Οι καλοί τρόποι του παιδιού στην πράξη

Οι καλοί τρόποι του παιδιού στην πράξη

Το να μάθετε το παιδί καλούς τρόπους μπορεί να γίνει δύσκολο και απαιτητικό, αλλά είναι τόσο απαραίτητο όσο το να πλένει τα δόντια του τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα. To βασικό στοιχείο είναι να δώσετε χρόνο στο παιδί και να το βοηθάτε να το πετύχει σε καθημερινή βάση.

Βάλτε κι άλλους στη διαδικασία. Είναι πολύ πιθανό για το παιδί να ακούσει περισσότερο ένα συγγενή, φίλο σας ή δάσκαλο. Ενθαρρύνετε τον περίγυρο να τονίζουν και να εξασκούν τους αποδεκτούς τρόπους σε κάθε περίσταση. Εξηγήστε γιατί το κάνετε και πείτε ότι δεν είναι αποδεκτό για ένα παιδί να ανεβαίνει στους καναπέδες και να χοροπηδάει συνέχεια όπως και να ρεύεται χωρίς να ζητά συγγνώμη.

Χρησιμοποιήστε θετική γλώσσα. Η μάθηση των καλών τρόπων πρέπει να είναι μία ευχάριστη και θετική εμπειρία και όχι να φαντάζει ως τιμωρία ή καταναγκασμός. Πείτε στα παιδιά σας για τα οφέλη που κερδίζει με την καλή κοινωνική συμπεριφορά. Η θετική γλώσσα είναι πάντα πιο αποτελεσματική από την αρνητική. Χρησιμοποιήστε καλές λέξεις και αποφύγετε το ‘βαρετό’ ή ‘γελοίο’.

Διαβάστε Επίσης  Νήπια – Αφήστε τα να σας βοηθήσουν στην κουζίνα

Δοκιμάστε αστεία κόλπα. Μπορείτε να πάρετε μία αγενή συμπεριφορά και να την κάνετε υπερβολική με αστείες εκφράσεις, χορό και περίεργη φωνή. Έτσι καταλήγετε να γελάτε και να μην παίρνετε τα πράγματα σοβαρά. Αφού το κάνετε, διαβάστε μαζί ένα βιβλίο για καλούς τρόπους και συμπεριφορές.

Καταστάσεις με παιχνίδι ρόλων. Μπορείτε να προετοιμαστείτε για καταστάσεις που το παιδί πρέπει να έχει μία καλή συμπεριφορά. Προσποιηθείτε ότι συναντάτε κάποιον για πρώτη φορά και του δίνετε το χέρι σας. Κάντε ότι είστε στην παιδική χαρά και κάποιο παιδί κάθεται πολλή ώρα στην κούνια ενώ περιμένετε τη σειρά του. Δείξτε πώς μπορείτε να το ζητήσετε ευγενικά. Ή είστε στο σούπερ μάρκετ και ζητάτε συγγνώμη επειδή θέλετε να περάσετε στο διάδρομο.

Διαβάστε Επίσης  Αντιηλιακό και παιδί: Όσα δεν γνωρίζατε μέχρι σήμερα

Δειπνήστε οικογενειακά. Οι οικογένειες που τρώνε μαζί είναι τυπικά πιο δεμένες. Επίσης είναι η καλύτερη ευκαιρία να εφαρμόσετε τους καλούς τρόπους και να μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε μαχαιροπίρουνα, πώς να μασάτε σωστά αλλά και πώς τρώμε σε σπίτια φίλων ή σε εστιατόριο.

Κάντε τα μικρά πράγματα σημαντικά. Το να κρατάτε την πόρτα ανοιχτή για τον άλλο, να λέτε ευχαριστώ και παρακαλώ ή να μην κάνετε φασαρία σε ένα εστιατόριο είναι μικρά αλλά σημαντικά πράγματα που ένα παιδί πρέπει να μαθαίνει από πολύ μικρό.

Υπολογίστε τις ιδέες του παιδιού. Αν το ίδιο υποδείξει μία κακή συμπεριφορά άλλου ανθρώπου, ρωτήστε το πώς θα φερόταν διαφορετικά και τι θα έκανε στη θέση του άλλου. Αν είναι δική του η πρόταση, θα νιώσει υπερήφανο για τον εαυτό του και πιο αυτόνομο.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΔΩ

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *