Ρεύμα: Στα 3,2 δισ. η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος – Ολα τα μέτρα

Ρεύμα: Στα 3,2 δισ. η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος – Ολα τα μέτραΗ εξειδίκευση των μέτρων γίνεται από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων ανακοίνωσε το οικονομικών επιτελείο καθώς όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας η κρίση έχει επιβαρύνει πολύ την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας και γι’ αυτό η κυβέρνηση λειτουργεί υπεύθυνα, συνετά και συγκροτημένα.

Η εξειδίκευση των μέτρων γίνεται από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Ειδικότερα:

1ον. Οι επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος, για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, ενισχύονται σημαντικά και διευρύνονται γενναία.

Αυξάνονται οι επιδοτήσεις των υφιστάμενων κατηγοριών καταναλώσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και επιδοτούνται, για πρώτη φορά, και οι καταναλώσεις πάνω από τις 300 KWh της κύριας κατοικίας, καθώς και καταναλώσεις υπολοίπων ιδιοκτησιών των νοικοκυριών.

Το κόστος αναμένεται να διαμορφωθεί στα 900 εκατ. ευρώ.

Θα καλυφθεί από τους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, σε συνδυασμό με το ειδικό τέλος, ύψους 90%, επί των επιπλέον εσόδων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο θα επιβληθεί για την προηγούμενη περίοδο, σύμφωνα με το τελικό πόρισμα και τη μεθοδολογία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

2ον. Τον μήνα Ιούνιο, επιδοτείται το 60% της αύξησης για όλους τους λογαριασμούς ρεύματος που έχουν χρεωθεί οι καταναλωτές, και έχουν εκδοθεί από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Μάιο του 2022.

Διαβάστε Επίσης  Οργή ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις Γρηγοράκου - Καλεί τη Γεννηματά να πάρει θέση

Αφορά οικιακούς καταναλωτές για χρεώσεις της κύριας κατοικίας τους, οι οποίες δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν δοθεί μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

Η επιδότηση θα χορηγηθεί στον λογαριασμό IBAN του καταναλωτή.

Το ποσοστό επιδότησης αφορά νοικοκυριά με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ, δηλαδή των 95% των νοικοκυριών.

Η επιδότηση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 600 ευρώ ανά καταναλωτή.

Υπολογίζεται ότι για τις καταναλώσεις αυτής της περιόδου, οι οικιακοί καταναλωτές – για την πρώτη κατοικία τους – έχουν επιδοτηθεί με 755 εκατ. ευρώ, ενώ οι ίδιοι έχουν επωμιστεί επιπλέον κόστος 464 εκατ. ευρώ.

Συνεπώς, το κόστος της νέας παρέμβασης, με την απευθείας επιστροφή ποσού στους ατομικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, υπολογίζεται στα 280 εκατ. ευρώ.

Αυτό το κόστος θα καλυφθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

3ον. Συνεχίζει να επιδοτείται στην πηγή, η τιμή πώλησης του πετρελαίου κίνησης (diesel) για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, ώστε το όφελος στην τελική τιμή για τον καταναλωτή να συνεχίσει να διαμορφώνεται στα 15 λεπτά το λίτρο.

Όπως έγινε και κατά τον προηγούμενο μήνα. Το κόστος της παρέμβασης εκτιμάται στα 45 εκατ. ευρώ. Αυτό το κόστος θα καλυφθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

4ον. Από τον Ιούλιο του 2022 και με χρονικό ορίζοντα έως και ένα χρόνο, ενισχύεται – οριζόντια – ο μηχανισμός εκπτώσεων στα τιμολόγια ρεύματος, ώστε να σταθεροποιηθεί η τιμή λιανικής.

Εισάγεται μηχανισμός απορρόφησης των επιπλέον εσόδων των παραγωγών στη χονδρική αγορά.

Συγχρόνως, θα προσαρμόζεται – σε μηνιαία βάση – το ποσοστό επιδότησης στη λιανική αγορά, ενισχύοντας τον παρόντα μηχανισμό εκπτώσεων στα τιμολόγια, ώστε οι τιμές να παραμένουν μεσοσταθμικά σταθερές σε συγκεκριμένα επίπεδα, σημαντικά χαμηλότερες από αυτές που παρατηρήθηκαν τους προηγούμενους μήνες, και ελαφρώς υψηλότερες από αυτές που ίσχυαν πριν από την κρίση.

Διαβάστε Επίσης  ΔΕΘ 2018: Αέρα κυβερνησιμότητας θέλει να βγάλει ο Κ. Μητσοτάκης

«Με αυτές τις παρεμβάσεις που εξαντλούν το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργήσαμε, η κυβέρνηση απαντά στις εύλογες αγωνίες της κοινωνίας. Θα θέλαμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα, όμως η ευθύνη δεν μας αφήνει να διαταράξουμε τη δημοσιονομική ισορροπία και ευστάθεια» υπογράμμισε – μεταξύ άλλων – ο υπουργός Οικονομικών.

Εξειδικεύοντας τα μέτρα ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας επεσήμανε ότι οι επιδοτήσεις θα συνεχιστούν και τους μήνες Μάιο και Ιουνίου στους λογαριασμούς ρεύματος τους φυσικού αερίου σε οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια

Σε ότι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια, για τους οικιακούς καταναλωτές η επιδότηση για τον μήνα Μάιο αφορά όλες τις κατοικίες κύριες και μη χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και για το σύνολο της κατανάλωσης.

Σε ότι αφορά τις κύριες κατοικίες για τις πρώτες 300 κιλαβατώρες απορροφάται το 86% της αύξησης στο κόστος ηλεκτρισμού καθώς η μέση ενίσχυση θα ανέλθει σε 56,6 ευρώ το μήνα.

Για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες η επιδότηση κυμαίνεται στα 205 ευρώ ανά μεγαβατώρα και για τις καταναλώσεις από 151 έως 300 κιλοβατώρες σε 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Το σύνολο της κατανάλωσης πάνω από 300 μεγαβατώρες το μήνα είναι 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Για όλες τις μη κύριες κατοικίες, επιδοτείται η συνολική κατανάλωση ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων με 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα για να απορροφηθεί το 50% της αύξησης.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *