Πυρίτιο: Μάθετε τα πάντα για το οργανικό πυρίτιο

Το πυρίτιο (silicon) είναι το δεύτερο πιο άφθονο στοιχείο στον πλανήτη μετά το οξυγόνο.
Μάθετε τα πάντα για το  πυρίτιο

 

Το πυρίτιο (silicon) είναι το δεύτερο πιο άφθονο στοιχείο στον πλανήτη μετά το οξυγόνο

. Είναι απαραίτητο   για τον σχηματισμό του κολλαγόνου για τα οστά και τους συνδετικούς ιστούς, και για υγιή νύχια, δέρμα και μαλλιά, ενώ χρειάζεται για τη διατήρηση της υγείας των αρτηριών. Επίσης το πυρίτιο είναι απολύτως απαραίτητο για τη διαδικασία της αναπνοής.

Τρόφιμα με πυρίτιο

Τροφές που περιέχουν πυρίτιο είναι το alfalfa (τριφύλλι), τα παντζάρια, το καστανό ρύζι, το πίτουρο ρυζιού, το βότανο horsetail ή εκουϊζέτο, η τσουκνίδα, τα φασόλια σόγιας, οι πιπεριές τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Η επεξεργασία των τροφίμων μπορεί να μειώσει τα επίπεδά του πυριτίου στις τροφές, έως και 98%, όπως επίσης και μια καθημερινή διατροφή πλούσια σε λίπη, άμυλο και απλούς υδατάνθρακες.

Πλούσιες πηγές πυριτίου είναι επίσης τα κόκκινα άλγη (Lithothamnium) και το μπαμπού (bamboo).

Το οργανικό πυρίτιο βρίσκεται συχνά στη μορφή silica, ενός συνδυασμού πυριτίου και οξυγόνου, γνωστού επίσης ως διοξείδιο του πυριτίου (Si02). Η μορφή πυριτίου που ονομάζεται silicic acid, είναι εξαιρετικά απορροφήσιμη και χρήσιμη ως μεταφορέας πυριτίου στο σώμα.

Τα μέταλλα βόριο, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και κάλιο χρειάζονται για την αποτελεσματική αξιοποίηση του πυριτίου. Επίσης για την αποτελεσματική απορρόφηση από τον οργανισμό είναι απαραίτητη η φυσική δραστηριότητα και η άσκηση.

Συμπληρώματα διατροφής

Τα επίπεδα του πυριτίου μειώνονται με τη πάροδο της ηλικίας. Οι αυξημένες ανάγκες σε πυρίτιο μπορούν να καλυφθούν μέσω της λήψης συμπληρωμάτων διατροφής. Τα συμπληρώματα διατροφής με πυρίτιο είναι διαθέσιμα σε υγρή μορφή, όπως το πόσιμο οργανικό πυρίτιο, σε ταμπλέτες και κάψουλες.

Ιδιότητες

Οι ιστοί που έχουν κολλαγόνο, όπως η καρδιά, τα αγγεία, τα οστά, οι αρθρώσεις, η επιδερμίδα, τα μαλλιά και τα νύχια έχουν ανάγκη από πυρίτιο για να αναπτυχθούν και να λειτουργήσουν κανονικά.

Ανάπτυξη

Από το εμβρυακό ακόμα στάδιο, το ανθρώπινο σώμα έχει πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις πυριτίου, λόγω του ρόλου του στο σχηματισμό των ιστών, των οστών, των συνδέσμων, των χόνδρων, των αιμοφόρων αγγείων, και του σκελετού. Συνεπώς μια διατροφή επαρκής σε πυρίτιο είναι απαραίτητη για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών.

Διαβάστε Επίσης  Ρυτίδες: Τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης

Ψωρίαση

Στην ψωρίαση έχει βρεθεί ότι υπάρχει έλλειψη πυριτίου και γι’ αυτό η λήψη του στοιχείου είναι επωφελής και βοηθά στην επούλωση των δερματικών αλλοιώσεων.

Αντιγήρανση

Το πυρίτιο είναι απαραίτητο στον σχηματισμό και τη διατήρηση του συνδετικού ιστού του σώματος, και του κολλαγόνου. Είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κατά της γήρανσης.

Υγεία οστών και αρθρώσεις

Το πυρίτιο βοηθάει τον οργανισμό στην απορρόφηση του ασβεστίου, το οποίο μπορεί να είναι ένας βασικός παράγοντας στην καταπολέμηση της οστεοπόρωσης ή της φυσιολογικής εξασθένησης των οστών με την πάροδο των ετών.

Η επαρκής λήψη πυριτίου είναι πολύ αποτελεσματική στην πρόληψη της επιδείνωσης της οστεοπενίας και οστεοπόρωσης σε γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση.

Επίσης σαν βασικό στοιχείο για τη σύνθεση κολλαγόνου, συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των αρθρώσεων και στην αντιμετώπιση της δυσκαμψίας.

Φλεγμονές

Το πυρίτιο διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει τις φλεγμονές.

Θεωρείται αποτελεσματικό για την ανακούφιση από τον πόνο στις αρθρώσεις, ενώ επίσης συμβάλλει στην θεραπεία άλλων εκφυλιστικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των φλεγμονωδών διαταραχών στις αρθρώσεις, της αρτηριοσκλήρωσης, και της οστεοπόρωσης.

Γαστρεντερικό σύστημα

Το κολλοειδές πυρίτιο σε μορφή γέλης είναι πολύ αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της δυσπεψίας και των στομαχικών διαταραχών.

Έχει την ιδιότητα τα δεσμεύει τους παθογόνους μικροοργανισμούς και τις τοξίνες, όπως επίσης και τα εντερικά αέρια στο γαστρεντερικό σωλήνα, και τα αποβάλλει με φυσικό. Ανακουφίζει άμεσα από συμπτώματα όπως οι στομαχικές ενοχλήσεις, το φούσκωμα, η ναυτία, το αίσθημα καύσου, η διάρροια, τα εντερικά αέρια.

Καρδιαγγειακή υγεία

Το πυρίτιο συμβάλλει στην ενίσχυση των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων, βελτιώνοντας την ελαστικότητά τους. Επιπλέον ενισχύει τη καρδιαγγειακή υγεία και περιορίζει το σχηματισμό πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών, που είναι η κύρια αιτία αρτηριοσκλήρωσης. Το πυρίτιο συμβάλλει ώστε να διατηρηθούν οι αρτηρίες σε καλή κατάσταση και βοηθάει στην πρόληψη σχηματισμού χοληστερόλης.

Διαβάστε Επίσης  Το μοναδικό σημείο που πρέπει να ψεκάσεις για να μυρίζει το άρωμά σου μέχρι την επόμενη μέρα

Μαλλιά, δέρμα και νύχια

Η επαρκής πρόσληψη πυριτίου αποτρέπει τη φθορά του κολλαγόνου που βρίσκεται στα μαλλιά, στο δέρμα και στα νύχια, συμβάλλοντας στην ελαστικότητα και ανθεκτικότητα της επιδερμίδας, την ανάπτυξη πυκνών και λαμπερών μαλλιών και τη διατήρηση δυνατών νυχιών. Επίσης είναι μια φυσική θεραπεία για την εποχιακή τριχόπτωση, και για τα εύθραυστα νύχια.

Επίσης  ενισχύει την αδαμαντίνη των δοντιών και βοηθά στην πρόληψη της τερηδόνας. Η τοπική εφαρμογή gel πυριτίου στο δέρμα συμβάλλει στην πρόληψη του σχηματισμού ουλώδους ιστού.

Νευρικό σύστημα

Το πυρίτιο τονώνει τα νεύρα και τον εγκέφαλο. Βοηθά στην αντιμετώπιση της ατονίας και της απώλειας συγκέντρωσης και μνήμης. Από μελέτες έχει βρεθεί ότι συνδέεται με το αλουμίνιο και να εξουδετερώνει την τοξικότητα του. Για το λόγο αυτό η δράση του έχει μελετηθεί και για την πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ.

Δοσολογία

Δεν έχει οριστεί συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία για το πυρίτιο. Η θεραπευτική δοσολογία είναι τα 200-500 mg με τουλάχιστον 10% απόδοση σε οργανικό στοιχειακό πυρίτιο.

Ελλειψη

Συμπτώματα έλλειψης πυριτίου είναι η κόπωση, η αδυναμία συγκέντρωσης, ο διαταραγμένος ύπνος, η σωματική εξάντληση. Στην έλλειψη πυριτίου εμφανίζεται καταρροή της μύτης ή βλέννα και φλέγμα.

Η μακροχρόνια έλλειψη πυριτίου προκαλεί καθυστέρηση στην ανάπτυξη των οστών, ατροφία πολλών οργάνων, πρόωρη γήρανση του δέρματος, νυχιών και μαλλιών και απώλεια της ελαστικότητας των ιστών.

Παρενέργειες

Οι έλεγχοι σε ότι αφορά την ασφάλεια στην χρήση του οργανικού πυριτίου έχουν αποδείξει ότι δεν παρουσιάζει καμία τοξικότητα ούτε στην τοπική επάλειψη, ούτε στην λήψη από το στόμα. Η μακροχρόνια λήψη πυριτίου μπορεί να οδηγήσει σε ένδεια της βιταμίνης Β1, γι’ αυτό συστήνεται η παράλληλη λήψη της βιταμίνης.

Άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια ή οιδήματα παθολογικής φύσης πρέπει να αποφεύγουν τη λήψη πυριτίου. Δεν ενδείκνυται η λήψη του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, και από τα παιδιά.

Βρείτε στο vita4you.gr συμπληρώματα διατροφής με πυρίτιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *