Αιθέριο έλαιο ρίγανης για την ανακούφιση από το κρυολόγημα

Αιθέριο έλαιο ρίγανης για την ανακούφιση από το κρυολόγημαΑιθέριο έλαιο ρίγανης για την ανακούφιση από το κρυολόγημα

Το αιθέριο έλαιο ρίγανης έχει συνδεθεί με την υγεία του αναπνευστικού, έτσι χρησιμοποιείται συχνά στα γιατροσόφια για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος και της γρίπης. Θα σας πούμε πώς να το φτιάξετε και ποια είναι τα πιθανά οφέλη του στο σημερινό μας άρθρο.

Η ρίγανη είναι ένα αρωματικό φυτό το οποίο ανήκει στην οικογένεια της μέντας. Το αιθέριο έλαιο ρίγανης είναι δημοφιλές χάρη στις αντιιικές, αντιοξειδωτικές, και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Παραδοσιακά, πολλοί άνθρωποι το χρησιμοποιούν για την υγεία του αναπνευστικού τους και για ν’ αντιμετωπίσουν το κρυολόγημα και τη γρίπη.

Το έλαιο λαμβάνεται από διάφορα μέρη του φυτού και καταναλώνεται σε διάφορες παρασκευές. Τις περισσότερες από αυτές τις βρίσκουμε σε καταστήματα με υγιεινές τροφές υπό τη μορφή συμπληρωμάτων, βαφών, ή αρωματικών ελαίων. Το τελευταίο είναι κατάλληλο για εξωτερική χρήση και αρωματοθεραπεία.

Ανακαλύψτε πώς να το χρησιμοποιείτε, καθώς επίσης τα οφέλη και τις αντενδείξεις του ελαίου ρίγανης για ν’ αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της γρίπης

Αιθέριο έλαιο ρίγανης για την ανακούφιση από το κρυολόγημαΑιθέριο έλαιο ρίγανης – Οφέλη

Η ρίγανη περιέχει διάφορα συμπλέγματα με ωφέλιμες για την ανθρώπινη υγεία ιδιότητες. Ανάμεσα σε αυτά τα συμπλέγματα βρίσκουμε το δενδρολιβανικό οξύ, τη θυμόλη, και τη καρβακρόλη. Αυτή η σύνθεση είναι η βάση που παρέχει τα θετικά οφέλη ανάμεσα στα οποία είναι τα ακόλουθα:

1. Είναι αντιβιοτικό

Σύμφωνα με μία εν εξελίξει μελέτη, η ρίγανη μπορεί να καταπολεμήσει βακτήρια όπως είναι ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος, μία από τις πιο συχνές αιτίες τροφικής δηλητηρίασης και δερματολογικών λοιμώξεων. Επίσης, το έλαιο ίσως μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση ορισμένων βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά.

2. Αιθέριο έλαιο ρίγανης – Βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης

Το αιθέριο έλαιο ρίγανης ίσως μειώνει τη χοληστερίνη, σύμφωνα με μια επιστημονική έρευνα. Όσοι έλαβαν τη θεραπεία αύξησαν τα επίπεδα καλής χοληστερίνης, ενώ η κακή χοληστερίνη μειώθηκε σε σχέση με όσους ακολούθησαν μονάχα διατροφικές συμβουλές.

3. Είναι αντιοξειδωτικό

Μια μελέτη με παρόμοια βότανα έδειξε ότι η ρίγανη περιέχει 3 με 30 φορές παραπάνω αντιοξειδωτικά σε σύγκριση με το θυμάρι, το βάλσαμο, και τη μαντζουράνα. Επίσης, το αντιοξειδωτικό περιεχόμενο του ελαίου ρίγανης είναι μεγαλύτερο από αυτό ορισμένων φρούτων και λαχανικών.

4. Αιθέριο έλαιο ρίγανης -Βελτιώνει την υγεία του εντέρου

Η ρίγανη μπορεί να βελτιώσει τα εντερικά συμπτώματα που προκαλούν τα παράσιτα, όπως πρήξιμο, πόνο, και διάρροια.

Διαβάστε Επίσης  Αγγούρι: Αυτά είναι τα πιο σημαντικά οφέλη του

Σύμφωνα με μια έρευνα, όλοι οι συμμετέχοντες είδαν μείωση στην παρουσία παρεμβατικών οργανισμών και ένα μεγάλο ποσοστό θεραπεύτηκε. Επίσης, μπορεί να φανεί χρήσιμο ενάντια στην πάθηση “διαρρέον έντερο”.

5. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Μια εν εξελίξει μελέτη αποκαλύπτει ότι το αιθέριο έλαιο ρίγανης μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή χάρη σε ένα από τα συστατικά του, τη καρβακρόλη. Παρά την πρόοδο, απαιτούνται περισσότερες έρευνες σε ανθρώπους.

6. Αιθέριο έλαιο ρίγανης – Μπορεί να αντιμετωπίσει τις μυκητιάσεις

Μελέτες έχουν δείξει ότι το έλαιο ρίγανης είναι αποτελεσματικό ενάντια σε πέντε διαφορετικούς τύπους Candida, έναν μύκητα που προσβάλει το στόμα και την περιοχή των γεννητικών οργάνων. Η Candida είναι μια μορφή μύκητα που προκαλεί λοιμώξεις όταν αναπτυχθεί πολύ.

7. Βοηθά στην ανακούφιση του πόνου

Μία εν εξελίξει μελέτη βρήκε ότι το αιθέριο έλαιο ρίγανης είχε παρόμοια δράση με τα παυσίπονα ευρείας κατανάλωσης, όπως η μορφίνη. Και αυτή η ιδιότητα οφείλεται στη καρβακρόλη, όμως για να αποδειχθεί η πλήρης αποτελεσματικότητά του απαιτούνται περισσότερες έρευνες σε ανθρώπους.

8. Αιθέριο έλαιο ρίγανης – Μπορεί να βοηθήσει στο αδυνάτισμα

Βάσει ερευνών, το έλαιο ρίγανης ίσως μπορέσει να βοηθήσει στο αδυνάτισμα καθώς η καρβακρόλη θα μπορούσε να αντιστρέψει τον σχηματισμό λίπους στα κύτταρα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη αποδείξεις για το παραπάνω σε ανθρώπους.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το αιθέριο έλαιο ρίγανης για να αντιμετωπίσετε το κρυολόγημα

Χάρη στις ιδιότητες του ελαίου ρίγανης, μπορείτε να καταπολεμήσετε τα βακτήρια, να ανακουφίσετε τους αεραγωγούς σας από τη συμφόρηση, ενώ ταυτόχρονα θα εκμεταλλευτείτε την αντιφλεγμονώδη δράση του. Στην περίπτωση των κρυολογημάτων, οι δύο πιο γνωστοί τρόποι χρήσης είναι η εισπνοή και οι γαργάρες.

Σε περιπτώσεις ξηρού λαιμού

Σε ένα ποτήρι με ζεστό νερό, ρίξτε 1-2 σταγόνες αιθέριο έλαιο ρίγανης.
Τώρα, με μικρές γουλιές, κάντε γαργάρες για περίπου μισό λεπτό.
Επαναλάβετε μέχρι να τελειώσετε το νερό. Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής.

Πώς να το χρησιμοποιήσετε κατά της βρογχίτιδας και του βήχα

Άλλη μία από τις ιδιότητες του ελαίου ρίγανης είναι αυτή του αποχρεμπτικού. Διαλύει τις βλέννες, ανακουφίζοντας από τα συμπτώματα της βρογχίτιδας. Υπάρχουν δύο τρόποι αντιμετώπισης.

Διαβάστε Επίσης  Έτσι θα αποκτήσεις στητό στήθος χωρίς…νυστέρι!

Πώς να κάνετε εισπνοές ατμού

Βάλτε μια κατσαρόλα με νερό πάνω στη φωτιά, όταν φτάσει στο σημείο βρασμού, απομακρύνετέ τη από τη φωτιά, προσθέστε 2-3 σταγόνες αιθέριο έλαιο ρίγανης και καλύψτε την κατσαρόλα.
Προετοιμάστε μια πετσέτα για να καλύψετε το κεφάλι, τους ώμους, και την πλάτη σας. Επίσης, ετοιμάστε μια πετσέτα για την κατσαρόλα. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να διατηρήσετε τη θερμοκρασία της για περισσότερη ώρα.
Τοποθετήστε την κατσαρόλα κάτω από τη μύτη σας και πάνω σε ένα σκαμπό ή ένα τραπέζι.
Αφαιρέστε προσεκτικά το καπάκι της κατσαρόλας και αναπνεύστε τον ατμό για περίπου 6 με 12 λεπτά. Αυτό θα βοηθήσει τις βλέννες να χαλαρώσουν.
Αποφύγετε τα ρεύματα κατά τη διάρκεια και μετά την εισπνοή.

Πώς να εφαρμόσετε το έλαιο ρίγανης στο στήθος

Ανακατέψτε σε ένα μικρό μπολ 1 με 2 κουταλάκια του γλυκού λάδι καρύδας με 5-8 σταγόνες έλαιο ρίγανης και ανακατέψτε για λίγα δευτερόλεπτα.
Έχοντας ζεστά χέρια, βουτήξτε τα δάκτυλά σας στο μείγμα και τρίψτε μαλακά το στήθος σας.
Θα πρέπει να παραμείνετε ζεστοί κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά από την εφαρμογή.

Αιθέριο έλαιο ρίγανης για την ανακούφιση από το κρυολόγημα

Αντενδείξεις του ελαίου ρίγανης

Να προσέχετε να μην λάβετε υπερβολική δόση. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι παρασκευάζεται με μεγάλη συμπύκνωση. Αν λάβετε πάρα πολύ ή το χρησιμοποιήσετε για μεγάλες περιόδους, η θυμόλη μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες.

Ανάμεσα στις πιο συχνές παρενέργειες βρίσκονται οι δερματικές και οφθαλμικές αλλεργίες, η ναυτία, ο εμετός, η δύσπνοια, και τα εξανθήματα. Επίσης, δεν υπάρχουν ακόμη επιστημονικές αποδείξεις για την υποστήριξη της χρήσης του από έγκυες γυναίκες και παιδιά, έτσι είναι καλύτερο να αποφύγετε το αιθέριο έλαιο ρίγανης και στις δύο περιπτώσεις.

Χρησιμοποιήστε προσεκτικά το αιθέριο έλαιο ρίγανης για τα κρυολογήματα

Οι ιδιότητες του αιθέριου ελαίου ρίγανης είναι ωφέλιμες. Έχει αντιοξειδωτικά σε μεγαλύτερες ποσότητες ακόμη και από ορισμένα φρούτα και λαχανικά. Ωστόσο, να θυμάστε ότι απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να κατανοηθεί πλήρως η δράση του.

Το έλαιο ρίγανης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση ορισμένων κοινών προβλημάτων υγείας (κρυολόγημα και γρίπη), αλλά θα πρέπει να πάρετε ή να εφαρμόσετε τις σωστές δόσεις. Διαβάστε τις συστάσεις του κατασκευαστή για περισσότερες πληροφορίες.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *