Ποια είναι τα οφέλη της πράσινης σαλάτας;

Ποια είναι τα οφέλη της πράσινης σαλάτας;

Ποια είναι τα οφέλη της πράσινης σαλάτας;

Έχει καταφέρει το μαρούλι να γίνει το… σπαγγέτι των λαχανικών; Αμέ.

Με ξηρούς καρπούς, με φρούτα, με πιπεριές, με κάστανα, με αποξηραμένα φρούτα, με φιλετάκια κρέατος, με οτιδήποτε χωράει ο νους μας ταιριάζει το μαρουλάκι, και αποτελεί την ιδανική βάση για τη σαλάτα μας. Κι από γευστική, κι από θρεπτική άποψη.

Ωστόσο, υπάρχουν διάφορες ποικιλίες μαρουλιού, με το κατσαρό να είναι λίγο πιο θρεπτικό από τα υπόλοιπα. Αντίστοιχα, υπάρχουν διάφοροι τύποι μαρουλιού, οι οποίοι μπορούν να ταξινομηθούν σε πέντε κατηγορίες:

 

Ποια είναι τα οφέλη της πράσινης σαλάτας;

 

Ο τύπος ρομάνα (Romaine)

Αυτός ο τύπος έχει λεία σκληρά, μακριά και ανορθωμένα φύλλα που σχηματίζουν ψηλή κεφαλή. Έχουν τραγανή υφή και πολύ λεπτή και βαθιά γεύση. Είναι ο πλέον διαδεδομένος τύπος μαρουλιού στην Ελλάδα.

 

Ο φυλλώδης τύπος (Looseleaf),

Σε αυτόν τον τύπο τα φύλλα είναι κατσαρά (σγουρά), δεν έχουν κεφαλή και το χρώμα τους είναι πράσινο, ανοιχτό πράσινο ή και κόκκινο. Έχουν απαλή γεύση και ελαφρώς τραγανή υφή.

 

Ο κεφαλωτός τύπος Βουτυροκέφαλο (Butterhead)

Με παχιά, μεγάλα και μαλακά φύλλα που σχηματίζουν μία συμπαγή κεφαλή η οποία διαχωρίζεται εύκολα από το στέλεχος. Έχει γλυκιά γεύση και μαλακή υφή. Τα βουτυροκέφαλα μαρούλια αποκαλούνται έτσι γιατί τα εσωτερικά φύλλα τους έχουν ελαιώδη υφή στην επιφάνειά τους που θυμίζει βούτυρο.

 

Ο κεφαλωτός τύπος Crisphead

Χαρακτηρίζεται από τα πράσινα φύλλα στο εξωτερικό και υπόλευκο χρώμα στο εσωτερικό. Η κεφαλή αυτής της ποικιλίας μαρουλιού έχει τραγανή υφή και υδαρή, ήπια γεύση. Η πιο γνωστή ποικιλία είναι το μαρούλι iceberg. Οι κεφαλές iceberg μοιάζουν πολύ με κεφαλωτά λάχανα.

Διαβάστε Επίσης  Αποτοξίνωση τώρα με τη δίαιτα της Βίβλου!

 

Το μαρούλι – σπαράγγι (Stem)

Έχει στενά φύλλα και παχύ σαρκώδη βλαστό. Το βρώσιμο τμήμα είναι ο κεντρικός βλαστός σε νεαρό στάδιο ανάπτυξης όταν ακόμη είναι τρυφερός σαν σπαράγγι. Οι ποικιλίες αυτού του τύπου καλλιεργούνται στην Ασία κυρίως για τους βλαστούς τους και χρησιμοποιούνται ως συστατικό σε βραστά και κρεμώδη φαγητά.

 

Ποια όμως τα οφέλη του;

Το μαρούλι είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α (περιέχει προβιταμίνη Α ή β-καροτένιο), βιταμίνης Κ, φυλλικού οξέος, βιταμίνης C, καλίου, μαγγανίου και χρωμίου. Το μαρούλι είναι, επίσης, καλή πηγή φυτικών ινών.

-Η πλούσια περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C και η ταυτόχρονη παρουσία του β-καροτενίου, το καθιστούν ζωτικής σημασίας λαχανικό στον μεταβολισμό της χοληστερόλης (οξείδωση της χοληστερόλης).

Όταν η χοληστερόλη οξειδώνεται, αρχίζει να επικάθεται στα τοιχώματα των αρτηριών δημιουργώντας την αθηρωματική πλάκα, η οποία μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Σύμφωνα με έρευνα του επιστημονικού περιοδικού «Clinical Nutrition», η επίδραση του μαρουλιού σε πειραματόζωα κατέληξε σε σημαντική μείωση του λόγου LDL/HDL και των επιπέδων της ηπατικής χοληστερόλης κατά 44%, ενώ η απορρόφηση της διατροφικής χοληστερόλης μειώθηκε κατά 37%.

Παράλληλα, παρατηρήθηκε αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης C, της Ε και των καροτενοειδών στο πλάσμα του αίματος.

-Η παρουσία φυλλικού οξέος δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για τη διαχείριση των υψηλών επιπέδων της ομοκυστεΐνης, ελαττώνοντας τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ το κάλιο ρυθμίζει την υπέρταση.

-Η παρουσία των φυτικών ινών βελτιώνει την κατάσταση του παχέος εντέρου, μειώνει τον κίνδυνο καρκινωμάτων ή τη δημιουργία εκκολπωμάτων, ενώ ο γλυκαιμικός έλεγχος στα διαβητικά άτομα γίνεται ευκολότερος παρουσία αυτών.

Διαβάστε Επίσης  Επτά τροφές που ενισχύουν τη συγκέντρωση του παιδιού

 

Επιπλέον, η παρουσία του καλίου έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση, που είναι άλλος ένας παράγοντας κινδύνου για καρδιοπάθειες.

-Τέλος, σημαντικός είναι ο ρόλος του χρωμίου στο μαρούλι, καθώς παίζει ρόλο κλειδί μεταξύ του μορίου της ινσουλίνης και του κυτταρικού υποδοχέα για τη σωστή μεταφορά της γλυκόζης στο εσωτερικό των κυττάρων.

 

Κατσαρό μαρούλι – λίγο πιο ισχυρό

Πλούσιο σε λουτεΐνη και σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, το κατσαρό μαρούλι βελτιώνει σημαντικά την όραση. Περιέχει σουλφοραφάνη, μια οργανική ένωση που παρουσιάζει αντικαρκινικές, αντιδιαβητικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Σοταρισμένο ή στον ατμό, το κατσαρά μαρούλι, μπορεί να είναι πικρό στη γεύση, αλλά έχει ιδιαίτερη θρεπτική αξία.

 

Πώς να το συντηρείτε

Δεδομένου ότι υπάρχουν διαφορετικά είδη μαρουλιού, με διαφορετικές ποιότητες, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται διαφορετικές μέθοδοι κατά την αποθήκευσή τους. Το ρομάνα και ο φυλλώδης τύπος μαρουλιού θα πρέπει να πλένονται και να στεγνώνονται, με μια καθαρή πετσέτα (χωρίς χνούδι) ή με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, πριν από την αποθήκευσή τους στο ψυγείο, για να απομακρυνθεί η περίσσεια υγρασία τους.

Ο κεφαλωτός τύπος Butterhead δεν χρειάζεται να πλένεται πριν από την αποθήκευση. Τυλίγετε με στεγνό χαρτί κουζίνας και αποθηκεύετε στο συρτάρι του ψυγείου που προορίζεται για τα λαχανικά.

Το μαρούλι διατηρείται στο ψυγείο για πέντε έως επτά ημέρες. Όλα τα είδη μαρουλιού θα πρέπει να φυλάσσονται μακριά από το αιθυλένιο που παράγουν τα φρούτα, όπως μήλα, μπανάνες και αχλάδια, διότι αλλιώς θα μαυρίσουν τα φύλλα του.

 

Ποια είναι τα οφέλη της πράσινης σαλάτας;

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *