό, που θα συντάξει λίστες ανά γειτονιά με ανθρώπους ηλικιωμένους που ζουν μόνοι και χρειάζονται βοήθεια για να κρατήσουν το σπίτι δροσερό, μια πρακτική που εφαρμόζεται με επιτυχία σε Καναδά και ΗΠΑ.

Την επόμενη εβδομάδα, μάλιστα, αναμένεται να ανακοινωθεί το νέο μέτρο της κατηγοριοποίησης των καυσώνων, στα πρότυπα των τυφώνων, ώστε να μπορούν οι πολίτες να προφυλάσσονται από τις συνθήκες ακραίας ζέστης έγκαιρα και αποτελεσματικά.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *