Καρπούζι: 7 οφέλη που μας προσφέρει το πιο δροσιστικό φρούτο του καλοκαιριού

Το καρπούζι περιέχει πολύ νερό, αλλά και φυτικές ίνες, οδηγώντας σε ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και φυσιολογικές κινήσεις του εντέρου. Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα φρούτα, μα κυρίως για τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά.
Καρπούζι: 7 οφέλη που μας προσφέρει το πιο δροσιστικό φρούτο του καλοκαιριού

Το καρπούζι είναι αναπόσπαστο κομμάτι του καλοκαιριού μας. Νόστιμο, δροσιστικό και χορταστικό. Περιέχει μόνο 46 θερμίδες ανά φλιτζάνι, αλλά και πολλές βιταμίνες και θρεπτικά ιχνοστοιχεία. Έτσι, ανταγωνίζεται επάξια τα υπόλοιπα φρούτα.

Τα 7 οφέλη του καρπουζιού

1. Ενυδάτωση

Η κατανάλωση νερού είναι ένας σημαντικός τρόπος να ενυδατωθείτε. Ωστόσο, η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα νερού μπορεί επίσης να βοηθήσει. Το καρπούζι αποτελείται από 92% νερό. Ο συνδυασμός νερού και φυτικών ινών που περιέχει μας κάνει να νιώθουμε χορτάτοι με ελάχιστες θερμίδες.

2. Θρεπτικά στοιχεία και φυτικές ουσίες

Ένα μεγάλο φλιτζάνι καρπουζιού (154 γραμμάρια) περιέχει:

– Βιταμίνη C: 21% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης

– Βιταμίνη Α: 18% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης

– Κάλιο: 5% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης

– Μαγνήσιο: 4% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης

– Βιταμίνες Β1, Β5 και Β6: 3% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης

Περιέχει επίσης υψηλές ποσότητες καροτενεοειδών (που ο οργανισμός σας μετατρέπει σε βιταμίνη Α), συμπεριλαμβανομένης της βήτα-καροτίνης, αλλά και λυκοπένιο (ισχυρό αντιοξειδωτικό που το βρίσκουμε και στην ντομάτα). Το λυκοπένιο συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου, αν και τα αποτελέσματα ακόμα δεν είναι πλήρως επιβεβαιωμένα. Η ισχυρότερη σύνδεση έχει γίνει ανάμεσα σε αυτό και στους καρκίνους του πεπτικού συστήματος.

Διαβάστε Επίσης  Βιταμίνη D: Με αυτές τις 15 τροφές θα καλύψετε τις ανάγκες του οργανισμού σας)

3. Βελτιώνει την καρδιακή υγεία

Πολυάριθμες είναι οι έρευνες που έχουν μελετήσει τη σχέση καρπουζιού και καρδιακής υγείας. Οι μελέτες υποδεικνύουν ότι το λυκοπένιο βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης. Μπορεί ακόμα και να προλάβει την οξειδωτική βλάβη που οφείλεται στη χοληστερόλη.

Σύμφωνα με μια άλλη έρευνα σε υπέρβαρες γυναίκες και άντρες, το λυκοπένιο μπορεί ακόμα και να μειώσει τη δυσκαμψία και την πυκνότητα των αρτηριακών τοιχωμάτων. Εκτός από αυτό όμως, το καρπούζι περιέχει και κιτρουλλίνη, ένα αμινοξύ που αυξάνει τα επίπεδα οξειδίου του αζώτου. Το τελευταίο βοηθά τα αιμοφόρα αγγεία να διασταλούν, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση.

4. Μείωση φλεγμονών και οξειδωτικού στρες

Λόγω των ίδιων αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών συστατικών του, το καρπούζι μειώνει τις φλεγμονές και τις οξειδωτικές βλάβες. Σε έρευνα του 2015, συμμετέχοντες κατανάλωσαν ντοματοχυμό πλούσιο σε λυκοπένιο με επιπλέον βιταμίνη C. Οι δείκτες φλεγμονής μειώθηκαν κατά πολύ. Μάλιστα, το λυκοπένιο μπορεί να ωφελεί και την καρδιακή υγεία. Για παράδειγμα, καθυστερεί την εμφάνιση και πρόοδο της νόσου Αλτσχάιμερ.

5. Μπορεί να ανακουφίσει από μυϊκούς πόνους

Η κιτρουλλίνη που προαναφέραμε μπορεί να μειώσει τους μυικούς πόνους. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο χυμός καρπουζιού φαίνεται να ενισχύει την βιο-διαθεσιμότητα αυτού του αμινοξέος. Μία μικρή έρευνα έδωσε σε ομάδα αθλητών σκέτο χυμό καρπουζιού και σε μια άλλη χυμό καρπουζιού αναμιγμένη με κιτρουλλίνη. Και τα δύο ποτά μείωσαν τον πόνο στους μύες, σε σύγκριση με την χορήγηση μόνο της κιτρουλλίνης.

Διαβάστε Επίσης  Το πράσο και η διατροφική του αξία

6. Κάνει καλό στα μαλλιά και στην επιδερμίδα

Δύο βιταμίνες στο καρπούζι – η Α και η C – αποδεικνύονται σημαντικές για την υγεία της επιδερμίδας και των μαλλιών. Η C βοηθά τον οργανισμό να φτιάξει κολλαγόνο, μια πρωτεΐνη που διατηρεί σφριγηλό και νεανικό το δέρμα και τα μαλλιά. Η βιταμίνη Α βοηθά στη δημιουργία και ανάπλαση των δερματικών κυττάρων. Χωρίς αρκετή βιταμίνη Α, η επιδερμίδα σας θα δείχνει ξηρή και με φακίδες. Τόσο το λυκοπένιο, όσο και η βήτα- καροτίνη σας προστατεύουν από τα ηλιακά εγκαύματα.

7. Βελτιώνει την πέψη

Το καρπούζι περιέχει πολύ νερό, αλλά και φυτικές ίνες, οδηγώντας σε ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και φυσιολογικές κινήσεις του εντέρου. Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα φρούτα, μα κυρίως για τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *