Σαρίκι: Χριστουγεννιάτικο γλυκό

Σαρίκι: Χριστουγεννιάτικο γλυκόΣαρίκι: Χριστουγεννιάτικο γλυκό

Συνταγή για Σαρίκι ή Φρουτομπακλαβάς : Χριστουγεννιάτικο γλυκό. Χριστουγεννιάτικο γλυκό που το ονομάζουν Σαρίκι στην Πελοπόννησο ενώ στην Ρούμελη το αποκαλούν φρουτομπακλαβά ή φρανζόλα.

Όπως και να λέγεται σε κάθε περιοχή είναι ένα γευστικότατο γλυκάκι με όλα τα αρώματα του καβουρδισμένου αμύγδαλου των φρούτων και του μελιού!!
Είναι το καλύτερο Χριστουγεννιάτικο γλυκό!!

Υλικά

Φυλλο Κρουστας Μισό κιλό
Βουτυρο 250 γραμμάρια
Για την γέμιση
Αυγα 5
Αμυγδαλα 3 κούπες του τσαγιού ασπρισμένα
Βανίλια 3
Ζαχαρη 1 κούπα του τσαγιού
Φρυγανιά 1 κούπα του τσαγιού τριμμένη
Λικέρ 1 σφηνάκι
Γλυκό Του Κουταλιού 1 1/2 κούπα του τσαγιού της αρεσκείας μας

Για το σιρόπι

Ζαχαρη 3 ποτήρια
Νερό 2 ποτήρια
Λεμονι 3 κουταλιές της σούπας
Μελι 3 κουταλιές της σούπας

 

Εκτέλεση για το Σαρίκι: Χριστουγεννιάτικο γλυκό

Σαρίκι: Χριστουγεννιάτικο γλυκό

Στην αρχή διαχωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους και χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ μαζί με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Στην συνέχεια προσθέτουμε τους κρόκους, την βανίλια, το λικέρ, την τριμμένη φρυγανιά, το ασπρισμένο αμύγδαλο και το γλυκό του κουταλιού της αρεσκείας μας χωρίς το σιρόπι του.

Διαβάστε Επίσης  Κορμός Χριστουγέννων με παντεσπάνι σοκολάτας

Αφού η γέμιση μας είναι έτοιμη και έχει ομογενοποιηθεί στρώνουμε 3 φύλλα πολύ καλά βουτυρωμένα σε ένα ταψί. Από πάνω στρώνουμε την γέμιση. Τυλίγουμε χαλαρά τα φύλλα μας σε ρολό. Βουτυρώνουμε και πάλι πολύ καλά και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα.

Σαρίκι: Χριστουγεννιάτικο γλυκό

Εκτέλεση για το σιρόπι

Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε την ζάχαρη, το νερό, τον χυμό λεμονιού και το μέλι και βράζουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Με ένα πριονωτό μαχαίρι χαράζουμε με πολύ προσοχή και πολύ λίγο σε κομμάτια το σαρίκι. Σιροπιάζουμε το γλυκό μας με κρύο σιρόπι όσο το γλυκό μας είναι καυτό.

Διαβάστε Επίσης  Χριστουγεννιάτικη σαλάτα ζυμαρικών με λουκάνικο και κόκκινη πιπεριά

Tips για το Σαρίκι: Χριστουγεννιάτικο γλυκό, χριστουγεννιατικα γλυκα χριστουγεννιατικες συνταγες

Αντί για γλυκό του κουταλιού στην γέμιση μπορείτε να βάλετε φρουί γλασέ. Το γλυκό του κουταλιού είναι της αρεσκείας μας και μπορείτε να συνδυάσετε και παραπάνω από ένα γλυκό του κουταλιού για την γέμιση. Το βούτυρο προορίζεται για τα φύλλα έτσι ώστε να βγουν τραγανά και δεν μπαίνει στην γέμιση.

Για την γέμιση στο σαρίκι θα προτιμήσουμε σκληρά φρούτα σε γλυκό του κουταλιού όπως κυδώνι, περγαμόντο, κεράσι και άλλα. Τα αμύγδαλα εκτός από ασπρισμένα σας προτείνουμε και να τα καβουρδίσετε όμως είναι προαιρετικό. Μπορούμε να βάλουμε 2 κούπες αμύγδαλο και 1 καρύδι στη γέμιση.

Η συνταγή είναι της φίλης μας Ρουλα Λυρου

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *