Είναι το καλαμποκέλαιο μια υγιεινή επιλογή;

Είναι το καλαμποκέλαιο μια υγιεινή επιλογή;Είναι το καλαμποκέλαιο μια υγιεινή επιλογή;

Τα βρώσιμα έλαια, όπως το καλαμποκέλαιο, αποτελούν θεμελιώδες συστατικό μιας δίαιτας. Η ποικιλία και η κατανάλωση αυτών των ελαίων εξαρτώνται από τη διαθεσιμότητα σε κάθε χώρα και περιοχή. Τόσο πολύ που υπάρχουν έλαια που εξάγονται από καλαμπόκι, ηλίανθο, ελιά, κανόλα, καρύδα και σόγια.

Η εφαρμογή αυτών των ελαίων αντιπροσωπεύει την υψηλή ζήτηση και κατανάλωση σε διαφορετικές χώρες, είτε για καρύκευση τροφίμων είτε για βιομηχανικές και οικιακές διαδικασίες τηγανίσματος ή πολυάριθμες εφαρμογές στη ζαχαροπλαστική.

Η παραγωγή για το καλαμποκέλαιο

Το καλαμποκέλαιο προέρχεται από την άλεση του καλαμποκιού, το οποίο είναι αμερικανικής προέλευσης και μία από τις κύριες καλλιέργειες παγκοσμίως. Ήταν το πρώτο δημητριακό που υπέστη γρήγορους και σημαντικούς τεχνολογικούς μετασχηματισμούς στον τρόπο που τα καλλιεργούν οι άνθρωποι. Αυτό οφείλεται στο ότι προσαρμόστηκε σε μια μεγάλη ποικιλία περιβαλλόντων.

Η διαδικασία λήψης αυτού του ελαίου προέρχεται από την υγρή άλεση, η οποία διαχωρίζει τα διαφορετικά συστατικά του κόκκου σε υδατικό μέσο. Αυτά είναι:

Διαβάστε Επίσης  Μαύρο πιπέρι: Μας κάνει καλό;

Υδατάνθρακες
Πρωτεΐνες
Λιπίδια
Για να γίνει αυτό, ο πυρήνας του καλαμποκιού περνάει από διαδικασία ζύμωσης σε ζεστό νερό με θείο για να μαλακώσει τον πυρήνα πριν μπει στον μύλο. Στη συνέχεια, τα μαλακά κομμάτια πηγαίνουν στους μύλους και τους διαχωριστές, όπου διαχωρίζουν το κόκκο και εξάγουν το λάδι από αυτόν.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ο πυρήνας του καλαμποκιού περιέχει μεταξύ 3 και 5% λάδι, ενώ το 25-30% υπάρχει στο φύτρο.

Χημική σύνθεση

Γενικά, το καλαμποκέλαιο αποτελείται από 98% ακόρεστα λιπαρά οξέα και χαμηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών οξέων. Περιέχει επίσης μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Ε, η οποία του προσδίδει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Αυτά είναι τα κύρια ακόρεστα λιπαρά:

Ελαϊκός
Λινολεϊκό (LA)
Άλφα-λινολεϊκό (ALA)
Τα ελαϊκά και τα λινολεϊκά ανήκουν στις οικογένειες ωμέγα 3 και είναι αυτά που βρίσκονται στην πλειοψηφία, 24% και 62% αντίστοιχα. Είναι αυτά με τα περισσότερα οφέλη.

Είναι το καλαμποκέλαιο μια υγιεινή επιλογή;Είναι υγιές το καλαμποκέλαιο;

Αυτό το είδος λαδιού προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία χάρη στα υψηλά επίπεδα βιταμίνης Ε. Αυτή η βιταμίνη προσδίδει σταθερότητα εμποδίζοντας την οξύτητα και προστατεύει τα άλλα συστατικά του ελαίου. Είναι επίσης πηγή απαραίτητων λιπαρών οξέων για το σώμα και περιέχει χαμηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών οξέων και υψηλά επίπεδα φυσικών αντιοξειδωτικών.

Διαβάστε Επίσης  Σοκολάτα

Οφέλη για την υγεία

Η υψηλή περιεκτικότητα σε λινολεϊκό οξύ παρέχει μεγάλα πλεονεκτήματα καθώς είναι απαραίτητο για πολλές λειτουργίες όπως:

Υγεία του δέρματος

Η ακεραιότητα των κυτταρικών μεμβρανών
Το ανοσοποιητικό σύστημα
Σύνθεση εικοσανοειδών, που απαιτούνται για τις καρδιαγγειακές και νεφρικές λειτουργίες και την πρόληψη ορισμένων ασθενειών

Επιπλέον, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στη Βενεζουέλα το 2010, το καλαμποκέλαιο στη διατροφή αυξάνει την απορρόφηση άλλων λιπαρών οξέων, καθώς και λιποδιαλυτών θρεπτικών συστατικών όπως οι βιταμίνες Α και D.

Σαν να μην έφτανε αυτό, αρκετές μελέτες απέδειξαν τις επιδράσεις του αραβοσιτέλαιο στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Ειδικά την κακή χοληστερόλη. Επιπλέον, υπάρχουν αποδείξεις για τη σημασία του στην ανάπτυξη και τη νευρολογική ανάπτυξη των παιδιών.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *