Ο Ερντογάν συλλαμβάνει τώρα και… γιαγιάδες

Σήμερα ωστόσο, οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν περισσότερους από 20 ανθρώπους και έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν μια συγκέντρωση

Τον γύρο του κόσμου κάνει η φωτογράφια όπου δύο γυναίκες αστυνομικοί συλλαμβάνουν στην Κωνσταντινούπολη μια γιαγιά 82 ετών. Το αδίκημά της; Διαδηλώνει ειρηνικά εδώ και 23 χρόνια ζητώντας απαντήσεις για την εξαφάνιση του γιου της Χασάν Οτζάκ, ο οποίος εξαφανίστηκε ενώ βρισκόταν υπό αστυνομική κράτηση στην Κωνσταντινούπολη το… 1995!

Πρόκειται για το κίνημα «Μητέρες του Σαββάτου», αποτελούμενο από συγγενείς πολιτικών ακτιβιστών που εξαφανίστηκαν στην Τουρκία τις δεκαετίες του 1980 και ’90, οι οποίοι συγκεντρώνονται κάθε Σάββατο, από τον Μάιο του 1995, για μια συμβολική “αγρυπνία” στη συνοικία Μπέϊογλου. Αυτήν την εβδομάδα συμπληρώνονταν 700 τέτοιες συγκεντρώσεις.

Διαβάστε Επίσης  Η συγγραφέας του «Πώς να σκοτώσεις τον άντρα σου» κατηγορείται για... δολοφονία του συζύγου της

Σήμερα ωστόσο, οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν περισσότερους από 20 ανθρώπους και έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν μια συγκέντρωση άλλων οι οποίοι αψήφησαν την απαγόρευση και προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν καθιστική διαμαρτυρία στην Κωνσταντινούπολη.

 

Κρατώντας λουλούδια και φωτογραφίες των αγαπημένων τους, μητέρες και συγγενείς πραγματοποίησαν πορεία νωρίς σήμερα στην πλατεία Γαλατασαράι, στην εμπορική περιοχή Ιστικλάλ του Μπέιογλου. Φορούσαν μπλουζάκια και κρατούσαν πλακάτ με τη φράση “Μητέρες του Σαββάτου”. Στην πορεία αυτή συμμετείχαν επίσης ορισμένοι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) και μέλη του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

​Οι “Μητέρες του Σαββάτου” ζητούν δικαιοσύνη για τους συγγενείς τους που είτε εξαφανίστηκαν είτε δολοφονήθηκαν μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα το 1980 Οι αρχές είχαν απαγορεύσει τη συγκέντρωση, αυτήν την εβδομάδα, επικαλούμενες την έλλειψη επίσημης άδειας καθώς και τους δεσμούς των οργανωτών με την “τρομοκρατική οργάνωση του PKK”. Αστυνομικοί απέκλεισαν τον δρόμο που οδηγεί στο Γαλατασαράι και απώθησαν τους διαδηλωτές σε παράδρομους, ενώ ορισμένοι φώναζαν συνθήματα όπως “Κάτω ο φασισμός”, σύμφωνα με ένα βίντεο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της εφημερίδας.

Διαβάστε Επίσης  Πυρκαγιά στην Ηλεία

Στο βίντεο διακρίνονται και καταναλωτές που έκαναν τα ψώνια τους στην περιοχή να βήχουν, πνιγμένοι από τα δακρυγόνα.

βίντεο εδώ

Αφήστε μια απάντηση