Λούπινο: H τροφή των φιλοσόφων

Λούπινο: H τροφή των φιλοσόφωνΛούπινο: H τροφή των φιλοσόφων

Το λούπινο είναι ο καρπός του φυτού Λούπινο, που ανήκει στην οικογένεια των ψυχανθών (Faboideae) στο γένος Lupinus, που αριθμεί περίπου 300 είδη.

Ήταν γνωστή ως τροφή σε κάθε συμπόσιο των φιλοσόφων. Επίσης σύμφωνα με τον Λουκιανό, τα λούπινα ήταν απαραίτητο μέρος των δείπνων της Εκάτης, της θεάς «των νυκτίων φαντασμάτων», ενώ ταυτόχρονα αποτέλεσαν και την ειδική τροφή των επισκεπτών του Νεκρομαντείου του Αχέρωνα, σαν προετοιμασία για την επικοινωνία τους με τους νεκρούς.

Ποια η θρεπτική αξία του λούπινου

Τα λούπινα είναι πλούσια πηγή ανόργανων στοιχείων όπως το ασβέστιο, ο φωσφόρος, ο σίδηρος, το κάλιο, αλλά και σε βιταμίνες όπως είναι η βιταμίνη C, η θειαμίνη. Περιέχουν επίσης φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Διαβάστε Επίσης  Ο θαυματουργός καφές που αδυνατίζει

Παρέχουν σημαντική ποσότητα φυλλικού οξέος, συγκεκριμένα ένα φλιτζάνι λούπινα παρέχουν το 25% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Το ανθρώπινο σώμα δεν είναι σε θέση να συνθέσει φυλλικό οξύ, πράγμα το οποίο σημαίνει, ότι η επάρκεια του στον οργανισμό, εξαρτάται αποκλειστικά από τη διατροφή. Το φυλλικό οξύ είναι άκρως σημαντικό για την παραγωγή και συντήρηση νέων κυττάρων, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια περιόδων ταχείας ανάπτυξης, όπως είναι η εγκυμοσύνη και η βρεφική ηλικία.

Προάγουν την ανοσολογική λειτουργία και βοηθούν στην αναπαραγωγική υγεία και στη ρύθμιση της γονιδιακής δραστηριότητας λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε ψευδάργυρο.
Τέλος καταστέλλουν την όρεξη, συμβάλουν στη βελτίωση του μεταβολισμού της γλυκόζης και προάγουν την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων στο έντερο.

Διαβάστε Επίσης  Πως να αφαιρέσετε φυτοφάρμακα από φρούτα και λαχανικά

Τι πρέπει να προσέχετε

Το λούπινο ανήκει στις τροφές που μπορούν να προκαλέσουν επικίνδυνη αλλεργική συμπτωματολογία. Έχουν αναφερθεί περιστατικά όπως κνίδωση, οίδημα των χειλιών, εμετός, δυσκολία στην αναπνοή μέχρι και αναφυλακτικό σοκ μετά την κατανάλωσή του. Επίσης μελέτες έχουν αναφέρει πως όσοι είναι αλλεργικοί στα φιστίκια έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν αλλεργία και στο λούπινο.

Τέλος είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως χρησιμοποιείται και σε τρόφιμα χωρίς γλουτένη και γι αυτό τον λόγο θα πρέπει να είστε προσεκτικοί σε περίπτωση που εμφανίσετε αλλεργία.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση