Ηλιοθεραπεία και υγεία

  • Post category:ΥΓΕΙΑ
Τα οφέλη της ηλιοθεραπείας

Το σώμα συνθέτει τη βιταμίνη D (η οποία στην πραγματικότητα είναι περισσότερο ορμόνη παρά βιταμίνη) μέσω μιας διαδικασίας κατά την οποία οι υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου αλληλεπιδρούν με μια μορφή χοληστερόλης που βρίσκεται στο δέρμα. Η τακτική ηλιοθεραπεία ρυθμίζει τα επίπεδα της χοληστερόλης.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη, ο ήλιος δεν αυξάνει τη χοληστερόλη στη χολή και συνεπώς, δεν προκαλεί χολόλιθους!

 

Το φως του ηλίου έχει ευεργετική επίδραση σε όλα τα συστήματα του οργανισμού. Έχει αποδειχτεί ότι οι υπεριώδεις ακτίνες μειώνουν την πίεση του αίματος, ευοδώνουν την καρδιακή λειτουργία, αυξάνουν τα αποθέματα γλυκογόνου στο ήπαρ, εξισορροπούν το σάκχαρο του αίματος, βελτιώνουν την αντίσταση του οργανισμού στις λοιμώξεις (αύξηση λεμφοκυττάρων και φαγοκυττάρων) και την ικανότητα του αίματος να μεταφέρει οξυγόνο, και αυξάνουν τις ορμόνες που συνδέονται με την ερωτική διάθεση και απόδοση.

 

Εντούτοις, η ηλιοθεραπεία μπορεί να αποδειχτεί επιβλαβής για όσους ακολουθούν διατροφή πλούσια σε τροφές που δημιουργούν όξινο pΗ, τροφές επεξεργασμένες και ραφιναρισμένα έλαια και λίπη. Επιπλέον, το αλκοόλ, το τσιγάρο και άλλες ουσίες που εξαντλούν τα μέταλλα του οργανισμού, όπως τα αλλοπαθητικά φάρμακα και οι παραισθησιογόνες ουσίες, μπορούν να καταστήσουν το δέρμα ευπαθές στις υπεριώδεις ακτίνες

Διαβάστε Επίσης  Το λευκό κρασί σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο μελανώματος

 

Πάνω από 42% των Αμερικανών υποφέρουν από ανεπάρκεια βιταμίνης D και το 47% των εγκύων εμφανίζουν έλλειψη αυτής της τόσο σημαντικής ορμόνης. Τα παιδιά τους έχουν αδύναμα οστά, επιρρεπή σε κατάγματα, ακόμη και στα παιδικά τους χρόνια. Πολλές χρόνιες παθήσεις οφείλονται σε έλλειψη βιταμίνης D, όπως η οστεοπόρωση, ο καρκίνος και η κατάθλιψη.

 

Τα συμπληρώματα διατροφής δεν έχουν καμία επίδραση στην ανεπάρκεια βιταμίνης D. Η μόνη θεραπεία είναι το φως του ηλίου.
Για να λάβουν επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D, τα άτομα που έχουν σκουρόχρωμο δέρμα πρέπει να κάθονται στον ήλιο δύο με τρεις φορές περισσότερο από αυτούς που έχουν ανοιχτόχρωμο. Το δέρμα τους απορροφά τις ηλιακές ακτίνες λιγότερο άμεσα, γι’ αυτό πρέπει να κάνουν ηλιοθεραπεία περισσότερη ώρα.

 

Έτσι, οι Αφροαμερικανοί οι οποίοι εκτίθενται λιγότερο στον ήλιο, κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη, σε σχέση με τους λευκούς Αμερικανούς. Η χρήση αντηλιακών και γυαλιών ηλίου αυξάνει ακόμη περισσότερο αυτό τον κίνδυνο.

Διαβάστε Επίσης  Τα σακχαρούχα αναψυκτικά μπορούν να χειροτερέψουν τα συμπτώματα σε μία χρόνια αυτοάνοση νόσο

 

Το καλοκαίρι:
θα πρέπει να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο μεταξύ 10:00 και 15:00.
Το χειμώνα και την άνοιξη αυτή η περίοδος είναι η πιο ωφέλιμη για ηλιοθεραπεία.

Για να αποκομίσουμε τα μέγιστα οφέλη, συνιστάται να κάνουμε ντους πριν από την ηλιοθεραπεία.

Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, είναι σημαντικό να αποφεύγουμε τα αντηλιακά, τα οποία όχι μόνο δεν προλαμβάνουν τον καρκίνο, αλλά τον προκαλούν. Επιπροσθέτως, εξουδετερώνουν την ευεργετική επίδραση του ηλίου.

 

Κάνετε ηλιοθεραπεία εκθέτοντας όλο το σώμα (εάν είναι εφικτό) στον ήλιο. Αρχίστε με λίγα λεπτά την ημέρα, ωσότου φτάσετε τα 20 με 30 λεπτά. Επίσης, είναι ευεργετικό να βαδίζετε στον ήλιο για μία ώρα καθημερινά. Αυτό θα παρέχει στο σώμα σας όλα τα εφόδια που χρειάζεται για να παράγει βιταμίνη D. Έτσι, το σώμα και ο νους σας θα είναι υγιή (εφόσον τηρείτε τα βασικά στοιχεία ισορροπημένης διατροφής και σωστού τρόπου ζωής). Το σώμα είναι σε θέση να αποθηκεύσει αρκετή βιταμίνη D τις ηλιόλουστες ημέρες του χρόνου, για όλο το χειμώνα.

 

 

Πηγή: Αποτοξίνωση του ήπατος και της χολής-Andreas Moritz
ftiaxno.gr

Αφήστε μια απάντηση