Τραυματισμένη γάτα

Τραυματισμένη γάτα

Μια γάτα που σε ατύχημα τραυματίζεται σοβαρά, ή αγριεύει πάρα πολύ παθαίνει σοβαρό «σοκ».
Όταν πάθει σοκ η γάτα μοιάζει αποχαυνωμένη, σαστισμένη και καμιά φορά η κατάπτωση είναι τόσο
μεγάλη, που προκαλεί πλήρη ακινησία, ενώ κάποιες φορές παρουσιάζει μεγάλη διέγερση. Η θερμοκρασία της γάτας μπορεί να πέσει σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα. Αυτό κατά κάποιο τρόπο, είναι το φαινόμενο του σοκ. Εξωτερίκευση ενός μηχανισμού άμυνας που συνεπάγεται την αποδέσμευση μιας σειράς από ποικίλες ουσίες στο αίμα. Η ισταμίνη είναι μια από αυτές τις ουσίες. Αποδεσμεύεται από ορισμένους τύπους κυττάρων και έχει την ιδιότητα να προκαλεί μια γρήγορη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, με αποτέλεσμα να πέφτει η πίεση στο κεντρικό κυκλοφοριακό σύστημα και πολύ συχνά σε τέτοιο βαθμό, που προκαλεί απώλεια αισθήσεων.
Πως αντιμετωπίζουμε το «σοκ»;
Ο καλύτερος τρόπος είναι να σκεπάσουμε τη γάτα με μια ζεστή κουβέρτα και να της δώσουμε να πιει κάτι, π. χ. ορρό γλυκόζης με ένα κουταλάκι ή με το σταγονόμετρο. Στην περίπτωση που το ζώο συμπεριφέρεται βίαια είναι αναγκαίο να το ησυχάσουμε πρώτα. Αυτό είναι εύκολο, αν πιάσουμε από το δέρμα του σβέρκου και το σηκώνουμε στον αέρα. Σ’ αυτή τη θέση η γάτα κουλουριάζεται και παίρνει τη στάση εμβρύου και απλώς κρέμεται χαλαρά, όπως κρέμεται το γατάκι από το στόμα της μάνας του. Εύκολα τότε την τυλίγετε σε μια κουβέρτα και την πάτε στο γιατρό. Ωστόσο μπορείτε να φροντίσετε την αιμορραγία αν είναι σοβαρή.
Αν η γάτα έχει πληγή που αιμορραγεί λίγο, δε χρειάζεται να κάνετε τίποτα. Η γάτα με τη γλώσσα της θα βοηθήσει το τραύμα της.
Όταν η περίπτωση είναι σοβαρή και έχει κοπεί αρτηρία, πρέπει να πιέσουμε την αρτηρία σε ένα σημείο ανάμεσα στην πληγή και στην καρδιά.
Μια άλλη λύση είναι να τοποθετήσουμε ένα αιμοστατικό επίδεσμο, αν βέβαια η θέση της πληγής είναι τέτοια που το επιτρέπει. Προσέξτε σ’ αυτή την περίπτωση να ξεσφίγγετε τον επίδεσμο κάθε δέκα λεπτά.

Διαβάστε Επίσης  Πώς να αντιμετωπίσετε τις μυϊκές κράμπες


.

Αφήστε μια απάντηση