Οι λοιμώξεις που εμφανίζονται το φθινόπωρο και απειλούν την υγεία μας

Οι λοιμώξεις που εμφανίζονται το φθινόπωρο και απειλούν την υγεία μαςΟι λοιμώξεις που εμφανίζονται το φθινόπωρο και απειλούν την υγεία μας

Οι περισσότερες από τις λοιμώξεις του φθινοπώρου δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα κοινό κρυολόγημα και αφορούν κυρίως το ανώτερο αναπνευστικό. Υπάρχουν όμως κάποιες πιο σοβαρές λοιμώξεις του αναπνευστικού που απαιτούν μεγαλύτερη προστασία

 

Οι λοιμώξεις που εμφανίζονται το φθινόπωρο και απειλούν την υγεία μας

Ποιες είναι αυτές;

Γρίπη

Η γρίπη μια ιογενής λοίμωξη, επομένως δεν ανταποκρίνεται στα αντιβιοτικά, τα οποία λειτουργούν μόνο με βακτηριακές ασθένειες.

Μια αναπνευστική ασθένεια, εξαπλώνεται εύκολα από άτομο σε άτομο και μπορούμε να την «τσιμπήσουμε» εύκολα από μολυσμένες επιφάνειες.

Η γρίπη εκδηλώνεται πιο συχνά με:

Πονόλαιμο
Μυαλγίες
Μπουκωμένη μύτη
Πονοκέφαλο
Βήχα (μπορεί να ξεκινήσει ως ξηρός αλλά να γίνει πιο σοβαρός)
Κούραση ή αίσθημα αδυναμίας
Πυρετό (38° C ή περισσότερο)

Αλλεργίες και άσθμα

Το αλλεργικό άσθμα και η ρινίτιδα είναι ιδιαίτερα συχνές το φθινόπωρο καθώς σπόρια μούχλας συσσωρεύονται σε πεσμένα φύλλα ή σε υγρές συνθήκες στο σπίτι. Η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί συνήθως να αντιμετωπιστεί με μη συνταγογραφούμενα φάρμακα όπως τα αντιισταμινικά. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω θεραπεία.

Διαβάστε Επίσης  Μνήμη: Ο απρόσμενος τρόπος που την προστατεύουν οι… φίλοι μας

Τα συμπτώματα που χρειάζονται επείγουσα θεραπεία περιλαμβάνουν:

Έντονους πόνους ανάμεσα στις ωμοπλάτες, στο στήθος ή στο στομάχι
Πρήξιμο στο λαιμό
Οξεία δύσπνοια
Αίσθημα λιποθυμίας ή πραγματική απώλεια συνείδησης
Αίσθηση πνιγμού
Αίμα στα πτύελα
Μελανιασμένη χείλη ή νύχια

Ωτίτιδα

Η ωτίτιδα είναι ένας από τους κύριους λόγους που οι γονείς πηγαίνουν τα παιδιά στο γιατρό, κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου. Τόσο τα βακτήρια όσο και οι ιοί μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις του αυτιού, οι οποίες συχνά φέρνουν έντονο πόνο στα παιδιά. Ο λόγος που τα παιδιά αναπτύσσουν συχνότερα από τους ενήλικες λοίμωξη στα αυτιά, είναι λόγω των μικρότερων ευσταχιανών σωλήνων, στους οποίους μπορούν να παγιδευτούν υγρά και να αναπτυχθούν βακτήρια.

Εάν το παιδί σας αναπτύξει λοίμωξη του αυτιού, μπορεί να είναι καλύτερο να αντισταθείτε στη θεραπεία για μερικές ημέρες, για να δείτε εάν η λοίμωξη θεραπεύεται από μόνη της – ειδικά σε παιδιά 2 ετών και άνω.

Συχνά συνταγογραφούνται αντιβιοτικά, αλλά είναι πιθανό να δημιουργηθεί αντίσταση, καθιστώντας τη θεραπεία λιγότερο αποτελεσματική. Φυσικά, εάν ανησυχείτε ή ο πόνος είναι έντονος, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας χωρίς καθυστέρηση.

Διαβάστε Επίσης  Ο υγιεινός τρόπος ζωής βοηθά στη μείωση κατά 1/3 του κινδύνου καρκίνου

Η καλή υγιεινή, όπως το σωστό πλύσιμο των χεριών και ο σχολαστικός καθαρισμός του σπιτιού για την υγιεινή των επιφανειών, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη.

Βρογχίτιδα

Η βρογχίτιδα και η βρογχιολίτιδα (RSV) στην περίπτωση των μωρών και των μικρών παιδιών, είναι συχνές κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες. Τα τυπικά συμπτώματα περιλαμβάνουν βήχα, δυσκολία στην αναπνοή και συριγμό και μπορούν να διαρκέσουν από μερικές ημέρες έως αρκετούς μήνες.
Η βρογχίτιδα συμβαίνει όταν το περίβλημα των πνευμόνων φλεγμαίνει κι αν κατά τα άλλα είστε υγιείς, πιθανότατα δεν θα χρειαστείτε θεραπεία. Ωστόσο, θα πρέπει να δείτε έναν γιατρό εάν αισθάνεστε μεγάλη αδιαθεσία.

Τα συμπτώματα που χρειάζονται επείγουσα θεραπεία περιλαμβάνουν:

Επίμονο βήχα που διαρκεί περισσότερο από 3 έως 4 εβδομάδες
Υψηλό πυρετό
Δύσπνοια ή έντονους πόνους στο στήθος
Σκούρο φλέγμα ή παρουσία αίματος
Συμπτώματα τύπου γρίπης
Εάν κάποια συμπτώματα επιδεινωθούν ή εάν αισθανθείτε ανησυχία

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *