Γιατί δεν μπορώ να πειθαρχήσω το παιδί μου;

Γιατί δεν μπορώ να πειθαρχήσω το παιδί μου;

Πολλές φορές οι γονείς παραπονιούνται ότι, παρά τις συνεχείς προσπάθειές τους και τις διαφορετικές μεθόδους πειθαρχίας που χρησιμοποιούν, τελικά δεν καταφέρνουν να βελτιώσουν τη συμπεριφορά του παιδιού τους.

Πριν παραδεχτείτε την ήττα σας και σηκώσετε τα χέρια ψηλά, σκεφτείτε τα παρακάτω:
Αυτά που ζητώ από το παιδί μου ταιριάζουν με την ηλικία του;

Συχνά οι γονείς ξεχνούν πώς πολλά από τα «εκνευριστικά» που κάνουν τα παιδιά είναι απλά αναπτυξιακές φάσεις που πρέπει να τις περάσουν. Ζητώντας τους να σταματήσουν, αντί απλά να τα αγνοήσουν, στην ουσία πάνε κόντρα στην ηλικία τους, το νοητικό και συναισθηματικό τους επίπεδο.
Μήπως κάποιος από το περιβάλλον υπονομεύει την προσπάθειά σας; Με απλά λόγια μπορεί εσείς να εφαρμόζετε μια μέθοδο πειθαρχίας, αλλά αν ο μπαμπάς ή οι παππούδες, που κρατούν το παιδί αρκετές ώρες κάθε μέρα, δεν είναι σύμμαχοι σας, τότε η αποτυχία είναι δεδομένη.

Διαβάστε Επίσης  Το γάλα και τα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν παχαίνουν τα παιδιά, δείχνει μελέτη Έλληνα ερευνητή

Δείχνετε την απαραίτητη συνέπεια; Μην περιμένετε το παιδί σας να βελτιώσει μια άσχημη συμπεριφορά με την πρώτη. Είναι σημαντικό να έχετε υπομονή, επιμονή και να εφαρμόζετε με σταθερότητα τα όρια και τις συνέπειες, μέχρι το παιδί να καταλάβει το λάθος του και να βελτιωθεί.
Γιατί το παιδί συμπεριφέρεται έτσι; Πριν προσπαθήσετε να διορθώσετε μια συμπεριφορά, είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσετε να ανακαλύψετε τι την προκαλεί. Για παράδειγμα, μήπως το παιδί αναζητά την προσοχή σας; Μήπως θέλει να δοκιμάσει τα όριά σας ή μήπως απλά αντιδρά σε κάτι που το απασχολεί, όπως ζήλια για το νέο αδελφάκι;

Διαβάστε Επίσης  Γιατί παχαίνουν τα παιδιά σήμερα

Πηγή: mother.gr

Αφήστε μια απάντηση