Διατροφή για να καταπολεμήσετε την αναιμία

Διατροφή για να καταπολεμήσετε την αναιμία

Όπως είπαμε, η αναιμία προκαλείται από μερική ή πλήρη έλλειψη ορισμένων μικροθρεπτικών ουσιών. Γι’ αυτό, η κατανάλωση τροφών με αυτές τις βιταμίνες και τα μέταλλα μπορεί να σας βοηθήσει ν’ αναρρώσετε.

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι οι ποσότητες τις οποίες χρειάζεται καθημερινά το σώμα σας. Ένας υγιές άτομο, εκτός από ειδικές περιπτώσεις όπως είναι η εγκυμοσύνη, χρειάζεται τις παρακάτω ποσότητες καθημερινά:

Σίδηρος: 8 mg για άνδρες και 18 mg για τις γυναίκες.
Φολικό οξύ: Περίπου 400 mcg.
Βιταμίνη Β12: 2.4 mcg.
Εδώ σας έχουμε ορισμένες ωφέλιμες τροφές που ίσως σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο και να καταπολεμήσετε την αναιμία:

1. Φύτρα αλφάλφα

Η φύτρα αλφάλφα μπορεί να σας προμηθεύσει με 1 mg σιδήρου ανά 100 γραμμάρια. Επιπλέον, περιέχει και βιταμίνη C η οποία σας βοηθά να καταπολεμήσετε την αναιμία, επειδή συνεισφέρει στην απορρόφηση του σιδήρου.

2. Βρώμη

Πώς να καταπολεμήσετε την αναιμία
Για κάθε 100 γραμμάρια βρώμης δίνετε στο σώμα σας 5 mg σιδήρου. Άρα, μια κούπα βρώμη μπορεί να σας δώσει το 50% της ημερήσιας απαιτούμενης ποσότητας σιδήρου.

Διαβάστε Επίσης  Γιατί να εντάξετε στη διατροφή σας τις γλυκοπατάτες

3. Κόκκινο κρέας

Το κόκκινο κρέας περιέχει κι αυτό σίδηρο. Για κάθε 100 γραμμάρια κρέατος, λαμβάνετε 3 mg σιδήρου. Όμως, βεβαιωθείτε πως το κρέας που τρώτε δεν έχει πολύ λίπος.

4. Αποξηραμένα σύκα

Ακόμη μία τροφή η οποία θα σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε την αναιμία είναι τα αποξηραμένα σύκα, τα οποία περιέχουν 4.2 mg σιδήρου ανά 100 γραμμάρια. Τα φρέσκα σύκα περιέχουν και αυτά σίδηρο, αλλά σε μικρότερη ποσότητα: 0.6 mg ανά 100 γραμμάρια.

5. Ακτινίδια

Τα ακτινίδια περιέχουν πολλή βιταμίνη C. Περίπου 98 mg ανά 100 γραμμάρια. Αν και δεν περιέχουν σίδηρο, σας προμηθεύουν με τη βιταμίνη C η οποία βοηθά την απορρόφηση σιδήρου από άλλες πηγές.

6. Φακές

Οι φακές σας δίνουν 3.3 mg σιδήρου ανά 100 γραμμάρια. Πέραν από αυτό, περιέχουν και απαραίτητες θρεπτικές ουσίες όπως φολικό οξύ και χαλκό.

7. Μαγιά μπύρας

Η μαγιά μπύρας περιέχει εκπληκτική ποικιλία και μεγάλες ποσότητες μετάλλων, ιχνοστοιχείων, και πρωτεϊνών. Περιλαμβάνει επίσης όλες τις βιταμίνες Β.

8. Μίσο για να καταπολεμήσετε την αναιμία

Το μίσο είναι ένα καρύκευμα το οποίο παρασκευάζεται από σόγια, δημητριακά, και θαλασσινό αλάτι. Όλες οι μορφές του περιέχουν σίδηρο, αλλά η πιο ωφέλιμη είναι η χάτσο (Hatcho) επειδή εμπεριέχει 7.1 mg ανά 100 γραμμάρια.

Διαβάστε Επίσης  Πως να αφαιρέσετε φυτοφάρμακα από φρούτα και λαχανικά

9. Φιστίκια Αιγίνης

Τα φιστίκια Αιγίνης μπορούν να σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε την αναιμία επειδή σας προμηθεύουν με 3.9 mg σιδήρου ανά 100 γραμμάρια.

Επίσης, περιέχουν 1.2 mg χαλκού ανά 100 γραμμάρια, ένα ακόμη μέταλλο του οποίου η ανεπάρκεια προκαλεί αναιμία. Ο συνδυασμός αυτών των δύο στοιχείων θα σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε την αναιμία.

 

10. Παντζάρια

Τα παντζάρια θα σας δώσουν 0.80 mg σιδήρου ανά 100 γραμμάρια. Περιέχουν επίσης βιταμίνη C και φολικό οξύ.

Όλες αυτές οι θρεπτικές ουσίες σε συνδυασμό, δημιουργούν ένα προστατευτικό τείχος ενάντια στην αναιμία. Να θυμάστε ότι θα πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό για να σας βοηθήσει κατά την ανάρρωση.

Εκείνος/η θα σας ενημερώσει σχετικά με τις τροφές που πρέπει να καταναλώνετε ανάλογα με τις ανάγκες σας. Έχετε υπόψη ότι θα πρέπει ν’ ακολουθείτε μια διατροφή με σύνεση για να καταπολεμήσετε την αναιμία.

περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση