Έλλειψη σιδήρου: Οι τροφές με την υψηλότερη περιεκτικότητα

Η έλλειψη σιδήρου είναι ένα σύμπτωμα που δεν πρέπει να παραβλέπεται, καθώς στα παιδιά σχετίζεται με μειωμένη νοητική και σωματική ανάπτυξη, κακές σχολικές επιδόσεις και ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ οι ενήλικες έχουν μειωμένη παραγωγικότητα και κούραση.  Έλλειψη σιδήρου: Οι τροφές με την υψηλότερη περιεκτικότητα 

Υπολογίζεται ότι μία στις τέσσερις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και ένα στα τρία παιδιά του Δημοτικού στη χώρα μας εμφανίζουν σιδηροπενία, δηλαδή χαμηλά επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό.

Η σιδηροπενία οφείλεται σε μειωμένη πρόσληψη σιδήρου και αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να εξελιχθεί σε σιδηροπενική αναιμία.

Διαβάστε Επίσης  Νεύρα στην εγκυμοσύνη: 10 τρόποι για να τα καταπολεμήσετε και να χαλαρώσετε

Για την πρόληψη της σιδηροπενίας είναι απαραίτητη η επαρκής πρόσληψη σιδήρου από τα πρώτα χρόνια της ζωής του ατόμου, μέσω τροφίμων όπως το κρέας και το ψάρι.

 

Για να γίνει σωστή απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό, πρέπει να συνοδεύετε τις τροφές με σίδηρο με βιταμίνη C (από τρόφιμα όπως ο χυμός πορτοκάλι, η ντομάτα, το πράσινο λάχανο, το μανταρίνι, το ακτινίδιο και οι φράουλες).

Διαβάστε Επίσης  Ζωμός λαχανικών αναζωογόνησης & Ζωμός ζωτικότητας

Πολύ σίδηρο μπορεί να πάρει κανείς και από εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως τα εμπλουτισμένα δημητριακά για πρωινό και το γάλα.

Οι πιο πλούσιες σε τροφές σίδηρο (mg σιδήρου ανά 100 γρ.) είναι οι παρακάτω:

 

Bρόμη με σταφίδες (πρωϊνού) 32,70

Πασατέμπος 15

Σουσάμι 14,70

Σουπιές 10,80

Πιπεριές 10,40

Χταπόδι 9,50

Ντομάτα λιαστή 9,10

Συκώτι μοσχαρίσιο 6,30

Κάσιους 6

Χοιρινό 4,25

Μοσχάρι 3,90

πηγή

Αφήστε μια απάντηση