Μαύρο κύμινο: Οι κυριότερες χρήσεις και τα οφέλη του

Μαύρο κύμινο: Οι κυριότερες χρήσεις και τα οφέλη του
Μαύρο κύμινο: Οι κυριότερες χρήσεις και τα οφέλη του

Το μαύρο κύμινο (Nigella sativa) ευδοκιμεί στην νοτιοδυτική Ασία. Είναι επίσης γνωστό και ως μαύρος σπόρος (μαυρόσπορος). Το έλαιο από αυτούς τους σπόρους έχει τα τελευταία χρόνια γίνει

αρκετά δημοφιλές, με πολλούς ειδικούς επαγγελματίες της υγείας να ισχυρίζονται ότι μπορεί να αντιμετωπίσει μια σειρά παθήσεων, όπως την υπέρταση και τις αλλεργίες. Μία πρόσφατη έρευνα έδειξε τη σύνδεση ανάμεσα στα οφέλη του μαύρου κύμινου σε σχέση με τα ανθεκτικά βακτήρια, που δύσκολα αντιμετωπίζονται μέσω φαρμακευτικών σκευασμάτων.

 

Το έλαιο της Nigella sativa περιέχει μοναδικές χημικές ουσίες που δρουν ξεχωριστά ή και συνεργατικά. Τα ενεργά συστατικά είναι τα φυτοχημικά που περιλαμβάνουν:

– Θυμοκινόνη (TQ) – Έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

– Θυμοϋδροκινόνη – Βρίσκεται ανάμεσα στους πιο ισχυρούς φυσικούς αναστολείς της ακετυλοχολινεστεράσης (AChE).

– Θυμόλη- Φυσικό μονοτερπένιο που δίνει σε αυτό το έλαιο τις φαρμακευτικές του ιδιότητες.

Το έλαιο του μαύρου κύμινου ωφελεί τον οργανισμό με συγκεκριμένους, επιστημονικά αποδεδειγμένους τρόπους.

Έχει δειχθεί λοιπόν ότι είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση και πρόληψη των ακόλουθων παθήσεων:

 

Μολύνσεις (MRSA)

Το έλαιο μαύρου κύμινου έχει την ικανότητα να εξοντώνει υπερβακτήρια, συμπεριλαμβανομένου του χρυσίζοντα σταφυλόκοκκου ανθεκτικού στη μεθικιλλίνη (MRSA), που συνήθως μολύνει τα νοσοκομεία και τα ιδρύματα σε όλο τον κόσμο. Ο σταφυλόκοκκος έχει αναπτύξει αντίσταση κατά των αντιβιοτικών. Αυτές οι μολύνσεις είναι συνηθισμένες στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, επειδή σχετίζονται με επεμβατικές ιατρικές διαδικασίες όπως χειρουργεία, τεχνητές αρθρώσεις και ενδοφλέβιες διαδικασίες. Οι επιστήμονες από το Πακιστάν ανακάλυψαν ότι τα περισσότερα βακτήρια της ασθένειας αυτής είναι ευαίσθητα στη Nigella sativa, μια ισχυρή ένδειξη ότι το έλαιο του μαύρου κύμινου μπορεί να εμποδίσει τη γρήγορη εξάπλωση του MRSA.

.

Τριχόπτωση

Ίσως ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη του ελαίου του μαύρου κύμινου είναι η ικανότητά του να προλαμβάνει την τριχόπτωση. Αν και δεν είναι ξεκάθαρο πώς αυτό το έλαιο αποκαθιστά το πρόβλημα, πιθανότατα να οφείλεται στις ισχυρές αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Το έλαιο ενδυναμώνει τους θύλακες της τρίχας στη ρίζα τους.

Διαβάστε Επίσης  Βότανα για κατακράτηση υγρών

Διαβήτης

Μια πρόσφατη δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Endocrinology and Metabolism έδειξε ότι το έλαιο του μαύρου κύμινου ενεργοποιεί:

– Τη σταδιακή μερική αναγέννηση των παγκρεατικών βήτα-κυττάρων.

– Βελτίωση των μειωμένων συγκεντρώσεων ινσουλίνης στο αίμα.

– Μείωση της ανεβασμένης γλυκόζης.

Αυτές οι λειτουργίες είναι πράγματι σημαντικές, επειδή η N. sativa αποτελεί μία από τις σπανιότερες ουσίες στον κόσμο, που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη κατά των δύο τύπων διαβήτη. Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Ινδικό Συμβούλιο Ιατρικών Ερευνών, το έλαιο από μαύρο κύμινο βελτιώνει την ανοχή στη γλυκόζη, όπως η μετφορμίνη χωρίς όμως κάποια παρενέργεια. Η μετφορμίνη συνιστά μία από τις πιο συνηθισμένες συνταγογραφούμενες ουσίες για τον διαβήτη τύπου 2. Σχετίζεται με έναν αριθμό παρενεργειών, που περιλαμβάνουν:

– Πονοκέφαλο

– Καούρες

– Δυσκοιλιότητα/ διάρροια

– Πρήξιμο

– Μυϊκός πόνος

– Στομαχικός πόνος

– Δυσπεψία/ αέρια

– Κοκκινίλες στην επιδερμίδα

Απώλεια βάρους

Σύμφωνα με το Journal of Diabetes and Metabolic Disorders, το μαύρο κύμινο κατηγοριοποιείται ανάμεσα στις πιο αποτελεσματικές φυσικές θεραπείες με ιδιότητες κατά της παχυσαρκίας. Παραδοσιακά, το μαύρο κύμινο δεν είναι γνωστό γι’ αυτό το χαρακτηριστικό του. Ωστόσο, η Nigella sativa δρα ως αντιφλεγμονώδης φορέας που μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν βάρος, όπως ακριβώς βοηθά και τους διαβητικούς ασθενείς. Καταστέλλει τους παράγοντες απόκτησης βάρους, όπως την απορρόφηση της γλυκόζης στο έντερο, την όρεξη, τη χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια, τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και την γλυκονεογένεση στο ήπαρ.

Διαβάστε Επίσης  Η υπέροχη λίμνη των λωτών στην Ταϊλάνδη!

.

Ηπατικές βλάβες

Το ήπαρ συμβαίνει να είναι ένα από τα σημαντικότερα όργανα στον οργανισμό μας. Σχεδόν όλη η επεξεργασία των τοξινών συμβαίνει στο ήπαρ και η χολή του ήπατος βοηθά στην πέψη των λιπαρών. Υπάρχουν άτομα που εμφανίζουν ηπατικές δυσλειτουργίες ως αποτέλεσμα παρενεργειών από αλκοολισμό, ισχυρά φάρμακα ή παθήσεις. Μπορούν να επιταχύνουν σημαντικά την αναρρωτική διαδικασία, χρησιμοποιώντας έλαιο από μαύρο κύμινο. Μια πρόσφατη έρευνα απέδειξε ότι το μαύρο κύμινο βελτιώνει τη λειτουργία του ήπατος και βοηθά στην πρόληψη, μάλιστα, βλαβών που σχετίζονται με αυτό το όργανο.

Άσθμα και αλλεργίες

Διάφορες έρευνες έχουν βρει ότι το έλαιο από μαύρο κύμινο περιέχει αντι-ασθματικές ιδιότητες. Ανάλογα με την αιτία του άσθματος, το μαύρο κύμινο πολλές φορές αποδεικνύεται πιο αποτελεσματικό και από τις συμβατικές θεραπείες. Χάρη στις ήδη προαναφερόμενες ιδιότητες, μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά ωφέλιμο στην ανακούφιση από αλλεργίες.

Πέψη

Οι σπόροι της Nigella sativa έχουν την ικανότητα να βελτιώνουν την πέψη και να μειώνουν το φούσκωμα, τον στομαχικό πόνο και τα αέρια. Το έλαιό της χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση εντερικών παράσιτων χωρίς την πρόκληση παρενεργειών.

Υγεία του ανοσοποιητικού

Η Nigella sativa διαθέτει επίσης έναν μοναδικό τρόπο να στηρίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Είναι εφοδιασμένη με σύμπλεγμα βιταμινών Β, αντιοξειδωτικά και ωφέλιμα οξέα. Το μαύρο κύμινο βελτιώνει την ανοσοποιητική λειτουργία, χωρίς να ενθαρρύνει τις αποκρίσεις του κατά των ιστών του οργανισμού μας.

 

Τελικές σκέψεις

Το έλαιο του μαύρου κύμινου περιέχει εκπληκτικά φυσικά συστατικά με την ικανότητα να στηρίζουν τη συνολική μας υγεία. Θεωρείται ασφαλές και χρησιμοποιείται σε διάφορα μέρη του κόσμου εδώ και χιλιάδες χρόνια. Εντούτοις, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, πριν χρησιμοποιήσετε τακτικά αυτό το έλαιο, σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε κάποια πάθηση ή λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *