Διαβάζοντας τα συναισθήματα των σκύλων από τις εκφράσεις τους

Διαβάζοντας τα συναισθήματα των σκύλων από τις εκφράσεις τους
Διαβάζοντας τα συναισθήματα των σκύλων από τις εκφράσεις τους
Όσοι έχουν σκύλο, συνήθως ενστικτωδώς καταλαβαίνουν ακριβώς τι προσπαθεί να τους «πει». Για πρώτη φορά ωστόσο έγινε εκτενής μελέτη των συναισθημάτων των σκύλων και

διαπιστώθηκε ότι είναι ορατά στις εκφράσεις του προσώπου τους, όπως ακριβώς και στους ανθρώπους.


.

Όπως αναφέρει σχετικό άρθρο της Βρετανικής Telegraph, ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής την ψυχολόγο Τίνα Μπλουμ διεξήγαγαν έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Behavioural Processes» και από τα αποτελέσματά της προκύπτει ότι υπάρχουν συγκεκριμένες «εκφράσεις» των σκύλων οι οποίες είναι αναγνωρίσιμες από τους ανθρώπους.

Για τη μελέτη και τη φωτογράφιση των εκφράσεων που υποδεικνύουν τη διάθεση του σκύλου, χρησιμοποιήθηκε ο Μαλ, ένας Βέλγικος ποιμενικός σκύλος αστυνομίας, ηλικίας 5 χρονών.

Διαβάστε Επίσης  Η δύναμη των σχέσεών σας δείχνει πόσο συνδεδεμένοι είστε με τον εαυτό σας


.

Προκειμένου να δημιουργήσουν ευχάριστη διάθεση στον σκύλο, οι ερευνητές τον επιβράβευαν και παρατηρούσαν ότι εκείνος σήκωνε τα αυτιά, έβγαζε τη γλώσσα έξω, κοιτούσε απευθείας την κάμερα και έπαιρνε χαρούμενη έκφραση. Αντίθετα όταν μάλωναν τον Μαλ, εκείνος κατέβαζε τα αυτιά, κοιτούσε διαγώνια και όχι κατάματα την κάμερα και έπαιρνε θλιμμένη έκφραση.

Έκπληξη του προκάλεσαν χρησιμοποιώντας έναν κλόουν σε κουρδιστό κουτί, που όταν πετάχτηκε ξάφνιασε τον Μαλ, ο οποίος σήκωνε τα αυτιά, έκανε το κεφάλι λίγο πίσω και «σήκωνε τα φρύδια», ενώ για να του προκαλέσουν αηδία, του έδωσαν μία τροφή με άσχημη γεύση, γεγονός που τον έκανε να κατεβάσει αμέσως τα αυτιά και να «στραβώσει» τη μουσούδα του ελαφρά.

Διαβάστε Επίσης  Μάσκα προσώπου με πράσινο τσάι για να απαλλαγείς μια για πάντα από την ακμή!

Φόβο του προκαλούσαν τα κτηνιατρικά εργαλεία για το κόψιμο των νυχιών (σε ποιο σκυλί αρέσει να του κόβουν τα νύχια άλλωστε;) και η έκφραση που έπαιρνε ήταν πάλι κατέβασμα αυτιών, ενώ τα μάτια του «γούρλωναν» φανερώνοντας το ασπράδι, ενώ τέλος,θυμό του προκάλεσαν με την εμφάνιση ενός υποτιθέμενου «κλέφτη» – εκπαιδευτή, ο οποίος έκανε τον Μαλ να αγριέψει (καθότι αστυνομικός σκύλος) και να δείξει τα δόντια του, σηκώνοντας τα αυτιά του.

Οι φωτογραφίες μοιράστηκαν σε 50 εθελοντές που δεν είχαν σκυλιά και οι περισσότεροι από αυτούς ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν τις εκφράσεις και το αντίστοιχο συναίσθημα του Μαλ σε κάθε εικόνα.

Ακολουθούν οι φωτογραφίες του Μαλ

Φόβος
Αηδία
Έκπληξη

.

Ευτυχία
Θλίψη Θυμός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *