Η χειμωνιάτικη ρίζα που θωρακίζει το ανοσοποιητικό και βοηθά την πέψη

Η χειμωνιάτικη ρίζα που θωρακίζει το ανοσοποιητικό και βοηθά την πέψηΗ χειμωνιάτικη ρίζα που θωρακίζει το ανοσοποιητικό και βοηθά την πέψη

Έχει μεσογειακή καταγωγή, πολλές φορές συγχέεται με το σέλινο όμως πιο πολύ θα λέγαμε ότι μοιάζει με… πατάτα! Εάν δε γνωρίζετε πολλά για τη σελινόριζα, ήρθε η ώρα να τα μάθετε!

Η χειμωνιάτικη ρίζα που θωρακίζει το ανοσοποιητικό και βοηθά την πέψη

Η σελινόριζα, προερχόμενη από την ίδια οικογένεια με τα καρότα, μπορεί να έχει περίεργη εμφάνιση, όμως σίγουρα κερδίζει σε γεύση και διατροφική αξία. Ίσως ένα από τα πιο γνωστά χαρακτηριστικά της είναι η αλλόκοτη εμφάνισή της, καθώς έχει λεία και λευκή σάρκα σαν αυτή της πατάτας, απ’έξω όμως έχει ιδιαίτερα τραχιά επιφάνεια.

Όσον αφορά τα διατροφικά της χαρακτηριστικά, έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες – μόλις 42 θερμίδες ανά 100γρ – ενώ μπορεί να καταναλωθεί ωμή και μαγειρεμένη. Περιέχει φυτικές ίνες καθώς και πολλές σημαντικές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αλλά και μέταλλα, όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο φώσφορος, το κάλιο, το νάτριο και ο ψευδάργυρος.

Διαβάστε Επίσης  Με λίγες κουταλιές αποχαιρετήστε φραγμένες αρτηρίες, υπέρταση, χοληστερόλη

Παρακάτω θα ανακαλύψετε τρεις από τις πιο σημαντικές συμβολές της σελινόριζας στην υγεία μας.

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά

H σελινόριζα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, θωρακίζοντας έτσι τα υγιή κύτταρα. Με αυτόν τον τρόπο, προστατεύουν από πολλές παθήσεις, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο και νόσο Αλτσχάιμερ. Συγκαταλέγεται επίσης στα αντιγηραντικά φυτά.

Επιπλέον η ωμή σελινόριζα είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C, που σημαίνει ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Βοηθά στην πέψη

Η σελινόριζα ως φυτό ταξινομείται στις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Η ιδιότητα αυτή και μόνο συμβάλλει στη διαδικασία της πέψης και στην κινητικότητα του εντέρου. Συνεπώς, μπορεί να δράσει προστατευτικά ενάντια σε ορισμένες σοβαρές παθήσεις, όπως στον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Σύμφωνα με ερευνητικά στοιχεία, η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών είναι απαραίτητη για τα καλά βακτήρια του εντέρου, τα οποία είναι εξαιρετικά σημαντικά σε διαφορετικές πτυχές της υγείας μας, όπως στην προστασία από τον σακχαρώδη διαβήτη και την παχυσαρκία

Διαβάστε Επίσης  Ο κόκκινος χυμός με τριπλάσια αντιοξειδωτικά από το πράσινο τσάι

Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες

Πλούσια σε βιταμίνη Κ, η σελινόριζα είναι ένας από τους καλύτερους διατροφικούς συμμάχους στη μάχη κατά του καρκίνου. Αρκετές μελέτες σε ζώα διαπίστωσαν ότι η βιταμίνη Κ μείωσε την ανάπτυξη και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων στο σώμα.

Όσον αφορά τις κλινικές μελέτες, μια μεγάλη μελέτη παρατήρησης σε περισσότερους από 24 χιλιάδες ανθρώπους συμπέρανε ότι η βιταμίνη Κ2 συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης αλλά και θανάτου από καρκίνο.

Ακόμα, μια ανασκόπηση πέντε μελετών σε ασθενείς με καρκίνο που είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα της βιταμίνης Κ μετά από κάποια χειρουργική επέμβαση βελτίωσαν το προσδόκιμο ζωής των ασθενών μετά από ένα χρόνο.

Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα σε ανθρώπους, για να καθοριστεί εάν η βιταμίνη Κ μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *