Πώς να ξεχωρίσετε ένα γνήσιο μέλι από ένα νοθευμένο

Πώς να ξεχωρίσετε ένα γνήσιο μέλι από ένα νοθευμένο;

Τώρα που χειμωνιάζει, το μέλι ταιριάζει στα ροφήματά μας για να μαλακώσει το λαιμό μας, αλλά δεν είναι αυτός ο μοναδικός τρόπος που μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε. Λίγο μέλι στα ντρέσινγκ που φτιάχνουμε για τη σαλάτα, στο κοτόπουλο, στα smoothies, στο γιαούρτι μας, δίνει πάντα μια γλυκιά και υγιεινή νότα, ενώ ταυτόχρονα έχει πολλά να προσφέρει στον οργανισμό μας.

Ωστόσο στο εμπόριο πολλοί επιτήδειοι φτάνουν στο σημείο να το νοθεύουν με φτηνές γλυκαντικές ουσίες.

Πώς να ξεχωρίσεις λοιπόν ένα γνήσιο μέλι από ένα νοθευμένο;

Ο πρώτος και βασικότερος κανόνας είναι να γνωρίζεις τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης ποικιλίας που αγόρασες. Το χρώμα, η υφή, το άρωμα και η γεύση ποικίλλουν σε κάθε τύπο μελιού.

Για παράδειγμα, το θυμαρίσιο μέλι είναι ανοιχτόχρωμο και πιο λεπτόρρευστο, ενώ το μέλι βελανιδιάς είναι σκουρόχρωμο και παχύρρευστο.

Διαβάστε Επίσης  Η διατροφή με όσπρια βοηθά στην απώλεια βάρους

Οποιαδήποτε παρέκκλιση από τα συνήθη χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας ίσως πρέπει να σε προβληματίσει.

Εκτός όμως από τις οργανοληπτικές ιδιότητες που ενίοτε μπορεί να σε μπερδέψουν, υπάρχουν κάποιοι τρόποι – οι οποίοι βασίζονται στις φυσικές και χημικές ιδιότητες του μελιού – που αν τους χρησιμοποιήσεις, θα καταλάβεις αν το μέλι είναι γνήσιο.

Η δοκιμή με το κουταλάκι

Ο πρώτος τρόπος είναι αυτός με το κουταλάκι. Γεμίζεις ένα κουτάλι με μέλι και το αφήνεις να τρέξει από ύψος. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μια λεπτή γραμμή. Αν η γραμμή του μελιού δεν κόβεται αλλά η ροή είναι συνεχόμενη μέχρι να αδειάσει σχεδόν το κουταλάκι, τότε το μέλι είναι ανόθευτο.

 

Η δοκιμή με το νερό

Το μέλι είναι αδιάλυτο σε νερό που βρίσκεται στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Αν λοιπόν ρίξεις μια κουταλιά μέλι μέσα σε ένα ποτήρι με νερό, το μέλι πρέπει να πέσει στον πάτο του ποτηριού χωρίς να διαλυθεί. Αν το μέλι διαλυθεί τελείως ή θολώσει το νερό, σημαίνει ότι περιέχει κάποια πρόσθετη, ευδιάλυτη γλυκαντική ουσία.

Διαβάστε Επίσης  Κυδώνι: 6 λόγοι για να το προτιμήσετε

Η δοκιμή με το κερί

Το μέλι καίγεται, γιατί – υπό φυσιολογικές συνθήκες – δεν περιέχει υγρασία. Αν βουτήξεις λοιπόν το φιτίλι ενός κεριού μέσα στο μέλι και προσπαθήσεις να το ανάψεις, αυτό θα καεί κανονικά. Στην περίπτωση που δεν ανάβει, σημαίνει ότι το μέλι δεν είναι τόσο αγνό.

Η δοκιμή με το στυπόχαρτο

Αν ρίξεις μέλι πάνω σε ένα στυπόχαρτο, θα παραμένει στην επιφάνεια, χωρίς να απορροφηθεί. Αν απορροφηθεί, αυτό σημαίνει ότι το μέλι δεν είναι γνήσιο.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *