Τέσσερις τρομακτικές λοιμώξεις του εγκεφάλου

Τέσσερις τρομακτικές λοιμώξεις του εγκεφάλου
Τέσσερις τρομακτικές λοιμώξεις του εγκεφάλου

Βακτήρια, ιοί, παράσιτα και άλλοι βλαβεροί μικροοργανισμοί μπορούν να εισβάλλουν στο σώμα μας και να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες βλάβες στα ζωτικά μας όργανα.


Τι συμβαίνει αν ένα τέτοιο μικρόβιο φτάνει στον εγκέφαλό μας; Αν πράγματι θέλετε να μάθετε, διαβάστε παρακάτω…
Αμοιβάδες
Ευτυχώς οι περισσότερες αμοιβάδες δεν είναι θανατηφόρες, όμως η αντιμετώπιση μιας πιθανής λοίμωξης είναι εξαιρετικά δύσκολη. Οι αμοιβάδες είναι μονοκύτταροι οργανισμοί και τα περισσότερα είδη που προσβάλλουν τον άνθρωποι προκαλούν μόνο ήπιο στομαχόπονο. Σε σπάνιες περιπτώσεις (έχουν καταγραφεί μόλις 200 περιστατικά σε όλο τον κόσμο τα τελευταία 50 χρόνια), η αμοιβάδα μπορεί να ταξιδέψει από τη ρινική κοιλότητα και να φτάσει στον εγκέφαλο. Αυτό συμβαίνει, για παράδειγμα, στην περίπτωση λοίμωξης από την αμοιβάδα Naegleria fowleri, η οποία ζει στο γλυκό νερό. Είναι ευρύτερα γνωστή ως «η αμοιβάδα που τρώει τον εγκέφαλο». Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η λοίμωξη από το συγκεκριμένο είδος αμοιβάδας είναι αδύνατη από το πόσιμο νερό.
Παράσιτα
Η τύφλωση από ογχοκερκίαση οφείλεται σε λοίμωξη από παράσιτο που χρησιμοποιεί τον άνθρωπο ως ξενιστή για να γεννήσει τα μικρά του. Η τύφλωση είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης των προνυμφών εντός του ανθρώπινου σώματος. Τα περισσότερα περιστατικά καταγράφονται στην Αφρική, όπου το παράσιτο μεταφέρεται στον άνθρωπο από τις μύγες. Με το δάγκωμα της μύγας, τα παράσιτα εξαπλώνονται κάτω από το δέρμα και προκαλούν έντονη φαγούρα. Τα νεκρά παράσιτα πυροδοτούν την έντονη αντίδραση του ανοσοποιητικού, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται ιστοί του σώματος αλλά και ο κερατοειδής.
Βακτήρια
Η μηνιγγίτιδα μπορεί να οφείλεται είτε σε ιογενή είτε σε βακτηριακή λοίμωξη. Η βακτηριακή λοίμωξη μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρα. Όταν τα βακτήρια εισβάλουν στον εγκέφαλο και τα τοιχώματά του, προκαλείται οίδημα και κατ’ επέκταση ασκείται υπερβολική πίεση εντός του κρανίου. Η διαδικασία αυτή μπορεί να οδηγήσει στο κώμα.
Ιοί
Προκειμένου να αναπαραχθεί, ένας ιός πρέπει να μολύνει ένα ζωντανό κύτταρο. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ιών που προσβάλλουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Για παράδειγμα, η εγκεφαλίτιδα οφείλεται σε ιογενή λοίμωξη.


.

Διαβάστε Επίσης  Πως η προσευχή χωρίζει τον νου από τους λογισμούς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *