Πώς να μην καταστρέψεις τα μαλλιά στη θάλασσα – Τα μυστικά που δεν ήξερες

Πώς να μην καταστρέψεις τα μαλλιά στη θάλασσα: Τι να κάνεις πριν το μπάνιο

Το παρόν άρθρο είναι κατάλληλο για κάθε γυναίκα με λίγο ή πολύ μήκος στα μαλλιά της που αγαπάει να μπαίνει στη θάλασσα αλλά και στην πισίνα, θέλει ωστόσο να μάθει πώς να διατηρεί υγιή τα μαλλιά της ακόμα κι έπειτα από τέτοιες συνθήκες. Διότι, αγαπητή μου, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις ότι η έκθεση σε ένα υδάτινο περιβάλλον με αλάτι στην περίπτωση της θάλασσας ή με χλώριο στην περίπτωση της πισίνας, είναι εξαιρετικά επιζήμιο για τα μαλλιά.

Να τονίσουμε εξ αρχής ορισμένα πραγματάκια:

  • Αναφερόμαστε σε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου κι αν σκοπεύεις να βουτήξεις στη θάλασσα ή σε μία πισίνα χωρίς να φοράς το κατάλληλο σκουφάκι που φορούν οι κολυμβητές.

 

  • Αναφερόμαστε σε γυναίκες και άνδρες φυσικά, που έχουν ένα χ μήκος στα μαλλιά τους, από κοντό καρέ έως και πολύ μακρύ. Όσες και όσοι από εσάς έχετε πολύ κοντά / αγορίστικου τύπου μαλλιά, θα βρείτε μερικούς τρόπους προστασίας τους, δεν ταιριάζουν όμως όλοι απ’ αυτούς που θα αναφέρουμε ακολούθως (η μαλακτική μαλλιών ενδεχομένως να μην ταιριάζει σε εσάς εάν έχετε πολύ κοντό μαλλάκι, όπως επίσης και το να πιάνετε πλεξούδα τα μαλλιά σας).

 

  • Σε περίπτωση που βάφετε τα μαλλιά σας είναι σαφές και προφανές ότι η προστασία από το αλάτι ή το χλώριο καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική σε σύγκριση με τα άτομα που διαθέτουν το φυσικό χρώμα των μαλλιών τους. Μάλιστα, τα μαλλιά που έχουν εκτεθεί σε συνεχή ντεκαπάζ, λάμπες ξανοίγματος του χρώματος και ξανθιστικές βαφές αποτελούν τις πιο επιρρεπείς κατηγορίες μαλλιών που εσύ και κάθε εσύ πρέπει να ξέρεις πολύ καλά πώς να μην καταστρέψεις τα μαλλιά στη θάλασσα ή στην πισίνα.

 

  • Τέλος, ενημερωτικά, να γνωρίζετε πως οι συμβουλές και οι τρόποι που θα αναφέρουμε προέρχονται από τη σύμφωνη γνώμη και τις προτάσεις κορυφαίων κομμωτών που εμείς γνωρίζουμε και μας έχουν συμβουλεύσει αντιστοίχως.

 

Πώς να μην καταστρέψεις τα μαλλιά στη θάλασσα: Τι να κάνεις πριν το μπάνιο

Όταν ξέρεις ότι σκοπεύεις να πας στη θάλασσα ή στην πισίνα, έχει δεν έχει ζέστη, έχει δεν έχει ήλιο, είναι δεν είναι καλοκαίρι, είναι απαραίτητο να υπάρχει η κατάλληλη προεργασία προκειμένου να μάθεις πώς να μην καταστρέψεις τα μαλλιά στη θάλασσα. Πιο συγκεκριμένα:

1)Επαρκής ενυδάτωση μέσω νερού και διατροφής.
Μπορεί να μην παίζει το μοναδικό ρόλο, μιας και η καταστροφή της τρίχας στη θάλασσα οφείλεται αφενός στην ξηρότητα του αλατιού και στη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία κι άρα ξεκινάει εξωτερικά, ωστόσο δε γίνεται να μην αναφέρουμε την καλή εσωτερική ενυδάτωση του οργανισμού ως βασική προϋπόθεση για ένα υγιές μαλλί το καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Έτσι, πρέπει γενικά να φροντίζεις να παραμένεις ενυδατωμένη καθημερινά, αλλά και συγκεκριμένα την ώρα πριν πας για μπάνιο. Φρούτα, λαχανικά, νερό και υγρά. 

2)Καλή εξωτερική ενυδάτωση.

Πρόκειται για την ενυδάτωση που μπορεί και πρέπει η καθεμία και ο καθένας από εμάς να προσφέρει στον εαυτό του σε καθετί πάνω του, από τα μαλλιά μέχρι τα νύχια. Όσον αφορά στο πώς να μην καταστρέψεις τα μαλλιά στη θάλασσα, η προετοιμασία για να είναι ενυδατωμένα και από έξω συμπεριλαμβάνει το να χρησιμοποιείς κάποιο λαδάκι ή σιλικόνη κάθε φορά μετά το λούσιμό σου και σίγουρα μετά το τελευταίο λούσιμο που έχεις κάνει πριν από την ώρα του μπάνιου στη θάλασσα ή στην πισίνα, καθώς επίσης και το να εφαρμόζεις κάποια καλή ενυδατική μάσκα – θεραπεία στα μαλλιά σου 1 φορά ανά 15 ημέρες. Ενδεικτικά σού αναφέρουμε μία από τις καλύτερες σπιτικές ενυδατικές μάσκες που μπορείς να φτιάχνεις για να διατηρείς υγιή και προστατευμένα από τη θάλασσα τα μαλλιά σου: 

Διαβάστε Επίσης  Σπιτική συσφικτική κρέμα προσώπου που κάνει θαύματα!

Σπιτική ενυδατική μάσκα μαλλιών για απαλλαγή από ξηρότητα, ψαλίδα και προστασία από τη θερμότητα:

    • 1 ώριμο αβοκάντο,
    • 1 κουταλιά της σούπας μέλι (οποιουδήποτε είδους) και
    • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.

 

Με ένα κουτάλι, αφαιρείς το εσωτερικό του αβοκάντο, βγάζοντας τη φλούδα και το κουκούτσι του. Το τοποθετείς στο μίξερ και χτυπάς για λίγο. Προσθέτεις το μέλι και το ελαιόλαδο και χτυπάς ελάχιστα. Το μείγμα που θα προστατεύει τα μαλλιά σου και θα τα διατηρεί ενυδατωμένα κι απαλά είναι έτοιμο για την πρώτη του χρήση. 

Εφαρμόζεις σε μαλλιά που έχουν βραχεί με νερό βρύσης (ή λουστεί με ένα χέρι σαμπουάν), εφόσον πρώτα τα στραγγίξεις καλά και μείνουν απλώς νωπά. Βάζεις τη μάσκα από τη μέση και κάτω, ενώ, ανά 2 χρήσεις της μάσκας, μπορείς να βάζεις και στις ρίζες σου. Κάνεις για λίγο ένα μασάζ με κυκλικές κινήσεις στις ρίζες των μαλλιών σου κι αφήνεις τη μάσκα να δράσει το λιγότερο 20 λεπτά της ώρας, μέχρι και 2 ώρες. Όσο περισσότερο χρόνο διαθέτεις, τόσο το καλύτερο. Λούζεσαι με ένα καλό χέρι σαμπουάν κι είσαι πανέτοιμη! 

3)Χρήση αντηλιακού ή μαλακτικής.Το τρίτο tip για το πώς να μην καταστρέψεις τα μαλλιά στη θάλασσα ή στην πισίνα και το οποίο πολύ πιθανώς να μην γνωρίζεις είναι αυτό εδώ: πρέπει πριν φύγεις από το σπίτι σου ή τουλάχιστον αρκετά λεπτά πριν βουτήξεις στο νερό, να έχεις φροντίσει να βάλεις μία γενναία ποσότητα από το αντηλιακό που χρησιμοποιείς στο σώμα σου ή από μία οποιαδήποτε μαλακτική για τα μαλλιά. Είναι το βήμα που δεν πρέπει ποτέ να παραλείπεις από εδώ και πέρα όταν σκοπεύεις να μπεις σε θάλασσα ή σε πισίνα χωρίς σκουφάκι. Για εσένα που έχεις πολύ κοντά, θα βάλεις μαλακτική ή αντηλιακό μόνο με τα ακροδάκτυλά σου στις άκρες τους. Γιατί η μαλακτική δεν πρέπει σε καμία από εμάς να ακουμπάει στις ρίζες διότι θα τις μαλακώνει πολύ, θα τις κάνει ευαίσθητες και θα τις βαραίνει. 

4)Πιάσιμο των μαλλιών.ΜΗΝ αφήνεις ποτέ τα μαλλιά σου ελεύθερα κάτω όταν κολυμπάς. Είναι το μέγιστο λάθος για να τα φθείρεις και μάλιστα για να αρχίσει σιγά σιγά η καταστροφή του να ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά προς τις ρίζες. Πρέπει οπωσδήποτε να τα πιάνεις σε μία αλογοουρά ή ακόμη καλύτερα σε μία ή δύο πλεξούδες πριν μπεις για μπάνιο και αφότου έχεις απλώσει αντηλιακό ή μαλακτική κρέμα. Εννοείται ότι εάν έχεις πάρα πολύ κοντά μαλλιά, αυτό το tip δεν απευθύνεται σε εσένα! Εάν, όμως, έχεις έστω και λίγο παραπάνω μήκος που μπορεί να πιαστεί σε κοτσίδα ή πλεξίδα, δεν το συζητάμε καθόλου· όσο κολυμπάς θα τα έχεις πιασμένα! Εκτός αν δε σε ενδιαφέρει τελικά πώς να μην καταστρέψεις τα μαλλιά στη θάλασσα … 

Πώς να μην καταστρέψεις τα μαλλιά στη θάλασσα: Τι να κάνεις κατά τη διάρκεια του μπάνιου

Κατά τη διάρκεια που απολαμβάνεις το μπάνιο σου σε κάποια θάλασσα ή πισίνα δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να προσέξεις, σε αντίθεση με αυτά που πρέπει να κάνεις πριν από το μπάνιο. 

Για λόγους σαφήνειας, θα επισημάνουμε όμως ότι είναι απαραίτητα τα εξής:

1)Να διατηρείς τα μαλλιά σου πιασμένα με τους τρόπους που προαναφέραμε.
2)Να ψεκάζεις λίγο ακόμα από το αντηλιακό που βάζεις στο σώμα σου ή κάποιο ειδικό αντηλιακό για τα μαλλιά, σε περίπτωση που κάνεις ηλιοθεραπεία ή που για οποιονδήποτε λόγο εκτίθεσαι για ώρα σε ηλιακή ακτινοβολία.
3)Να μην ξεχνάς το νεράκι σου ή τους χυμούς σου όταν σταματάς το κολύμπι. 

Διαβάστε Επίσης  Αυτή είναι η ιδανική μάσκα για μπούκλες!

Πώς να μην καταστρέψεις τα μαλλιά στη θάλασσα: Τι να κάνεις μετά το μπάνιο

Και επιτέλους φτάνουμε στο τι χρειάζεται να προσέχεις μετά από ένα μπάνιο στη θάλασσα ή στην πισίνα, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου κι αν γίνεται. Τα πράγματα κι εδώ είναι εξίσου απλά, όπως παραπάνω. Εν συντομία, για να είσαι σίγουρη ότι γνωρίζεις πώς να μην καταστρέψεις τα μαλλιά στη θάλασσα, είναι απαραίτητο να εφαρμόζεις τα ακολούθως αναφερόμενα: 

1)Να ξεπλέκεις τα μαλλιά σου από την πλεξίδα ή την κοτσίδα που τους έκανες πριν το μπάνιο μόλις επιστρέψεις σπίτι ή όταν δεις ότι έχουν αρχίσει να στεγνώνουν αρκετά. Όχι, όμως, την ώρα που κάνεις ηλιοθεραπείας ή συνεχίζεις να τα εκθέτεις στον  ήλιο.
2)Να ξεπλένεις καλά με δροσερό ή χλιαρό νερό (ΟΧΙ με ζεστό) τα μαλλιά σου αμέσως μετά, ειδικά εάν πριν είχες χρησιμοποιήσει μαλακτική κι όχι αντηλιακό, η οποία πρέπει όσο το δυνατόν συντομότερα μετά το μπάνιο να αφαιρείται.
3)Εν συνεχεία, λούζεις κανονικά τα μαλλιά σου όπως θα έκανες και κάθε άλλη φορά, χρησιμοποιώντας σίγουρα ένα καλό χέρι σαμπουάν, ενδεχομένως κι ένα δεύτερο αν το κρίνεις σκόπιμο.

4)Να μην παραλείπεις ποτέ τα φρούτα, τα λαχανικά και το μπόλικο νερό από τη διατροφή σου. Ξαναλέμε ότι ΔΕΝ είναι το πιο βασικό που πρέπει να προσέχουμε για να μην καταστρέφουμε τα μαλλιά μας από τη θάλασσα ή την πισίνα, είναι ωστόσο πολύ βασικό στη γενικότερη εικόνα και υγεία του μαλλιού μας.

5)Εάν τύχει να δεις αρκετά ξηρά, ταλαιπωρημένα ή φθαρμένα τα μαλλιά σου μετά από ορισμένα μπάνια στη θάλασσα ή στην πισίνα [πράγμα που δύσκολα θα γίνει εάν προσέχεις αυτά που προαναφέραμε και κυρίως τους τρόπους με το αντηλιακό ή τη μαλακτική κρέμα μαλλιών και την πλεξίδα), υπάρχει μία εξαιρετική σπιτική μάσκα για την αποκατάστασή τους. Τη φτιάχνεις ως εξής

Σπιτική μάσκα μαλλιών για σταδιακή αποκατάσταση της φθοράς από τη θάλασσα

 

  • Μισό αβοκάντο,
  • 1 μπανάνα μεσαίου μεγέθους,
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι,
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και
  • 1 κουταλιά της σούπας γάλα (όχι εβαπορέ).

Αφαιρείς με ένα κουτάλι τη φλούδα και το κουκούτσι από το αβοκάντο και τοποθετείς τη μισή σάρκα του στο μίξερ. Ξεφλουδίζεις την μπανάνα και σε μικρότερα κομμάτια τη ρίχνεις στο μίξερ επίσης. Χτυπάς για λίγα δευτερόλεπτα. Σταματάς το χτύπημα, προσθέτεις το ελαιόλαδο, το μέλι και το φρέσκο γάλα και χτυπάς για λίγα δευτερόλεπτα ακόμη. 

Πώς να επαναφέρεις την υγεία στα μαλλιά σου έπειτα από μία σειρά καταστροφικών μπάνιων στη θάλασσα ή στην πισίνα; Απλώνοντας το εν λόγω σπιτικό μείγμα στα μαλλιά σου, ξεκινώντας λίγο πιο κάτω από τις ρίζες και φτάνοντας μέχρι τις άκρες σου. Την αφήνεις να δράσει τουλάχιστον για 30 λεπτά της ώρας έως και 2 ώρες, ξεπλένεις και λούζεσαι καλά. Μπορείς να επαναλαμβάνεις μέχρι 1 φορά τη εβδομάδα εάν επιθυμείς να ακολουθήσεις τη μάσκα αυτή ως θεραπεία για την αποκατάσταση της τρίχας σου, διαφορετικά 2 – 3 χρήσεις μέσα σε ένα 15ήμερο είναι επαρκείς για να επαναφέρουν την υγεία στα μαλλιά σου όταν δεν είναι πολύ φθαρμένα. 

 

Αυτοί ήταν οι τρόποι, οι συμβουλές και οι σπιτικές μάσκες που είχαμε να σου παρουσιάσουμε σε σχέση με το πώς να μην καταστρέψεις τα μαλλιά στη θάλασσα. Λάβε σοβαρά υπ’ όψιν σου τις συμβουλές και τις μεθόδους που συνιστούν οι κομμωτές και θα δεις ιδίοις όμασιν ότι πράγματι τα μυστικά αυτά έχουν ισχύ και φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *