Συντάξεις: Ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι γλιτώνουν το «ψαλίδι» σε κύριες και επικουρικές

Ο «λευκός καπνός» που βγήκε χθες από τη συνεδρίαση του EuroWorking Group στις Βρυξέλλες για τη μη περικοπή των συντάξεων το 2019, καθώς η ευρωζώνη δέχεται ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του επόμενου έτους χωρίς να είναι αναγκαία η ενεργοποίηση των προνομοθετημένων μέτρων του 2017 για το ασφαλιστικό, δίνει ανάσα σε περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχους.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, οι εμπειρογνώμονες των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ ενημερώθηκαν αναλυτικά για τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδος και τις προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2019 και δεν διατύπωσαν ενστάσεις για τη μη περικοπή των συντάξεων.

Από τον «λευκό καπνό» των Βρυξελλών βγαίνουν κερδισμένοι δέκα κατηγορίες συνταξιούχων, καθώς διασώζουν σημαντικό κομμάτι του εισοδήματός τους, καθώς σε περίπτωση που εφαρμόζονταν οι περικοπές θα έχαναν ως και 18% από την κύρια σύνταξή τους, ορισμένοι και από την επικουρική.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα Έθνος, από την επαναδιαπραγμάτευση και την απόσυρση του μέτρου, το όφελος για αρκετές κατηγορίες συνταξιούχων μπορεί να ξεπερνά και τα 300 ευρώ τον μήνα.

Αναλυτικά, πάνω από 100 ευρώ τον μήνα μόνο από την κύρια σύνταξή τους διασώζουν, σύμφωνα με υπολογισμούς ειδικών της κοινωνικής ασφάλισης, δέκα κατηγορίες συνταξιούχων.

Συνταξιούχοι, δημόσιοι υπάλληλοι κατηγορίας Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης που αποχώρησαν με 25 έτη και άνω.

Διαβάστε Επίσης  Ανασχηματισμός: Αυτοί που έμειναν εκτός κυβερνητικού σχήματος

Συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι κατηγορίας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που αποχώρησαν με 28 έτη και άνω.

Συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι κατηγορίας Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης που αποχώρησαν με 30 έτη και άνω.

Συνταξιούχοι ΙΚΑ που αποχώρησαν με 35ετία σε ασφαλιστική κλάση από την 20η και άνω, είχαν δηλαδή συντάξιμες αποδοχές από 1.000 ευρώ και άνω (τεκμαρτά ημερομίσθια).

Συνταξιούχοι μητέρες ανηλίκων που αποχώρησαν από το ΙΚΑ με το ειδικό καθεστώς για τις μητέρες, έχοντας 30 έτη ασφάλισης και άνω, και αποδοχές που κατατάσσονταν από την 22η κλάση και άνω (συντάξιμες αποδοχές από 1.800 ευρώ και άνω).

Συνταξιούχοι του ΤΕΒΕ που αποχώρησαν με περισσότερα από 15 έτη ασφάλισης, ασχέτως ασφαλιστικής κλάσης. Όπως εκτιμούν ειδικοί, σχεδόν το σύνολο των συνταξιούχων του πρώην ΤΕΒΕ συγκαταλέγονται στους πλέον κερδισμένους. Κι αυτό επειδή η παλιά σύνταξη ΤΕΒΕ υπολογιζόταν με το «μαξιλάρι» των 220 ευρώ της βασικής σύνταξης, που μπαίνει ολόκληρο στην ‘προσωπική διαφορά».

Διαβάστε Επίσης  Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Σαρωτική επικράτηση Ανδρουλάκη - «Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε, ανοίγει μία νέα σελίδα»

Συνταξιούχοι του Ταμείου Νομικών, δικηγόροι που αποχώρησαν με 25 χρόνια ασφάλισης και άνω.
Συνταξιούχοι του πρώην ΤΣΑΥ (γιατροί, νοσηλευτές, υγειονομικοί) που αποχώρησαν με 25 χρόνια ασφάλισης και άνω.

Συνταξιούχοι του πρώην ΤΣΜΕΔΕ (αρχιτέκτονες, μηχανικοί κ.α.) που αποχώρησαν με 25 έτη ασφάλισης και άνω.

Διπλοσυνταξιούχοι (πχ γιατροί του ΕΣΥ)

Παραδείγματα

Σύμφωνα με υπολογισμούς ειδικών στο Δημόσιο, τα ποσά που διασώζονται πρέπει να κυμαίνονται από 35 ευρώ ως και 155 ευρώ τον μήνα, ενώ στο πρώην ΙΚΑ οι συνταξιούχοι διασώζουν από 24 ευρώ ως και 450 ευρώ περίπου.

Το όφελος είναι πολλαπλών ταχυτήτων, καθώς προέρχεται από τον μηχανισμό της «προσωπικής διαφοράς», η οποία πλέον θα παραμείνει «παγωμένη».

Για παράδειγμα, ελεύθερος επαγγελματίας του πρώην ΤΕΒΕ που συνταξιοδοτήθηκε το 2012 με 30ετία και ασφαλιζόταν σε μέσες ασφαλιστικές κατηγορίες, λαμβάνει σήμερα κύρια σύνταξη 1.026,4 ευρώ και διασώσει 185,4 ευρώ.

Συνταξιούχος υπάλληλος του Δημοσίου ΔΕ που συνταξιοδοτήθηκε το 2008 με 36 έτη ασφάλισης παίρνει σήμερα κύρια σύνταξη 1.072,1 ευρώ και διασώσει 193 ευρώ.

βίντεο εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *