Όλα τα λαχανικά γίνονται πουρές

Όλα τα λαχανικά γίνονται πουρές

Όλα τα λαχανικά γίνονται πουρές
Όλα τα λαχανικά γίνονται πουρές

 

Πουρέ δεν φτιάχνουμε μόνο με πατάτες. Τα περισσότερα λαχανικά, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (όπως η ντομάτα, η μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό της οποίας είναι
απαγορευτική), γίνονται πουρέδες. Για την παρασκευή τους χρησιμοποιούμε το μπλέντερ, το μούλτι ή όποιο ηλεκτρικό πολυκόφτη διαθέτουμε.

 

Mικρά μυστικά για επιτυχημένους πουρέδες

Τα λαχανικά μπορούμε να τα βράσουμε, να τα μαγειρέψουμε στον ατμό ή να τα ψήσουμε στο φούρνο. Κάθε τρόπος μαγειρέματος έχει τη χάρη του. Αρκετά λαχανικά γίνονται και με τους τρεις τρόπους (π.χ. καρότα, σελινόριζα κ.λπ.), ενώ κάποια με λιγότερους (π.χ. ο αρακάς γίνεται βραστός ή στον ατμό, το μπρόκολο το ίδιο).

Αν επιλέξουμε να βράσουμε λαχανικά με ζωηρό χρώμα, που θέλουμε να διατηρηθεί και στον πουρέ, αφού βράσουν και μαλακώσουν, τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε κατευθείαν σε μπολ με κρύο νερό στο οποίο έχουμε ιδανικά προσθέσει μερικά παγάκια. Ετσι, διατηρείται φωτεινό το χρώμα τους.

Διαβάστε Επίσης  Ριζότο με κωλοχτύπα

Τα υδαρή λαχανικά, αφού τα βράσουμε, καλό είναι να τα αφήσουμε να στραγγίξουν πολύ καλά, προτού τα πολτοποιήσουμε. Για ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα, τα πιέζουμε με μια σπάτουλα μέσα στο σουρωτήρι, για να αποβάλουν όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά.

Τα πολύ υδαρή λαχανικά (π.χ. τα κολοκυθάκια) χρειάζονται «ενίσχυση» για να γίνουν πουρές. Τι κάνουμε; Είτε προσθέτουμε στον πουρέ 1 – 2 βρασμένες και πολτοποιημένες πατάτες είτε φτιάχνουμε μια αλευρόκρεμα τύπου μπεσαμέλ και την ενώνουμε με τον πουρέ των λαχανικών.

Τα λαχανικά που είναι ιδιαίτερα ινώδη (όπως η σελινόριζα) καλό είναι να τα «χτυπάμε» στον πολυκόφτη για αρκετή ώρα, ώστε να διαλύονται οι ίνες τους.

Το γευστικό αποτέλεσμα ενός πουρέ από λαχανικά στον ατμό αναβαθμίζεται με μερικά απλά, «νόστιμα» κόλπα. Αντικαθιστώντας το νερό (ή μέρος αυτού) με κρασί, μυρωδάτους ζωμούς, «τσάγια» μυρωδικών, μπίρα, χυμούς εσπεριδοειδών, και, επίσης, προσθέτοντας στο υγρό μυρωδικά και μπαχαρικά, θα δημιουργηθεί ένας μυρωδάτος ατμός που θα διαπεράσει τα λαχανικά και θα τους δώσει νοστιμιά. Οι συνδυασμοί άπειροι.

Διαβάστε Επίσης  Η πιο εύκολη συνταγή για γεμιστά με κιμά

 

Αν επιλέξουμε να ψήσουμε τα λαχανικά, πρέπει να προσέξουμε το εξής: τα πιο σκληρά λαχανικά (όπως για παράδειγμα τα καρότα και οι γλυκοπατάτες) καλό είναι, αφού τα κόψουμε σε μικρά κομμάτια, να τα βάλουμε σε ένα καλά λαδωμένο ταψί, να προσθέσουμε λίγο υγρό (π.χ. ζωμό, νερό, χυμό πορτοκαλιού), να σκεπάσουμε καλά το ταψί με αλουμινόχαρτο και να τα ψήσουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν.

Στο τέλος, ξεσκεπάζουμε και τα αφήνουμε να «καραμελώσουν». Τα πιο υδαρή λαχανικά (π.χ. κολοκύθα) μπορούμε να τα ψήσουμε χωρίς να τα σκεπάσουμε, λαδωμένα και αλατοπιπερωμένα, μέχρι να γίνουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *