«Έφυγε» στα 91 του ο Έλληνας Αϊνστάιν! Είχε εφεύρει την τεχνητή καρδιά

«Έφυγε» στα 91 του ο Έλληνας Αϊνστάιν! Είχε εφεύρει την τεχνητή καρδιά

Ο ιατρικός κόσμος πενθεί για τον θάνατο του μεγαλύτερου Ελληνα επιστήμονα των ΗΠΑ Γιώργου Χατσόπουλου (φωτό), του εφευρέτη της τεχνητής καρδιάς, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91ετών.

Ο Ελληνας Αϊνστάιν, όπως τον αποκαλούσαν, άφησε πίσω του ένα σπουδαίο έργο, αναγνωρισμένο από όλη την ιατρική κοινότητα, μέσω του κολοσσού Thermo Electron Corporation, του οποίου ήταν ιδρυτής.

Η διατριβή του πάνω στις θερμοηλεκτρικές μηχανές ήταν ένα από τα ορόσημα της καριέρας του, καθώς τον οδήγησε στην ίδρυση της εταιρίας του μαζί με τον Πέτρο Νομικό. Εκεί του δόθηκε η δυνατότητα να συγκροτήσει μια ομάδα από επιστήμονες με σκοπό να αναπτύξει την πρώτη τεχνητή καρδιά.

Διαβάστε Επίσης  Λαμία: Δάσκαλος έδειρε γονιό μέσα στο σχολείο, μπροστά στα παιδιά

Παγκόσμια επιτυχία

Σχετικά με το επίτευγμα, ο ίδιος είχε δηλώσει: «Ετσι αναπτύξαμε την τεχνητή καρδιά. Τους είπα ότι, αν ήθελαν να εργαστούν πάνω στο πρότζεκτ, θα έπρεπε να το κάνουν στον ελεύθερο χρόνο τους και θα τους πλήρωνα με μετοχές».

Με αφορμή τη συγκεκριμένη ανακάλυψη, η εταιρία του οδηγήθηκε σε μία παγκόσμια επιτυχία, ενώ το 1996 ο Χατσόπουλος τιμήθηκε με το John Fritz Medal, που αποτελεί την κορυφαία βράβευση στις ΗΠΑ για τον κλάδο της μηχανικής. Ακόμα και όταν ο ίδιος συνταξιοδοτήθηκε, η Thermo Electron απασχολούσε 24.000 εργαζομένους σε 23 χώρες. Ο Γιώργος Χατσόπουλος είχε γεννηθεί στην Αθήνα το 1927, ενώ από πολύ νεαρή ηλικία είχε διακριθεί για την ευφυΐα του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *