Μια κοινή μέθοδος μαγειρέματος του ρυζιού μπορεί να αφήσει ίχνη αρσενικού, προειδοποιούν οι επιστήμονες

όταν το ρύζι μαγειρεύεται, τώρα οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν το ρύζι μουλιάσει κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Μια κοινή μέθοδος μαγειρέματος του ρυζιού μπορεί να αφήσει ίχνη αρσενικού, προειδοποιούν οι επιστήμονες

 

Μια κοινή μέθοδος μαγειρέματος του ρυζιού μπορεί να αφήσει ίχνη αρσενικού, προειδοποιούν οι επιστήμονες

Εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους, μαγειρεύοντας το ρύζι λάθος, προειδοποιούν τώρα οι επιστήμονες. Πρόσφατα πειράματα δείχνουν ότι μια κοινή μέθοδος μαγειρέματος του ρυζιού – ο απλός βρασμός σε μια κατσαρόλα μέχρι να εξατμιστεί το νερό – μπορεί να αποτελεί έναν αναποτελεσματικό τρόπο πρόληψης απέναντι στην έκθεση σε ίχνη αρσενικού, ενός δηλητηρίου που εμφανίζεται στο ρύζι ως αποτέλεσμα των βιομηχανικών τοξινών και των παρασιτοκτόνων.

Η χημική αυτή ουσία έχει συνδεθεί με ένα εύρος προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιοπαθειών, του διαβήτη, του καρκίνου, αλλά και προβλημάτων ανάπτυξης. Αν και γενικά πιστεύεται ότι τα υπολείμματα του αρσενικού απομακρύνονται, όταν το ρύζι μαγειρεύεται, τώρα οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν το ρύζι μουλιάσει κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Διαβάστε Επίσης  Μοναστηριακή ρεβιθάδα στο φούρνο με σέλινο

Ο Andy Meharg, καθηγητής βιολογίας σε Πανεπιστήμιο του Belfast της Βόρειας Ιρλανδίας ερεύνησε τρεις τρόπους μαγειρέματος του ρυζιού, για να ελέγξει τα επίπεδα του αρσενικού. Στην πρώτη μέθοδο, χρησιμοποίησε δύο μέρη νερού σε ένα μέρος ρυζιού,. Έβρασε το ρύζι, ώσπου το νερό εξατμίστηκε κατά τη διάρκεια βρασμού – ένας κοινός τρόπος μαγειρέματος. Αυτός ο τρόπος άφησε υπολείμματα αρσενικού στο ρύζι.

Στη δεύτερη μέθοδο, χρησιμοποίησε πέντε μέρη νερού σε ένα μέρος ρυζιού και μετά απομάκρυνε το περιττό νερό. Εδώ, τα επίπεδα του αρσενικού σχεδόν διπλασιάστηκαν. Στην τρίτη μέθοδο, άφησε το ρύζι να μουλιάσει κατά τη διάρκεια της νύχτας και την επόμενη μέρα το έβρασε. Τα επίπεδα των τοξινών μειώθηκαν κατά 80%.

Διαβάστε Επίσης  Ρύζι με φασόλια

Συμπερασματικά, λοιπόν, η ασφαλέστερη μέθοδος είναι το μούλιασμα από το προηγούμενο βράδυ. Ύστερα, αυτό που έχετε να κάνετε είναι να το ξεπλύνετε μέχρι το νερό να είναι διάφανο, να το σουρώσετε καλά και τέλος να το βράσετε με αναλογία πέντε μέρη νερού με ένα μέρος ρυζιού. Αφού βράσει, σουρώστε το καλά, ώστε να απομακρυνθεί όλο το νερό.  Αν μέχρι τώρα μαγειρεύατε αλλιώς το ρύζι, ήρθε η στιγμή να αλλάξετε τη συνήθεια αυτή.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *