H δεύτερη μεγαλύτερη παραλία της Ελλάδας…γιατί και η Λάρισα έχει παραλίες

 

Ρακοπόταμος,

H δεύτερη μεγαλύτερη παραλία της Ελλάδας…….γιατί και η Λάρισα έχει παραλίες

 

Mία ακτογραμμή 70 χλμ. στα παράλια της Λάρισας (Δήμοι Αγιάς και Τεμπών), δίνει ανέλπιστες επιλογές για καλοκαιρινές αποδράσεις στους επισκέπτες.

Τα μοναδικά παράλια που δεν θα πλήξεις ποτέ καθώς οι ακτές εναλλάσσονται και προσφέρονται για οικογενειακές, κοσμικές, εργένικες, ειδυλλιακές διακοπές, αποδράσεις για λίγους, για φυσιολάτρες και τολμηρούς. Εδώ θα συνδυάσεις βουνό, θάλασσα, διαδρομές στον παραπήνειο πολιτισμό, σε λίμνες ακόμα και στα …νησιά της Λάρισας!

Στην ανατολική πλευρά του νομού Λαρισας, εκεί όπου τα όρη του Κισσάβου, του Μαυροβουνίου και του Ολύμπου συναντούν το καταγάλανο Αιγαίο, βρίσκονται μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες της χώρας μας. Περιοχή απείρου κάλλους, συνδυάζει πολύ όμορφα το βουνό με τη θάλασσα και τα καταγάλανα νερά με τις πεντακάθαρες αμμουδιές.

Το Αιγαίο πέλαγος δημιουργεί μια πλούσια δαντέλα από μεγάλες σε έκταση αμμώδεις παραλίες από το Καστρί Λουτρό ως το Στόμιο και απόκρημνες ακτές από το Στόμιο ως το Ρακοπόταμο, στις οποίες συναντώνται μικροί όρμοι κατάλληλοι για κολύμπι όπως του Ψαρόλακα της Πλατιά Άμμου και του Ρακοποτάμου.

Καστρί Λουτρό
Καστρί Λουτρό

 

ΠΛΑΤΙΑ ΑΜΜΟΣ

ΠΛΑΤΙΑ ΑΜΜΟΣ

Ιδιαίτερα δημοφιλείς παραλίες, είναι αυτές του Αγιόκαμπου, της Σωτηρίτσας και της Βελίκας, οι οποίες βρίσκονται απλωμένες η μια δίπλα στην άλλη, σε μήκος 12 χιλιομέτρων. Οι παραλίες αυτές, που έχουν επανειλημμένα βραβευθεί με Γαλάζια Σημαία, προσελκύουν την προτίμηση πολλών παραθεριστών, παρέχοντας επιλογές για μια σειρά από θαλάσσια σπορ.

Παραλίες . Αγιόκαμπος – Σωτηρίτσα – Βελίκα
Παραλίες: Αγιόκαμπος – Σωτηρίτσα – Βελίκα

 

Στα μέσα της ακτογραμμής των Παραλιών του νομού Λάρισας συναντούμε τις παραλίες της Παλιουριάς, της Κουτσουπιάς και του Κόκκινου Νερού οι οποίες χαρακτηρίζονται από την ποικιλομορφία τους και την πλούσια χλωρίδα του Κισσάβου.

Παλιουριά
Παλιουριά

 

Η περιοχή λόγω της αξεπέραστης φυσικής της ομορφιάς, γνωρίζει τα τελευταία χρόνια μια ραγδαία ανάπτυξη σε τουριστικές υποδομές. Μπορεί σήμερα να ικανοποιήσει σε απαιτήσεις διαμονής και σίτισης, χιλιάδες επισκέπτες.

Ρακοπόταμος
Ρακοπόταμος

 

Ειδικές σχολές αναλαμβάνουν να μυήσουν τους λάτρεις της θάλασσας σε σπορ, όπως Catamaran, ιστιοπλοϊα με Laser Optimist, Sea Kayak, Wind Surf, Kite Surf, καταδύσεις και θαλάσσια ποδήλατα, ενώ οι οργανωμένες εκδρομές με μηχανοκίνητα φουσκωτά σκάφη αποτελούν ιδανική ευκαιρία για περιήγηση σε κρυμμένους όρμους και σπηλιές. Επίσης, στις αθλητικές εγκαταστάσεις της Βελίκας, διοργανώνονται πρωταθλήματα beach volley και ποδοσφαίρου.

Για όσους προτιμούν την ξεκούραση και την ηρεμία, στα Παράλια Λάρισας υπάρχουν και ακτές όπως ο Ρακοπόταμος, η Πλατιά Άμμος, ο Ψαρόλακας, η Παναγία και η Ακτή Παπακώστα, με βλάστηση που φθάνει μέχρι τη θάλασσα και κολπίσκους, ιδανικούς για κολύμπι ή ψάρεμα.

Πλατιά Άμμος
Πλατιά Άμμος

 

Ο επισκέπτης μπορεί να συνδυάσει το μπάνιο στις παραλίες με επισκέψεις στα χωριά, τις εκκλησίες και τα μοναστήρια, με παραδοσιακές γεύσεις και μουσικές, καθώς και με περιπάτους σε δασικά μονοπάτια και αναβάσεις στον ήρεμο Κίσσαβο και το Μαυροβούνι.

Νέα Μεσάγγαλα
Νέα Μεσάγγαλα

 

Μεσάγγαλα
Μεσάγγαλα

 

Από τα Μεσάγγαλα και το Καστρί Λουτρό, βόρεια του Δέλτα του Πηνειού ως το Πήλιο, με ενδιάμεσους σταθμούς τα γραφικά χωριά και τις πανέμορφες παραλίες όπως, το Στόμιο, η Καρίτσα, το Κόκκινο Νερό, η Κουτσουπιά, η Παλιουριά, η Βελίκα, η Σωτηρίτσα, τον Αγιόκαμπο, το Πολυδένδρι, τον Ρακοπόταμο, την Ακτή Παπακώστα, αποκαλύπτεται μια εντυπωσιακή διαδρομή που προορίζεται για τους λάτρεις της παράδοσης και της αναλλοίωτης φυσικής ομορφιάς.

 

 Στόμιο
Στόμιο

 

Καρίτσα
Καρίτσα

 

Βελίκα
Βελίκα

 

 

Παραλία Παπακώστα
Παραλία Παπακώστα

 

Τα λιμάνια του Στομίου και του Αγιόκαμπου αποτελούν αγκυροβόλιο για τις ψαρόβαρκες και για μικρά ιστιοπλοϊκά σκάφη, ενώ εν αναμονή είναι και η θαλάσσια σύνδεση της περιοχής με ιπτάμενα δελφίνια από τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική.

Διαβάστε Επίσης  Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων: Ισχυρή κακοκαιρία με χιόνια, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν από πολιτιστική άποψη τα «Φιλοκτήτεια», που οργανώνει κάθε καλοκαίρι ο Δήμος Αγιάς με μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις, το φεστιβάλ «Με θέα στο Αιγαίο», η «Γιορτή της Θάλασσας» στο Στόμιο καθώς και οι γιορτές με θέμα τα προϊόντα της φύσης στα διάφορα χωριά της περιοχής.

πηγή

 

Παραλία Αγίοκαμπου

 

 

Παραλία Αγίοκαμπου

Ο παραλιακός οικισμός Αγιόκαμπος Λάρισας αποτελεί την επέκταση του ορεινού χωριού Σκήτη. Απέχει 14 χλμ. από την Αγιά και 51 χλμ. από τη Λάρισα.

Κατοικήθηκε το 1930 από 3-4 οικογένειες, που έμεναν το μισό χρονικό διάστημα εδώ και το υπόλοιπο στη Σκήτη. Από το 1990 κατοικείται και από μόνιμους κατοίκους, περίπου 300 και το καλοκαίρι ξεπερνούν τις 10000 με την αύξηση του τουρισμού. Την περιοχή διασχίζουν τα ρέματα «Πουρί» και «Μπουρμπουλήθρα», που χύνονται στην παραλία του Αγιοκάμπου. Απομεινάρια παλαιότερων εποχών αποτελούν το Κάστρο, πάνω από το λιμάνι, τα «σκαλοπάτια του Ξέρξη» και το τοξωτό γεφύρι που είναι φτιαγμένο στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Αγιόκαμπος
Αγιόκαμπος

 

Σήμερα ο Αγιόκαμπος έχει μεγάλη οικοδομική ανάπτυξη όπως επίσης και ανάπτυξη έργων υποδομής, αφού χιλιάδες είναι οι παραθεριστές και οι τουρίστες που περνούν τα καλοκαίρια τους εδώ. Δύο μεγάλα έργα που έχουν γίνει είναι το λιμάνι Αγιοκάμπου, το οποίο αναμένεται να συνδέσει την περιοχή με ιπτάμενα δελφίνια από Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική και η κρεμαστή γέφυρα στη θέση «Πλατανόρεμα», στο δρόμο που συνδέει τον Αγιόκαμπο με τη Βελίκα.

 Αγιόκαμπος
Αγιόκαμπος

 

Η παραλία του Αγιοκάμπου είναι αμμώδης και με ψιλό βότσαλο, έχει πεντακάθαρα νερά και είναι βραβευμένη με τη Γαλάζια Σημαία. Η έκταση της παραλίας Αγιοκάμπου μαζί με την παραλία Βελίκας και Σωτηρίτσας φτάνει τα 14 χλμ. και αποτελούν τα πιο δημοφιλή παράλια του Νομού Λαρίσης.

Οι συνεχώς αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις , τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία, η έντονη νυχτερινή ζωή και τα πανέμορφα δάση σε συνδυασμό με τα σημαντικά μνημεία της περιοχής, καθιστούν τον Αγιόκαμπο ένα σύγχρονο τουριστικό θέρετρο. Εδώ οι επισκέπτες μπορούν να βρουν τα πάντα για να απολαύσουν τις διακοπές τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Αγιόκαμπο υπάρχουν δύο camping με όλες τις ανέσεις και χώρος διασκέδασης για μικρά παιδιά. Παράλληλα υπάρχουν γήπεδα μπάσκετ και τέννις σε όλη την έκταση της παραλίας από Αγιόκαμπο μέχρι Βελίκα.

 

 

 

 

πηγή

 

Παράλια Λάρισας: Ύμνος στη φύση… (εικόνες)

 

Επίγειοι παράδεισοι σε απόσταση αναπνοής από την πόλη της Λάρισας – Άγνωστες παραλίες – κρυμμένα διαμάντια στους Δήμους Αγιάς και Τεμπών

Παράλια Λάρισας-Μπούκα
Μπούκα

 

Στόμιο
Στόμιο

 

Στο Δήμο Τεμπών οι προορισμοί είναι κυρίως οικογενειακοί με τις παραλίες στα Μεσάγκαλα και στο Καστρί Λουτρό να «μαγνητίζουν» τους επισκέπτες. Εδώ παραθερίζουν πολλοί Θεσσαλοί, αλλά και ξένοι ανάμεσά τους Γερμανοί, Πολωνοί και επισκέπτες από όλα τα Βαλκάνια.

Σωτηρίτσα
Σωτηρίτσα

 

Ρακοπόταμος
Ρακοπόταμος

 

Ρακοπόταμος
Ρακοπόταμος

 

Μύλο Γλυμμένη
Μύλο Γλυμμένη

 

Oι …άγνωστες παραλίες

Μια ντουζίνα άγνωστες παραλίες – διαμάντα βρίσκονται στο Δήμο Αγιάς.

Ανακαλύψτε τις παραλίες του Ασπρόβραχου, τα Μεταλλεία, τον Μύλο Γλυμμένη, την ακτή Παπακώστα, το Πολυδέντρι, τον Ρακοπόταμο, τον Κάβο Δερματά, τον Τσιλιγιώργο, το Καλύβι, το Πηγάδι, τον Ψαρόλακα και την Παναγιά και στο Δήμο Τεμπών την Αλεξανδρινή και την παραλία Κουλούρας.

Τσιλιγιωργος – Παράλια Λάρισας
Τσιλιγιωργος – Παράλια Λάρισας

 

 

Πολυδένδρι
Πολυδένδρι

 

Παραλίες για ζευγαράκια

Ο Κίσσαβος ερωτοτροπεί μόνιμα με το Αιγαίο σ’ ένα σπάνιο πρασινογάλαζο σύμπλεγμα…΄Ιδανικές παραλίες για ζευγαράκια είναι ο Ρακοπόταμος και η ακτή Παπακώστα.

Διαβάστε Επίσης  ΗΛΙΟΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 16-17-18-19-20-21-22

Επίσης το Καλύβι, το Πηγάδι, ο Ψαρόλακας, η Παναγιά και η παραλία Τσιλιγιώργος. Επίγειοι παράδεισοι με εύκολη πρόσβαση.

 

       

Παραλίες για τολμηρούς

Οι τολμηροί που έχουν διάθεση να περπατήσουν ή και να κολυμπήσουν για να πάνε σε παραλίες για λίγους θα επιλέξουν τον Ασπρόβραχο, τα Μεταλλεία, τον Μύλο Γλυμμένη, τον Κάβο Δερματά.

 

Μεταλλεία
Μεταλλεία

 

 

Κόκκινο Νερό

Κόκκινο Νερό
Κόκκινο Νερό

 

Κόκκινο Νερό

Θεραπευτικά νερά…

Θεραπευτικά νερά…
Κόκκινο Νερό

 

Κάνεις οικογενειακές διακοπές ή έχεις μαζί σου παππούδες ή την πεθερά; Επέλεξε Κόκκινο Νερό. Το «κόκκινο νερό», είναι πλούσιο σε θειάφι και σίδερο και φημίζεται για τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Οι περισσότεροι, ακόμα και οι νεότεροι που θα επισκεφθούν το Κόκκινο Νερό θα δοκιμάσουν ένα λασπόλουτρο στις κολυμβήθρες. Εξάλλου το χωριό πήρε το όνομά του από το ερυθρό χρώμα των νερών που αναβλύζουν στην περιοχή. Ακόμα και τα πετρώματα στα ρέματα βάφτηκαν κόκκινα… Εδώ θα συναντήσετε Τσέχους και Πολωνούς όλων των ηλικιών. Οπότε, αν έχετε μαζί σας παιδιά θα βρουν και νέες παρέες.

 

Η παραλία έχει βότσαλα και πάνω στο κύμα θα βρείτε όμορφα ταβερνάκια για φαγητό…

 

 

Κουτσουπιά

 

Απόδραση στα χωριά…

Σε μικρές αποστάσεις από τον παραλιακό άξονα του Δήμου Αγιάς είναι χτισμένα όμορφα χωριά όπως η Σκήτη, η Άνω Σωτηρίτσα, η Μελιβοία, το Μεταξοχώρι – χωριό των καλλιτεχνών, το Μεγαλόβρυσο, η Ανατολή, η Καρίτσα κ.ά.

Στο Δήμο Τεμπών μπορείτε να επισκεφθείτε χωριά του Κισσάβου, όπως η Σπηλιά και τα ιστορικά Αμπελάκια, αλλά και τα χωριά του Ολύμπου, Ραψάνη, Καλλιπεύκη, Κρανιά κ.ά.

Σε όλα τα χωριά θα βρείτε ταβερνάκια με ντόπια κρέατα, τυριά, κρασί και φρούτα.

Διακοπές για τολμηρούς

Οι πιο τολμηροί και λάτρεις της περιπέτειας μπορούν να επισκεφθούν με φουσκωτό τις σπηλιές και να γνωρίσουν τα διαμαντένια παράλια της Λάρισας. Επίσης μπορούν να επιλέξουν για μπάνιο τις βάθρες στο φαράγγι της Καλυψούς.

 

Το φαράγγι της Καλυψούς: για τολμηρούς και μυημένους!!

φαράγγι της Καλυψούς.
φαράγγι της Καλυψούς.

 

 

 

φαράγγι της Καλυψούς.
φαράγγι της Καλυψούς.
Δέλτα Πηνειού. Νησάκι στον Πηνειό
Δέλτα Πηνειού. Νησάκι στον Πηνειό

 

Φυσιολάτρες – περιπατητές

Οι φυσιολάτρες που θα επιλέξουν την περιοχή θα ξετρελαθούν από τον κατάφυτο Κίσσαβο, το Μαυροβούνι, το Δέλτα Πηνειού και τις περιοχές του Κάτω Ολύμπου. Οργανωμένα μπορούν με κανόε καγιάκ να περιηγηθούν στον Πηνειό και να φτάσουν μέχρι το Δέλτα του Πηνειού, να θαυμάσουν τα νησάκια και να δουν πως τα νερά του θρυλικού και πολυτραγουδισμένου ποταμού χύνονται στο Αιγαίο.

Έχουν τη δυνατότητα να περπατήσουν το παραποτάμιο μονοπάτι στο Δέλτα και να ζήσουν ένα σκηνικό ζούγκλας! Επίσης μπορούν να απολαύσουν ένα βασιλικό περπάτημα στο κτήμα Πολυδενδρίου.

 

Σε Κίσσαβο – Όλυμπο

Φυσικά ιδανικές διαδρομές για τους περιπατητές και τους ορειβάτες, ακόμη και τους αρχάριους είναι ο Κίσσαβος, όπου σχεδόν όλοι μπορούν να ανέβουν μέχρι την κορυφή, αλλά και ο μυθικός Όλυμπος.

 

 

Βελίκα

Τα συν των παραλίων

Στα πλεονεκτήματα των παραλίων της Λάρισας συμπεριλαμβάνονται οι πολύ μικρές αποστάσεις για τις μετακινήσεις σας, οι πεντακάθαρες και οργανωμένες παραλίες, στα μπιτς μπαρ παρέχονται δωρεάν οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες, το επίπεδο των υπηρεσιών στους χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας είναι υψηλό, θα βρείτε τοπικά προϊόντα άριστης ποιότητας (ντόπια κρέατα, φρέσκα ψάρια κ.ά.) και οι τιμές είναι προσιτές.

 

Eπιλέξτε προορισμούς, παρεάκι και απολαύστε το φετινό καλοκαίρι στα παράλια της Λάρισας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *