Εκλογές 2019: Πιέζει για την αυτοδυναμία ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Εκλογές 2019: Πιέζει για την αυτοδυναμία ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Λίγες ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες και στο κυβερνητικό στρατόπεδο καταβάλλονται προσπάθειες να αντιστραφεί η κατάσταση. Το κλίμα που εισπράττει η κυβέρνηση δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό κάτι που φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις στις οποίες έχει παγιωθεί, πλέον μια σεβαστή διαφορά ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία.

Από την άλλη στη Νέα Δημοκρατία επικρατεί η βεβαιότητα ότι επανέρχεται στην εξουσία επιχειρείται όμως προσπάθεια «χαμήλωμα των τόνων». Οι σχεδόν καθημερινές αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη για να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι από τα στελέχη του δεν βρίσκουν πάντα απήχηση και επειδή φοβάται και ο ίδιος μήπως και την τελευταία στιγμή υπάρξουν φαινόμενα αλαζονείας, ζήτησε από τα στελέχη να μην ράβουν υπουργικά κοστούμια γιατί θα διαψευστούν.

Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να μπορέσει να κερδίσει με αυτοδυναμία την κυβέρνηση έτσι ώστε απερίσπαστος να κυβερνήσει με βάση το πρόγραμμά του. Δεν θα ήθελε να «κρέμεται» η πολιτική του τύχη στα χέρια της κυρίας Γεννηματά της οποίας θα ζητήσει σε μια τέτοια περίπτωση την βοήθειά της.

«Αν δεν υπάρχει ισχυρή εντολή και αυτοδυναμία, τότε αυτό σημαίνει ότι θα ξαναπάμε σε εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο και με απλή αναλογική, επισήμανε ο Κ. Μητσοτάκης, στη συνέντευξή στον ρ/σ Θέμα 104,6. ‘Αρα, τότε θα έπρεπε να συνεργαστεί το πρώτο με το δεύτερο κόμμα. Δεν νομίζω ότι οι πολίτες θέλουν αυτό», εκτίμησε και πρόσθεσε πως δεν μπορεί η ΝΔ να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η στάση του ΚΙΝΑΛ

Η ίδια, από την άλλη, ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να συγκροτήσει κυβέρνηση μαζί του αλλά θα συναινέσει σε μια σειρά θεμάτων που χρειάζεται για να προχωρήσει η χώρα. Μάλιστα, η ίδια ανέφερε τους τομείς στους οποίους θα δώσει το πράσινο φως στην περίπτωση που ο κ. Μητσοτάκης δεν καταφέρει να κερδίσει την αυτοδυναμία και την πλειοψηφία της βουλής.

Διαβάστε Επίσης  Χάος στη Βουλή: Ποιήματα, «μαχαιρώματα» και μια παραίτηση

Η ολοκλήρωση της Συνταγματικής αναθεώρησης, η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η ενίσχυση στη φωνή της λογικής για την διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους για χαμηλότερα πλεονάσματα είναι τρία θέματα στα οποία η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ θα προσπαθήσει να βρει κοινή συνεννόηση για να μην πάει η χώρα στα βράχια όπως λένε συνεργάτες της. Ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους ότι αυτό δεν σημαίνει ότι το ΚΙΝ.ΑΛ θα συμπορευτεί με τη Ν.Δ , αλλά αντίθετα θα διατηρήσει τον αυτόνομο πολιτικό του λόγο σε πολιτικό και οργανωτικό επίπεδο.

«Παγωμάρα» στον ΣΥΡΙΖΑ

Από την άλλη, ένα στοιχείο των δημοσκοπήσεων που εντοπίζουν στην Κουμουνδούρου είναι ότι η πρωτιά του Κυριάκου Μητσοτάκη προέρχεται περισσότερο από ψήφο διαμαρτυρίας στον ΣΥΡΙΖΑ και λιγότερο μια θετική ψήφος στη Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Τσίπρας φαίνεται να πληρώνει τα όσα υπερβολικά είχε πει προεκλογικά και να εισπράττει, τελικώς, μεγάλη δυσαρέσκεια.

Για αυτό το λόγο, στο κυβερνητικό στρατόπεδο επιχειρούν να περιορίσουν τις απώλειες με στόχο να μετριάσουν τη διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία. Αν καταφέρουν μάλιστα να ηττηθούν κρατώντας τα ποσοστό που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές τότε σίγουρα θα είναι πιο εύκολα και για τον κ. Τσίπρα να επικρατήσει την επόμενη ημέρα.

Διαβάστε Επίσης  Στο "σκαμνί" πολιτικοί και τραπεζικοί για τα "θαλασσοδάνεια" ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Το κλίμα που επικρατεί στα ενδότερα κυβέρνησης και κόμματος δεν είναι ό,τι καλύτερο. Αυτό φαίνεται από τις πληροφορίες που θέλουν μια σειρά στελεχών να βγάζουν «την ουρά» τους απ’ έξω και να επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία ότι οι δική τους εισήγηση ήταν η ταυτόχρονη διεξαγωγή ευρωεκλογών και εθνικών εκλογών κάτι που δεν εισακούστηκε από την ηγεσία με τις γνωστές συνέπειες. Οι υπουργοί και τα στελέχη που υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη άποψη, των διπλών εκλογών δείχνουν τώρα σαν να σηκώνουν τα χέρια ψηλά και πολύ περισσότερο τις ευθύνες που αναλογούν στον Αλέξη Τσίπρα που δεν τους άκουσε.

Ο πρωθυπουργός ξέρει πολύ καλά ότι χωρίς αυτόν, ΣΥΡΙΖΑ με τη σημερινή μορφή δεν υφίσταται. Αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουν και τα στελέχη του κόμματος. Επομένως ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει προβλήματα στην ηγεσία του κόμματος ως προς την θέση του. Όμως κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει αν στην περίπτωση που ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές από τη Ν.Δ πόση θα είναι η διαφορά μεταξύ τους.

Διάφοροι υποψήφιοι που γυρίζουν τις γειτονιές πόρτα – πόρτα και ειδικά σε περιφέρειες λαϊκές, όπως Περιστέρι, Αιγάλεω, Χαϊδάρι, Αγ. Αναργύρους , Β. Πειραιά συναντούν κλίμα όπου με ελάχιστες εξαιρέσεις δεν είναι τόσο φιλικό προς τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό που λένε είναι ότι κυριαρχεί η Νέα Δημοκρατία για την οποία οι πολίτες εμφανίζονται διστακτικοί μεν , αλλά θα την ψηφίσουν.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *