Βανίλιες: το φρούτο που χρειάζεστε για την καρδιά, το έντερο, την αντιγήρανση!

Βανίλιες: το φρούτο που χρειάζεστε για την καρδιά, το έντερο, την αντιγήρανση!

Βανίλιες: το φρούτο που χρειάζεστε για την καρδιά, το έντερο, την αντιγήρανση!

 

Οι βανίλιες είναι πολύ αγαπημένο φρούτο των παιδιών αλλά και των μεγαλύτερων γιατί έχουν γλυκό χυμό και πολύ ωραίο άρωμα.

Η βανίλια είναι ποικιλία του γένους Προύμνη (Prunus domestica) και ανήκει στην οικογένεια των Ροδοειδών (Rosaceae). Η Προύμνη που σήμερα μας φέρει από τους πιο νόστιμους καρπούς, τοποθετείται στα αρχαιότερα χρόνια με ηλικία 2000 ετών τουλάχιστον και είναι δέντρα που ευδοκιμούν εύκολα σε διάφορα χώματα και κλίματα.

Είναι χυμώδεις καρποί με διαφορετικό σχήμα και μέγεθος, έχουν γλυκιά γεύση και εξαιρετικό άρωμα. Οι βανίλιες είναι διαθέσιμες προς κατανάλωση από τα τέλη άνοιξης και συγκεκριμένα από τον Μάιο. Η ποικιλία Αντζελίνο είναι διαδεδομένη με υψηλή παραγωγικότητα και ωριμάζει γύρω στον Σεπτέμβριο.

Διαβάστε Επίσης  Θεραπείες για τους πόνους στη μέση

Αποτελούν καλή πηγή βιταμινών Α και C, και περιέχουν κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο και μαγνήσιο.
Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες µε αποτέλεσµα να συµβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Επιπλέον περιέχουν φλαβονοειδή που έχουν μέγιστη αντιοξειδωτική ικανότητα και αποτελούν ασπίδα του οργανισμού από παθήσεις όπως καρδιοπάθεια αλλά έχουν και την ικανότητα να επιβραδύνουν την γήρανση του σώματος. Γενικά επιστημονικές έρευνες δείχνουν πως τα φρούτα που ανήκουν στο χρωματικό φάσμα του μωβ έως σκούρο κόκκινο, είναι πάρα πλούσια σε αντιοξειδωτικά κι έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες.

Θερμιδική Αξία: 5 μέτριες βανίλιες 92 kcal ή τα 100 γραµµάρια βανίλιας µας παρέχουν 46 θερµίδες.

Κατάλληλα για μαρμελάδα, κομπόστα αλλά και χυμό. Πλένουμε, καθαρίζουμε τις βανίλιες και πολτοποιούμε το φρούτο στο μούλτι.

Διαβάστε Επίσης  Ινομυώματα και η φυσική τους αντιμετώπιση

Συνταγή για μαρμελάδα

Βάζουμε τα πολτοποιημένες βανίλιες και τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα και τις αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. Ανα διαστήματα ανακατεύουμε και αφαιρούμε τον αφρό που δημιουργείται στη επιφάνεια. Η διαδικασία αυτή διαρκεί περίπου 15-20 λεπτά. Στο τέλος προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Αφήνουμε να πάρει μια τελευταία βράση και αποσύρουμε απο τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει και αδειάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.

Συνίσταται ως συστατικό στα smoothie που πίνουμε το πρωί ή μαζί με γιαούρτι.
Μπορείς να τα φτιάξεις κομπόστα ή μαρμελάδα αλλά να τα πίνεις και σαν χυμό για την αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες.

Της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγος, medlabnews.gr

πηγή

 

ΑΛΛΕΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΕΔΩ

ΦΡΟΥΤΑ

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *