Έτσι δρούσε η μαφία των φαρμάκων

Έτσι δρούσε η μαφία των φαρμάκων
Έτσι δρούσε η μαφία των φαρμάκων

Πανάκριβα φάρμακα που διατίθενται κυρίως από δημόσια νοσοκομεία και φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για την αντιμετώπιση του καρκίνου και άλλων σοβαρών ασθενειών, έκαναν «φτερά» για τουλάχιστον μία
πενταετία, ζημιώνοντας με εκατομμύρια ευρώ το ελληνικό δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, κυρίως όμως στερώντας χρόνο ζωής από ανθρώπους που τα είχαν ανάγκη.


.

Η αλυσίδα των κατηγορουμένων στη μεγάλη υπόθεση απάτης που είχε στηθεί στο χώρο της Υγείας,αναμένεται να διευρυνθεί με νέα ονόματα «επίορκων» γιατρών και από άλλα νοσοκομεία της χώρας. ΄


Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία της έρευνας που διενεργήθηκε, με τη συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας, 36 άτομα φέρονται να πήραν μέρος στη μεγάλη κομπίνα της παράνομης διακίνησης φαρμάκων ενώ για τρεις από αυτούς εκδόθηκαν ήδη εντάλματα σύλληψης και καταζητούνται.


Στην ανακρίτρια κατά της διαφθοράς που χειρίζεται παράλληλα και το σκάνδαλο της Novartis, οδηγούνται 21 συλληφθέντες από τους οποίους οι 13 απολογούνται από το πρωί .


Στο κύκλωμα φέρονται να εμπλέκονται και δυο γιατροί οι οποίοι εμφανίζονται να προβαίνουν σε ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις, σε βιβλιάρια ασφαλισμένων ενώ παράλληλα « στρατολογούσαν» και άλλους συναδέλφους τους να πάρουν μέρος στην απάτη.


Εννέα γιατροί και όχι μόνο από την Αθήνα βρίσκονται στο «στόχαστρο» της Δικαιοσύνης, ο ρόλος των οποίων ερευνάται προκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως η ενδεχόμενη δράση τους. Μέχρι στιγμής δεν έχει εξακριβωθεί εάν οι συγκεκριμένοι γιατροί εντάσσονται στην οργάνωση. Ωστόσο, «από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου προκύπτει και η εμπλοκή έτερων γιατρών τα στοιχεία των οποίων δεν κατέστη δυνατό να εξακριβωθούν».


Το ενδιαφέρον όμως των αρχών εστιάζεται και στα φαρμακεία του ΕΟΠΠΥ από τα οποία έφευγαν παράνομα τα φάρμακα. Επίσης, και άλλα νοσοκομεία πλην του «Λαϊκού» χρησιμοποιήθηκαν από τους επιτηδείους του κυκλώματος σε όλη τη χώρα προκειμένου να υπεξαιρούν τα φαρμακευτικά σκευάσματα .


Τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι αρχές δείχνουν πως τα επίμαχα φάρμακα είχαν συνταγογραφηθεί σε τουλάχιστον 11 άτομα από την Αττική, την Αχαΐα και τη Ρόδο.


Η δράση της οργάνωσης η οποία εκτεινόταν στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κινείτο σε τέσσερα διαφορετικά επίπεδα ενώ τα μέλη του κυκλώματος φαίνεται πως είχαν συγκεκριμένο ρόλο μέσα στους τέσσερις πυρήνες που ήταν οργανωμένη η δομή της.


Η αντίστροφη μέτρηση για την εξάρθρωση του κυκλώματος άρχισε μετά τον έλεγχο που έκαναν οι Γερμανικές Αρχές σε φαρμακαποθήκη διαπιστώνοντας ότι εισήγαγε σημαντικές ποσότητες φαρμάκων νοσοκομειακής χρήσης και υψηλού κόστους από φαρμακείο ιδιοκτησίας ενός εκ των κατηγορουμένων, με την ένδειξη «ΚΡΑΤΙΚΟ ΕΙΔΟΣ». Στο χώρο της γερμανικής φαρμακαποθήκης βρέθηκαν φαρμακευτικά προϊόντα με ελληνική επισήμανση, χωρίς ταινία γνησιότητας.*Από τον έλεγχο των ανωτέρω τιμολογίων που πραγματοποιήθηκε προέκυψε, μεταξύ άλλων, ότι για τα έτη 2013-2016 έχουν εκδοθεί: ί) τιμολόγια για αγορά φαρμάκων κυρίως ελληνικής προέλευσης, υψηλού κόστους, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι αποκλειστικά νοσοκομειακής χρήσης , από εταιρεία με έδρα το Κάϊρο προς το φαρμακείο εμπλεκόμενου στην υπόθεση , και ίί) τιμολόγια πώλησης των ιδίων φαρμάκων, από το εν λόγω φαρμακείο προς τη φαρμακαποθήκη Γερμανίας, καθώς και άλλη εταιρεία στην Ελβετία Σημειώνεται ότι, με βάση τα εν λόγω τιμολόγια, το συνολικό χρηματικό ποσό αγορών του φαρμακείου από το εξωτερικό ανέρχεται σε 24.913.375 € , ενώ το συνολικό ποσό πώλησης υπολογίζεται σε 25.073.196 €.


Σύμφωνα με τις αρχές ο λόγος που εκδίδονται εξ αρχής τα επίμαχα τιμολόγια , είναι για να προσδίδουν νομιμοφάνεια στην μεταξύ τους συναλλαγή, ώστε να μπορούν εν συνεχεία τα φάρμακα αυτα, να χρησιμοποιηθούν και να διακινηθούν περαιτέρω από τις φαρμακαποθήκες στο εξωτερικό.


Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνουν και τη νομιμοποίηση των παράνομων εσόδων τους που προέρχονται από τις εγκληματικές τους δραστηριότητες.


Το πρώτο εικονικό τιμολόγιο της οργάνωσης εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2013, στοιχείο που μαρτυρεί στις αρχές πως τότε πιθανότατα ξεκίνησε η δράση της οργάνωσης η οποία είχε τέσσερις βασικούς πυρήνες τα μέλη των οποίων είχαν καθορισμένους ρόλους , ενώ η όλη οργάνωση είχε συγκεκριμένη δομή .


Συγκεκριμένα, η εγκληματική οργάνωση προμηθευόταν παρανόμως υπεξαιρέσεων, ψευδών ιατρικών πιστοποιήσεων και απατών) υψηλού κόστους φάρμακα κυρίως, νοσοκομειακής χρήσης από δημόσια νοσοκομεία και φαρμακεία του ΕΟΓΤΥΥ, τα οποία στην συνέχεια διακινούσε και εξήγαγε σε χώρες του εξωτερικού. Ειδικότερα, ορισμένα απ ό τα μέλη της οργάνωσης εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητα του ιατρού ή του νοσηλευτή και δρώντας υπό το πρίσμα αυτής και δη στο πλαίσιο άσκησης δημόσια ς υπηρεσίας, κατά περίπτωση, εξέδιδαν ψευδείς συνταγές με τα εν λόγω φάρμακα ή ιδιοποιούνταν παράνομα ως αυτά που περιήλθαν στην κατοχή τους.


Ο 70χρονος φερόμενος ως αρχηγός εμφανίζεται να δίνει οδηγίες στα μέλη , να επικοινωνεί μαζί τους και να καθορίζει τις τιμές της αγοράς. Επίσης διαχειρίζεται τα χρήματα που προκύπτουν από τις παράνομες διακινήσεις των φαρμάκων. Σύμφωνα με την αστυνομία όταν ο Αιγύπτιος φερόμενος ως αρχηγός, ο οποίος δεν κατοικούσε μόνιμα στη χώρα μας , απουσίαζε συχνά και το ρόλο του αναλάμβανε γυναίκα συγκατηγορούμενη του.


Ο δεύτερος πυρήνας εμφανίζεται να είχε … αρμοδιότητα στην αποθήκευση και την εξαγωγή των φαρμάκων από την Ελλάδα στο εξωτερικό. Ο τρίτος πυρήνας φέρεται να είχε αναλάβει την προμήθεια της οργάνωσης με τα υπεξαιρεθέντα φαρμακευτικά σκευάσματα από το Λαικό Νοσοκομείο. Η δράση του τέταρτου πυρήνα αφορά κυρίως τη προμήθεια του (α) πυρήνα με τα φαρμακευτικά σκευάσματα που αποσπούν παράνομα από τα δημόσια νοσοκομεία, τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα φαρμακεία ιδιωτών.


Η ζημιά σε βάρος του ελληνικού δημοσίου ανέρχεται σε τουλάχιστον 13.690.375,95€ και αντιστοιχεί στην αξία 14.401 φαρμακευτικών σκευασμάτων την περίοδο δράσης της οργάνωσης 2013-2016, όπως προέκυψε από τα τιμολόγια. 


Το σύνολο της αξίας των σκευασμάτων που συνταγογραφήθηκε από τους εμπλεκόμενους (ιατρούς) ανέρχεται σε 90.203,92€.


Η αξία των κατασχεμένων φαρμάκων ανέρχεται σε 307.258€.


Τα φάρμακα μεταξύ άλλων φυλάσσονταν σε ιχθυοπωλείο της Δημοτικής Αγοράς Καλλιθέας με πάγο στο ψυγείο αλλά και σε ένα ανθοπωλείο δίπλα στα…λουλούδια. Για τη μεταφορά των φαρμάκων χρησιμοποιούν, κυρίως, εταιρείες ταχυμεταφορών ενώ απέφευγαν τους ελέγχους στο αεροδρόμιο δωροδοκώντας τον αρμόδιο υπάλληλο. Κάποιες φορές βέβαια τα φαρμακευτικά σκευάσματα μεταφέρονταν από τον 70χρονο Αιγύπτιο, μέσα στις αποσκευές του.

Διαβάστε Επίσης  ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα απασχόλησης 5.500 νέων στο Δημόσιο - Τι πρέπει να γνωρίζετε


.

Η νοσηλευτήρια του Λαϊκού η οποία εργάζεται στο ογκολογικό τμήμα ιδιοποιείται παράνομα τα φαρμακευτικά σκευάσματα και όπως προκύπτει από τις τηλεφωνικές της συνομιλίες ενημερώνει αμέσως άλλο μέλος του κυκλώματος, συνταξιούχο νοσηλευτή του νοσοκομείου, που αναλαμβάνει όλες τις ενέργειες για την αποθήκευση και φύλαξη τους. 


Στην απολογία της η μία από τις δύο νοσηλεύτριες του «Λαϊκού» που είναι κατηγορούμενες, αρνείται την εμπλοκή της στην υπόθεση υποστηρίζοντας: «Από την ετήσια και τη μηνιαία απογραφή του φαρμακείου και της μονάδας δεν έχει προκύψει ποτέ το παραμικρό έλλειμμα. Μια άποψη που υποστηρίχθηκε ότι δίδονταν μειωμένες δώσεις σε ασθενείς αυτό είναι αδύνατο να συμβεί και δεν συνέβη ποτέ διότι έχει επιπτώσεις στη θεραπεία τους.» 
πηγή:http://www.zougla.gr

Διαβάστε Επίσης  Συμφωνία των Πρεσπών: Νέα συγκέντρωση στο Σύνταγμα την Πέμπτη


.

Αφήστε μια απάντηση