Όταν η οικειότητα σκοτώνει το πάθος

Όταν η οικειότητα σκοτώνει το πάθος
Όταν η οικειότητα σκοτώνει το πάθος

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Personality and Social Psychology έβγαλε το συμπέρασμα ότι όσο πιο οικεία νιώθουμε με τον σύντροφό μας, τόσο πιο εύκολα μπορεί να υποχωρήσει η ερωτική έλξη μεταξύ μας. 
Οι ερευνητές ψυχολόγοι ανέλυσαν την θεωρία περί οικειότητας και ερωτικής επιθυμίας (intimacy-desire paradox), σύμφωνα με την οποία όσο πιο κοντά και πιο άνετα αισθανόμαστε με τον σύντροφό μας, τόσο λιγότερη σωματική έλξη νιώθουμε μεταξύ μας.


.Η «παγίδα» της άνεσης


Όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα, οι ερευνητές λένε πως «αυτό είναι μεγάλο μέρος του γιατί τα ζευγάρια πέφτουν σε αποτελμάτωση», εξηγώντας βέβαια πως υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, σύμφωνα με τις οποίες πολλά ζευγάρια δεν πέφτουν στην «παγίδα» της άνεσης και διατηρούν την σπίθα του έρωτα ζωντανή, ακόμη και μετά από χρόνια.


Οι ερευνητές από το Baruch Ivcher School of Psychology και το Πανεπιστήμιο του Rochester ζήτησαν από 100 ζευγάρια να κρατήσουν ένα ημερολόγιο για το χρονικό διάστημα των 6 εβδομάδων.


Οι συμμετέχοντες τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες κλήθηκαν να καταγράψουν την καθημερινή σεξουαλική τους επιθυμία, τις αντιλήψεις τους για την ανταπόκριση των συντρόφων τους και πόσο ξεχωριστοί ένιωθαν οι ίδιοι αλλά και πόσο ξεχωριστούς έκαναν τους συντρόφους να νιώθουν.


Τα αποτελέσματα


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας τα ζευγάρια που κρατούσαν την έννοια “ξεχωριστός” μέσα στη σχέση και υπήρχε αμφίδρομη ανταπόκριση, είχαν περισσότερη σεξουαλική επιθυμία.


Η ερευνήτρια Gurit E. Birnbaum σημειώνει: «Το άτομο που θεωρεί πως ο σύντροφός του χαρακτηρίζεται από ανταποκρισιμότητα πιστεύει πως έχει κατανόηση στη σχέση και ότι οι ανάγκες του γίνονται κατανοητές και πως λαμβάνει τη υποστήριξη που χρειάζεται για να υλοποιήσει τους στόχους του», ενώ μεταξύ άλλων σημειώνει: «Ένας σύντροφος που χαρακτηρίζεται από πραγματική ανταποκρισιμότητα κάνει τη σχέση να μοιάζει ξεχωριστή και μοναδική».


Η Birnbaum εξηγεί πως αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς δείχνει ότι ο σύντροφός μας δεν ενδιαφέρεται να μάθει αν είμαστε απλώς καλά, αλλά κατανοεί πραγματικά τις ανάγκες μας και τι θέλουμε, υπογραμμίζοντας πως η ευγένεια, ή το να είμαστε απλώς καλοί μέσα στη σχέση δεν φέρνει τα αποτελέσματα της εγγύτητας.


Ωστόσο, η Birnbaum σημειώνει πως μερικοί άνθρωποι ανταποκρίνονται φυσικά περισσότερο από άλλους. Η ανταπόκριση είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου ή μέσα σε διαφορετικά πλαίσια.


«Για παράδειγμα, ένας διαδραστικός σύντροφος μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε πιο ασφαλείς, και ως εκ τούτου να επηρεάσει την ικανότητά μας και την προθυμία μας να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των άλλων», λέει.


Η ανταπόκριση καταλήγει η Birnbaum είναι κάτι που μπορούμε να καλλιεργήσουμε όπως με το να βοηθάμε ο ένας τον άλλον, να δείχνουμε προσοχή όταν μιλάει ή και να μοιραζόμαστε νέες εμπειρίες μεταξύ μας.


Πηγή:govastileto.gr

Διαβάστε Επίσης  Πίεση: Ποια η σχέση με τους καρδιακούς παλμούς

Αφήστε μια απάντηση