Νέα έρευνα: Γιατί η απόσταση των δύο μέτρων δεν επαρκεί για την προστασία από τον κορονοϊό

 Γιατί η απόσταση των δύο μέτρων δεν επαρκεί για την προστασία από τον κορονοϊό-fiftififti.eu

 

Μια νέα μελέτη από τον κλινικό ερευνητή, Nicholas R Jones και τους συνεργάτες του έρχεται να ανατρέψει όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα για την απαιτούμενη απόσταση για την προστασία από τον κορονοϊό.

Νέα έρευνα: Γιατί η απόσταση των δύο μέτρων δεν επαρκεί για την προστασία από τον κορονοϊό

Την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζει να ανοίξει και πάλι τα σχολεία με τον επίκουρο καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίγκα Μαγιορκίνη να διαμηνύει πως το θέμα του μεγέθους των τάξεων δεν έχει σημασία και πως η απόσταση του 1,5 μέτρου είναι σημαντική για την μετάδοση με σταγονίδια και θα πρέπει να τηρείται, η μελέτη με τίτλο «Two metres or one: what is the evidence for physical distancing in covid-19?» (Δύο μέτρα ή ένα: Ποια είναι τα στοιχεία για φυσική απόσταση στον covid-19;) χαρακτηρίζει «ξεπερασμένους» τους κανόνες που ορίζουν μια συγκεκριμένη φυσική απόσταση (1 ή 2 μέτρα) μεταξύ ατόμων για τη μείωση της μετάδοσης του SARS-CoV-2.

Διαβάστε Επίσης  Κορωνοϊός: Περιορισμός μετακινήσεων μετά τις 21:00 σε όλη τη χώρα

Συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα, αποδέχεται ότι η φυσική απόσταση είναι ένα σημαντικό μέρος των μέτρων για τον έλεγχο της μετάδοσης του SARS-CoV-2. Ωστόσο, όπως ισχυρίζονται, οι κανόνες που ορίζουν μια συγκεκριμένη φυσική απόσταση (1 ή 2 μέτρα) μεταξύ ατόμων για τη μείωση της μετάδοσης του SARS-CoV-2, «βασίζονται σε μια ξεπερασμένη, διχοτομική έννοια του μεγέθους των αναπνευστικών σταγονιδίων» υποστηρίζει ο ερευνητής Nicholas R Jones.

«Η αναπνοή, το τραγούδι, ο βήχας και το φτέρνισμα δημιουργούν ζεστά, υγρά, δυναμικά σύννεφα αερίου εκπνεόμενου αέρα που περιέχουν αναπνευστικά σταγονίδια. Αυτό κινεί τα σταγονίδια ταχύτερα από τις τυπικές ροές εξαερισμού, τα διατηρεί συγκεντρωμένα και μπορεί να επεκτείνει την εμβέλειά τους έως και 7-8 m μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα» εξηγεί.

Διαβάστε Επίσης  Τρεις τροφές που σε κάνουν να πεινάς περισσότερο

Παράλληλα, επισημαίνει ότι οκτώ από τις 10 μελέτες σε μια πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση έδειξαν οριζόντια προβολή αναπνευστικών σταγονιδίων πέραν των 2 μέτρων. Σε μια μελέτη, η εξάπλωση σταγονιδίων ανιχνεύθηκε σε πάνω από 6-8 μέτρα. Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο SARS-CoV-2 θα μπορούσε να εξαπλωθεί μέσω βήχα ή από φτάρνισμα πέραν των 1-2 μέτρων.

Έτσι, σε περιπτώσεις που ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού είναι υψηλότερος (εσωτερικά περιβάλλοντα με ανεπαρκή εξαερισμό, υψηλά επίπεδα πληρότητας, παρατεταμένος χρόνος επαφής και χωρίς καλύμματα προσώπου, όπως ένα γεμάτο μπαρ ή νυχτερινό κλαμπ) θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η φυσική απόσταση πέραν των 2 μέτρων και η ελαχιστοποίηση του χρόνου πληρότητας εξηγεί η ερευνητική ομάδα.

Νέα έρευνα: Γιατί η απόσταση των δύο μέτρων δεν επαρκεί για την προστασία από τον κορονοϊό

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *