Οι καλύτερες φυσικές πηγές νερού στην Ελλάδα

Οι καλύτερες φυσικές πηγές νερού στην Ελλάδα
Οι καλύτερες φυσικές πηγές νερού στην Ελλάδα 
 Σε αυτό το άρθρο θα κάνουμε μία βόλτα στην υπέροχη χώρα μας και θα βρούμε τις πηγές που έδωσαν από τα αρχαία χρόνια κινητήρια δύναμη στον τόπο, στον πολιτισμό μας.

Πηγές από τις οποίες μπορούμε να πάρουμε πόσιμο καθαρό νερό, αλλά και πηγές ίασης, οι λεγόμενες ιαματικές, ζεστές πηγές.


.

Θεσσαλονίκη -1060 πηγάδια

Άφθονα τα υπόγεια νερά της βορείου Ελλάδος, δεδομένου ότι όλα τα βουνά κρατούν και κατεβάζουν σε δεκάδες- εκατοντάδες πηγές πόσιμο καθαρό νερό. Μόνο στην πόλη της Θεσσαλονίκης είχαν καταγραφεί στα μέσα του 1600, πάνω από 1060 πηγάδια ανάμεσα στα σπίτια.

Οι πηγές του Χορτιάτη

Βρίσκονται σε υψόμετρο 1200 μέτρων πάνω από τον ομώνυμο οικισμό. Ήταν το μεγάλο πλεονέκτημα της Θεσσαλονίκης, αφού μπόρεσε με τις πηγές του Χορτιάτη να κατασκευάσει ένα πολύ καλό και σωστά οργανωμένο δίκτυο ύδρευσης για την πόλη.
Στο δήμο Θέρμης, συναντά κανείς τις διάσημες πηγές της Σουρωτής. Η εκμετάλλευση του ανθρακούχου νερού ξεκίνησε στις αρχές του 1900, όχι από Έλληνες, αλλά από Γάλλους και Βούλγαρους. Σήμερα η γνωστή ελληνική επιχείρηση εξάγει το διάσημο νερό, το οποίο βοηθά σε παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος, σε νεφρολιθιάσεις καθώς και στη σιδηροπενική αναιμία.

 Φυσικές πηγές στην Ήπειρο

Διάσημη πια η Ήπειρος για τα πολλά και πεντακάθαρα νερά της. Αρκεί κανείς να κάνει μια βόλτα στα Τζουμέρκα και θα βρει σε υψόμετρο 1450 μέτρων, το εργοστάσιο εμφιάλωσης των πηγών Κωστηλάτα. Το νερό των Αθαμανικών Ορέων , μέχρι στιγμής μετρά πολλά βραβεία στο ενεργητικό του, βραβεία για τη γεύση και την ποιότητα του.

Βίκος

30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Ιωαννίνων, βρίσκεται το ξακουστό σε όλο τον κόσμο φαράγγι του Βίκου. Έχει μήκος 20χλμ ενώ το διατρέχουν οι παραπόταμοι του Αώου και του Βοϊδομάτη. Το βάθος του σε ορισμένα σημεία φτάνει τα 100 μέτρα. Τα πεντακάθαρα, κρυστάλλινα νερά του Βίκου εκβάλλουν και σε δύο χωριά στους πρόποδες του βουνού, στο Βίκος και το Ζαγόρι. Εκεί έχουν δημιουργηθεί δύο υπερσύγχρονες μονάδες εμφιάλωσης, του Βίκου Ζαγοροχώρια και της Χήτος ΕΒΕΕ που εμφιαλώνει το νερό Ζαγόρι.


.

Οι πηγές της Γκούρας

Το καλύτερο νερό του κόσμου στην κυριολεξία αναβλύζει από τις πηγές της Γκούρας στα Άγραφα. Το φυσικό μεταλλικό νερό Θεόνη, που αναβλύζει και εμφιαλώνεται εκεί, κέρδισε το 2016 το βραβείο καλύτερου νερού του κόσμου στο  26ο ετήσιο Berkeley Springs International Water Tasting. Οι πηγές βρίσκονται μέσα στο δάσος Βατσουνιάς που  ανήκει στο δήμο Μουζακίου του νομού Καρδίτσας. Είναι παραποτάμιο τμήμα του ποταμού Πηνειού.

Αχέροντας

Ο διάσημος από τη μυθολογία ποταμός, διαθέτει πολλές πηγές που προέρχονται από το όρος Τόμαρος, τα όρη του Σουλίου και της Παραμυθιάς. Κάποιες από αυτές τις πηγές είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμες, ωστόσο, το τοπίο με την πυκνή βλάστηση θα σας μαγέψει.
Διαβάστε Επίσης  Ο Υπάτιος Πατμάνογλου ντύθηκε γαμπρός...ΕΙΚΟΝΕΣ-ΒΙΝΤΕΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *