Τι υπόσχεται η δίαιτα paleo και ποιους κινδύνους κρύβει

Τι υπόσχεται η δίαιτα paleo και ποιους κινδύνους κρύβειΤι υπόσχεται η δίαιτα paleo και ποιους κινδύνους κρύβει

Oλο και πιο διάσημη γίνεται τα τελευταία χρόνια η δίαιτα Paleo, ειδικότερα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού όπου την ακολουθούν αρκετοί επώνυμοι και μη.

Ο λόγος για την Παλαιολιθική Δίαιτα (Paleo Diet) ή Δίαιτα των Σπηλαίων, όπως αλλιώς είναι γνωστή, η οποία έχει γίνει διάσημη τα τελευταία χρόνια, αν και από ό,τι φαίνεται μετρά αρκετά χρόνια ζωής, αφού ο δημιουργός της, ο γαστρεντερολόγος Walter L. Voegtlin, την εμπνεύστηκε το 1974 (από τότε αρκετοί άλλοι επιστήμονες έχουν γράψει γι’ αυτήν).

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δίαιτας, επιτρέπεται να τρώει κανείς μόνο αγνά προϊόντα, δηλαδή τροφές που δεν έχουν υποστεί σχεδόν καθόλου επεξεργασία, όπως το κρέας, τα ψάρια και τα θαλασσινά, τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά, το αβγό, οι σπόροι και οι ξηροί καρποί και τα υγιεινά έλαια. Η δίαιτα Paleo απαγορεύει τη ζάχαρη (λευκή κρυσταλλική), το αλάτι, τα ραφιναρισμένα έλαια, το πρόχειρο φαγητό αλλά και τις πατάτες.

Διαβάστε Επίσης  Έτσι θα χάσετε τα περιττά κιλά μέχρι το καλοκαίρι: Το έξυπνο ρόφημα με το «μαγικό» υλικό που θα σε αφήσει μισή

Η Παλαιολιθική Δίαιτα υπόσχεται απώλεια βάρους και ταυτόχρονα βελτίωση της υγείας, συγκεκριμένα μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας, του διαβήτη τύπου 2 κ.α.

Παράλληλα η εν λόγω δίαιτα μας προτρέπει να συνδυάσουμε την άσκηση με την διατροφή. Η paleo έχει συνδυαστεί πολύ με το Crossfit. Αν και, ίσως, αυτή η έντονη γυμναστική να μην σας ταιριάζει, μπορείτε να επιλέξετε ένα άλλο είδος που είναι πιο κοντά στις ανάγκες και το γούστο σας. Ειδικά, αν θέλετε να χάσετε βάρος, αφού η έρευνα έχει δείξει ότι ο καλύτερος τρόπος είναι η έμφαση τόσο στην άσκηση, όσο και την διατροφή.

Η paleo διατροφή είναι εντελώς απομακρυσμένη από την λογικό που είχαμε όλοι μέχρι σήμερα για μία δίαιτα και απαιτούσε να μετράς τις θερμίδες που λαμβάνεις. Και ο λόγος είναι ότι δεν είναι όλες οι θερμίδες ίδιας αξίας, ούτε καταναλώνονται με τον ίδιο τρόπο από τον οργανισμό.

Τι υπόσχεται η δίαιτα paleo και ποιους κινδύνους κρύβει

Οι κίνδυνοι που κρύβει

Μελέτη του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nutrition & Diabetes έρχεται, ωστόσο, να υποδείξει ότι το συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο κρύβει κινδύνους.

Διαβάστε Επίσης  Αγκινάρα, από τα καλύτερα φυτά για απώλεια βάρους

Οι ερευνητές σχεδίασαν ένα απλό πείραμα που περιελάμβανε πειραματόζωα (ποντίκια). Σε ομάδα υπέρβαρων ποντικιών, τα οποία εκδήλωναν συμπτώματα προδιαβήτη, χορηγήθηκε διατροφή με λίγους υδατάνθρακες και πολλά λιπαρά. Σε μια άλλη ομάδα ποντικιών, με τα ίδια ακριβώς προβλήματα, οι ερευνητές συνέχισαν να χορηγούν τη συνήθη διατροφή τους. Στην πρώτη ομάδα, δηλαδή την ομάδα της Παλαιολιθικής Δίαιτας, η πρόσληψη λιπαρών αυξήθηκε από 3% σε 60%, ενώ η πρόσληψη υδατανθράκων μειώθηκε σε 20%.

Μετά από οκτώ εβδομάδες, τα ποντίκια που ακολουθούσαν τη δίαιτα Paleo όχι μόνο πήραν βάρος (+15% επί του σωματικού βάρους τους), αλλά παράλληλα επιδεινώθηκαν οι δείκτες ανοχής στη γλυκόζη και αυξήθηκαν τα επίπεδα ινσουλίνης στον οργανισμό τους.

Κατ’ αναλογία, η αύξηση που παρατηρήθηκε στα ποντίκια σημαίνει ότι ένας άνθρωπος που ζυγίζει 100 κιλά πήρε σε διάστημα δύο μηνών 15 κιλά.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *