Η μέθοδος “Πληρώνω πρώτα τον εαυτό μου και μετά όλους τους άλλους”

Η μέθοδος “Πληρώνω πρώτα τον εαυτό μου και μετά όλους τους άλλους”
Η μέθοδος “Πληρώνω πρώτα τον εαυτό μου και μετά όλους τους άλλους”

Η παραπάνω δήλωση σημαίνει να βάλετε τον εαυτό σας σε προτεραιότητα. Δεν έχετε κουραστεί κάθε μήνα να πληρώνετε πρώτα όλους τους άλλους, λογαριασμούς, κοινόχρηστα κλπ., και τελευταίο τον εαυτό σας, για τον οποίο συνήθως δεν μένει και τίποτα; Αν ναι, τότε είναι καιρός να εφαρμόσετε τη μέθοδο που σας προτείνουμε, τη μέθοδο του “πληρώνω πρώτα τον εαυτό μου και μετά όλους τους άλλους”.

Πληρώνω πρώτα τον εαυτό μου σημαίνει ότι βάζω κάθε μήνα κάποια χρήματα στην άκρη για εμένα, είτε σε ένα λογαριασμό ταμιευτηρίου είτε σε μια προθεσμιακή κατάθεση είτε, τέλος, σε κάποιου είδους επένδυση, όπως μετοχές και/ή ομόλογα.
Ξέρω, θα μου πείτε: “Πώς είναι δυνατόν να πληρώνω πρώτα τον εαυτό μου όταν δεν μου φτάνουν καλά καλά να πληρώσω το ενοίκιο ή τα κοινόχρηστα;”
Και η αλήθεια είναι ότι έτσι λειτουργούν οι πιο πολλοί άνθρωποι – δεν είστε μόνοι σας!
Αυτό που προτείνουμε είναι να δοκιμάσετε από τον επόμενο μήνα να βάζετε πρώτα κάτι στην άκρη για τον εαυτό σας και ύστερα να πληρώνετε όλους τους λογαριασμούς σας. Αυτό μας βάζει σε μια διαδικασία να πιεστούμε για να βρούμε τρόπο να πληρώσουμε τα τρέχοντα έξοδά μας με το να αυξήσουμε τα έσοδά μας.


.

Για παράδειγμα, όταν άρχισα να εφαρμόζω αυτή την τακτική, ήταν ένας δύο μήνες που – αφού είχα ήδη πληρώσει τον εαυτό μου – δεν μου απέμεναν σχεδόν καθόλου χρήματα στην άκρη. Βρήκα τρόπο να αυξήσω τα έσοδά μου έτσι ώστε να μπορώ να πληρώνω τον εαυτό μου αλλά και τα έξοδά μου.
Πιέστηκα στην αρχή, αλλά τελικά αύξησα τα ραντεβού μου στην ψυχολογία καθώς και τα άρθρα μου στα περιοδικά και τα σεμινάρια life coaching.
Αυτός ο τρόπος αποδίδει, διότι κανείς μας δεν θα πιεστεί για να πληρώσει τον εαυτό του, αλλά όλοι μας θα πιεστούμε για να πληρώσουμε την τράπεζα ή τη σπιτονοικοκυρά μας.
Απόσπασμα από το βιβλίο της Σοφίας Κλώτσα “Η απόφαση της ευτυχίας” από τις εκδόσεις Καστανιώτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *