Πότε ξεκλειδώνουν τα νέα μέτρα για τα Χριστούγεννα – 116 νεκροί μόνο χθες στην Ελλάδα

Πότε ξεκλειδώνουν τα νέα μέτρα για τα Χριστούγεννα – 116 νεκροί μόνο χθες στην Ελλάδα

Νέα μέτρα μόνο για την εστίαση υπάρχουν στο συρτάρι για τα Χριστούγεννα. Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να λάβει κανένα νέο μέτρο, παρά τους 116 νεκρούς.

Παγωμένη δείχνει η συζήτηση για νέα μέτρα τα Χριστούγεννα για ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους, ενώ καταγράφεται μια κινητικότητα για τα ραντεβού στην τρίτη δόση εμβολίου.

Ταυτόρχρονα όμως έχει ανοίξει για τα καλά η συζήτηση για επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 50 ετών προφανώς με πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα, όπως έγινε για τους πολίτες άνω των 60 ετών.

«Προς το παρόν δεν κρίνεται αυτό αναγκαίο. Αν δούμε ότι τα υγειονομικά, επιδημιολογικά δεδομένα αλλάξουν, τότε θα το αξιολογήσουμε. Αλλά προς το παρόν αυτό δεν υπάρχει στην ατζέντα» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ωστόσο η κουβέντα έχει φουντώσει.

Αυτή τη στιγμή, 18 μέρες πριν τα Χριστούγεννα, η κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα στην πορεία προς τις γιορτές, ωστόσο οι νεκροί αυξάνονται.

Μόνο χθες η Ελλάδα είχε 116 νεκρούς και γενικά η χώρα μας δείχνει να κινείται προς το άγνωστο με τη διαχείριση της Πανδημίας.

Μιλώντας στο iEidiseis, η Αθηνά Λινού τόνισε ότι «οι πολλοί νεκροί που έχουμε τελευταίως αποτελούν συνέπεια των πάμπολλων κρουσμάτων που είχαμε πριν από 20-25 ημέρες. Δηλαδή, επειδή είχαμε πάρα πολλά κρούσματα είναι λογικό να έχουμε και πάρα πολλούς θανάτους, οι άνθρωποι δεν πεθαίνουν την ίδια ημέρα που κολλάνε, περνάει ένα διάστημα». «Επιπλέον, ιδιαιτέρως ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι συνεχίζει να είναι εξαιρετικά υψηλός ο δείκτης της θετικότητας, αν τα Σαββατοκύριακα είναι λιγότερα τα τεστ και προκύπτουν μεγαλύτερα ποσοστά θετικότητας», προσέθεσε η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας.

Διαβάστε Επίσης  Τι λέει ο άνθρωπος που κατηγορείται για χυδαία ανάρτηση σε βάρος της δολοφονημένης Ελένης Τοπαλούδη

«Από αυτά που βλέπουμε τώρα, τα πράγματα είναι ανησυχητικά. Θα έχουμε κι άλλους θανάτους. Η ελπίδα είναι η μετάλλαξη ”Όμικρον” να είναι λίγο λιγότερο επιθετική, δηλαδή να την κολλάμε αλλά να μην είναι τόσο θανατηφόρα, το οποίο όμως δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί», επεσήμανε.

«Και εν τω μεταξύ, μέχρι να αυξηθούν και τα εμβόλια -και η πρώτη δόση δηλαδή, εκεί πάσχουμε πολύ-, να προσέχουμε πάρα πολύ μέσω των μέτρων προστασίας», υπογράμμισε η ίδια. Ερωτηθείσα για τη ραγδαία αύξηση και των διασωληνωμένων, οι οποίοι καθημερινώς υπερβαίνουν τους 700, απάντησε ότι «αυτό σημαίνει ότι έχουμε πάρα πολύ μεγάλη θνητότητα, που τουλάχιστον στα επαρχιακά νοσοκομεία παραμένει υψηλή».

Ερωτηθείσα εάν εκτιμά και η ίδια ότι τουλάχιστον τις επόμενες 1-2 εβδομάδες θα εξακολουθούμε να έχουμε αύξηση των ημερησίων θανάτων, η Δρ. Λινού απάντησε ότι «αυτό είναι που φοβάμαι, επειδή είναι και οι συνθήκες στα νοσοκομεία, που είναι δύσκολες»

Πότε θα πάμε σε νέα μέτρα

Ο αριθμός των 116 νεκρών δεν οδηγεί στην κυβέρνηση σε νέα μέτρα. Ακόμα και αν αυτός ο αριθμός διατηρηθεί ή αυξηθεί…

Μόνο στην περίπτωση που η επιδημιολογική κατάσταση και κυρίως η πίεση στα νοσοκομεία δεν κριθεί ικανοποιητική θα έρθουν νέα μέτρα. Τότε θα αφορούν τους ανεμβολίαστους με μπλόκο στους ανοιχτούς χώρους της εστίασης και της διασκέδασης.Μέσα στην εβδομάδα, μετά και τη σχετική εισήγηση των λοιμωξιολόγων, αναμένεται να ανακοινωθεί η μείωση του χρόνου ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης στους 3 μήνες (από τους 6 μήνες που ισχύει σήμερα) και να δίνεται 1 μήνας περιθώριο για το εμβόλιο.

Διαβάστε Επίσης  Άγιος Ιωάννης - Κάσπακας: Μια απέραντη και ρηχή αμμουδιά!

Τα νέα μέτρα στη Γαλλία
Η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει τα νυχτερινά κέντρα για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, ώστε να μειωθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού που προκαλεί την Covid-19, ενόψει των εορταστικών εκδηλώσεων για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ ανακοίνωσε ότι οι ιδιοκτήτες νάιτ κλαμπ και ντισκοτέκ, καθώς και οι εταιρείες που οργανώνουν εκδηλώσεις θα αποζημιωθούν.

Ο Καστέξ κάλεσε επίσης τους πολίτες να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές τους, τα επαγγελματικά και ιδιωτικά πάρτι, διευκρινίζοντας όμως ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει λόγος να επιβληθεί lockdown ή απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες.

Το πέμπτο κύμα της πανδημίας «απαιτεί νέα μέτρα», εξήγησε ο Γάλλος πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι και πάλι υψηλός, ωστόσο η κατάσταση είναι καλύτερη σε σύγκριση με πέρσι, γιατί 52.000.000 Γάλλοι έχουν εμβολιαστεί.

Χθες ανακοινώθηκαν 11.308 νέα κρούσματα και 192 θάνατοι. Σε μονάδες εντατικής θεραπείας νοσηλεύονται 2.191 ασθενείς.

Ο Καστέξ είπε ότι θα ενισχυθούν τα μέτρα στα δημοτικά σχολεία, κυρίως σε ό,τι αφορά την τήρηση των αποστάσεων. Τα υπέρβαρα παιδιά ή όσα έχουν άλλα υποκείμενα νοσήματα, ηλικίας 5-12 ετών μπορούν να εμβολιαστούν από τις 15 Δεκεμβρίου.

Ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν είπε ότι ενδέχεται να ξεκινήσει ο εθελοντικός εμβολιασμός όλων των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών από τις 20 Δεκεμβρίου, εφόσον δώσουν το «πράσινο φως» οι υγειονομικές αρχές.

Όσον αφορά την τηλεργασία, ο Καστέξ είπε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι για όσους εργαζόμενους είναι εφικτό να δουλεύουν από το σπίτι τους για δύο ή τρεις ημέρες την εβδομάδα.

πηγή

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *