Γιατί οι άνδρες ξεχνούν γενέθλια και επετείους

Γιατί οι άνδρες ξεχνούν γενέθλια και επετείους
Γιατί οι άνδρες ξεχνούν γενέθλια και επετείους

Το μόνιμο παράπονο των γυναικών είναι ότι πάλι ο σύντροφός τους ξέχασε τα γενέθλια τους ή και την επέτειο της γνωριμίας ή του γάμου τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι δικαιολογίες των ανδρών ξεπερνούν πολλές φορές τα σενάρια επιστημονική φαντασίας.

Πλέον οι άνδρες αποκτούν άλλοθι αφού οι ερευνητές από την Νορβηγία αποκάλυψαν ότι είτε είναι 30 ετών είτε 60,εκ φύσεως είναι πιο αφηρημένοι απ’ ό,τι οι γυναίκες.

«Μας εξέπληξε το εύρημα πως οι άντρες ξεχνούν περισσότερο από τις γυναίκες, είναι κάτι που για πρώτη φορά αποτυπώνεται σε επιστημονική μελέτη», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ζόσταϊν Χόλμεν, από το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης & Τεχνολογίας (NTNU) στο Τρόντχαϊμ.

«Ακόμα πιο εκπληκτικό, δε, είναι το εύρημα ότι η διαφορά αυτή δεν έχει ηλικία: οι άντρες είναι εξίσου αφηρημένοι στα 30 τους και στα 60 τους χρόνια».

Όπως υποστηρίζουν οι ο δρ Χόλμεν και οι συνεργάτες του στην επιθεώρηση «BMC Psychology», τα ευρήματά τους προέρχονται από 48.289 άνδρες και γυναίκες, που κλήθηκαν να απαντήσουν σε εννέα ερωτήματα που αφορούσαν τη μνήμη τους.

Διαβάστε Επίσης  Επιβαρυντικός για την ψυχική υγεία ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος

Μεταξύ άλλων είπαν αν δυσκολεύονται να θυμηθούν πράγματα όπως οι ημερομηνίες και τα ονόματα, οι λεπτομέρειες κάποιων συζητήσεων και το τι έκαναν πριν από ένα χρόνο.

Σε οκτώ από τις εννέα ερωτήσεις οι άνδρες ανέφεραν περισσότερες δυσκολίες απ’ ό,τι οι γυναίκες – και αυτό ήταν ανεξάρτητο από το αν ήταν 30 ετών ή 60 ετών.

Αυτό πάντως δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες δεν ξεχνάνε. Η μελέτη έδειξε πως και εκείνες δυσκολεύονται να θυμηθούν αριθμούς και ημερομηνίες, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό απ’ ό,τι οι άνδρες.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αφηρημάδας έχουν οι άνθρωποι με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, καθώς και όσοι πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές ή κατάθλιψη.

Επιβεβαίωσε επίσης ότι η μνήμη φθίνει με την ηλικία, αν και ήταν μικρή η διαφορά στη μνήμη των υγιών 30άρηδων με εκείνη των υγιών 60άρηδων. Μετά τα 60, όμως, η διαφορά ήταν εμφανής.

Διαβάστε Επίσης  Το τεστ των χρωμάτων αποκαλύπτει τη ψυχολογία σας

Τι δεν πρέπει να κάνεις όταν ξεχνά την επέτειό σας, τα γενέθλιά σας και άλλες σημαντικές ημερομηνίες:

-Μην πετάτε υπαινιγμούς.
-Μην περιμένετε να νιώσει ένοχος βλέποντας πόσο ταραχτήκατε από την παράλειψή του.
-Πολλές γυναίκες θέλουν να ντροπιάσουν τον σύντροφό τους όταν περιμένουν ότι εκείνος θα ξεχάσει τη επέτειό τους. Αυτή η τακτική όχι μόνο δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα αλλά τον αποτρέπει να κατανοήσει το παράπονό σας και είναι πολύ πιθανόν να νευριάσει και να οδηγηθείτε σε μεγαλύτερο ακόμα καβγά.
-Μη σχεδιάζετε μυθιστορηματικά Χριστούγεννα γιορτές ή γενέθλια, μην έχετε μεγάλες προσδοκίες από έναν τέτοιο σύντροφο γιατί η απογοήτευσή σας θα είναι πάντα μεγάλη. Προσπαθήστε να είστε ρεαλίστριες.
-Μην τον συγκρίνετε με άλλους άνδρες που θυμούνται τις σημαντικές ημερομηνίες.
-Μην παραπονιέστε σε άλλους για την αφηρημάδα του άνδρα ούτε για αστείο. Μόνο με τον σύντροφό σας μπορείτε να διορθώσετε αυτό το ζήτημα και η αναφορά σε τρίτους μόνο μεγαλύτερο εκνευρισμό θα δημιουργήσει

Πηγή:iatropedia.gr

Αφήστε μια απάντηση