Σαν σήμερα 6 Μαΐου – Σημαντικά γεγονότα

Σαν σήμερα 6 Μαΐου
Σαν σήμερα 6 Μαΐου

Τα σημαντικότερα γεγονότα της σημερινής ημέρας




.


1536…..ξεκινά η πολιορκία του Κούσκο όταν οι Ίνκας προσπαθούν να ανακαταλάβουν την πόλη τους από τους Ισπανούς.
1555…..δολοφονείται ο πάπας Μάρκελλος Β.
1682…. Η βασιλική αυλή της Γαλλίας μεταφέρεται στις Βερσαλλίες. Ο Λουδοβίκος ΙΔ’, εγκαθίσταται στα ανάκτορα των Βερσαλλιών.
1799…..δημοσιεύεται κοινή διακήρυξη του ρώσου ναυάρχου Ουσάκοφ και του τούρκου ομολόγου του Καδήρ μπέη. Με αυτή ανακοινώνεται ότι τα Ιόνια Νησιά θα αποτελέσουν ενιαίο και ανεξάρτητο κράτος, με πρωτεύουσα την Κέρκυρα, που θα διοικείται από εκλεγμένη 14μελή Γερουσία (στις εκλογές θα συμμετέχουν οι αριστοκράτες και υπό προϋποθέσεις οι αστοί).
1825…. Το Νεόκαστρο (Πύλος) παραδίδεται στον Ιμπραήμ, ο οποίος γίνεται κυρίαρχος της Μεσσηνίας.
1889…. Ανοίγει για το κοινό στο Παρίσι ο Πύργος του Άιφελ.
1912…. Στη Βρετανία, η Βουλή των Κοινοτήτων απορρίπτει με 266 ψήφους κατά και 219 υπέρ το αίτημα για χορήγηση του δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες.
1926…. Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας γνωστοποιεί ότι στο εξής θα χορηγούνται δάνεια και στις γυναίκες.
1932…..δολοφονείται από Ρώσο αναρχικό ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Πολ Ντουμέρ.
1937…. Το γερμανικό Ζέπελιν «Χίντεμπουργκ» πιάνει φωτιά και καταστρέφεται αμέσως, κατά τη διαδικασία προσγείωσής του στο Νιου Τζέρσι. 36 από τους 95 επιβαίνοντες σκοτώνονται.
1940…. Ο αμερικανός συγγραφέας Τζον Στάινμπεκ τιμάται με το βραβείο Πούλιτζερ για το περίφημο μυθιστόρημά του «Τα Σταφύλια της Οργής».
1941…..στην ΕΣΣΔ, ο Ιωσήφ Στάλιν διορίζει τον εαυτό του επικεφαλής της κυβέρνησης.
1951……στο Κάιρο, ο βασιλιάς Φαρούκ τελεί τους γάμους του με τη 17χρονη Ναριμάν Σαντέκ.
1974……παραιτήθηκε ο Γερμανός καγκελάριος Βίλι Μπραντ μετά την αποκάλυψη υπόθεσης κατασκοπείας υπέρ της Ανατολικής Γερμανίας, στην οποία είχε εμπλακεί ο στενός συνεργάτης του, Γκίντερ Γκιγιόμ.
 1983…..μετά από μελέτη ειδικοί ανακοινώνουν πως τα λεγόμενα ημερολόγια του Χίτλερ είναι μια απάτη.
1994…. Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ της Αγγλίας και ο γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Μιτεράν, εγκαινιάζουν τη σήραγγα Chunnel, το υπόγειο τούνελ κάτω από τη θάλασσα της Μάγχης, που ενώνει τη Γαλλία με τη Βρετανία.
 1994……μία υπάλληλος κατηγορεί τον αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον για σεξουαλική παρενόχληση, όταν ήταν κυβερνήτης του Άρκανσο, ζητώντας υψηλή χρηματική αποζημίωση.
 1997……οι συνοδικοί ιεράρχες ζητούν από την Κυβέρνηση να μη φορολογηθούν επιπλέον οι δωρεές και η ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας.
2001…. Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ γίνεται ο πρώτος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, που επισκέπτεται μουσουλμανικό τέμενος, στη Δαμασκό.
2007…. O Παναθηναϊκός αναδεικνύεται πρωταθλητής Ευρώπης στο μπάσκετ για τέταρτη φορά στην ιστορία του. Στον τελικό του φάιναλ-φορ που έγινε στο ΟΑΚΑ της Αθήνας επικράτησε της ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 93-91.
2007…. Την ίδια μέρα, ο Νικολά Σαρκοζί εκλέγεται Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.
2012…..πρώτες εκλογές μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην Ελλάδα με τη Νέα Δημοκρατία να αναδεικνύεται πρώτο κόμμα και τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με μικρή διαφορά. Δεν κατέστη δυνατό να συγκροτηθεί κυβέρνηση.
Γεννήσεις
1405…..γεννιέται ο Γεώργιος Καστριώτης, γνωστότερος ως Σκεντέρμπεης, εθνικός ήρωας των Αλβανών.
1758….. γεννήθηκε ο δικηγόρος, Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος, από τις ηγετικές προσωπικότητες της γαλλικής επανάστασης,
1856….. ο Ζίγκμουντ Φρόιντ, γερμανοεβραίος ψυχίατρος και ιδρυτής της ψυχανάλυσης,
1882…..γεννιέται ο Βίλχεμ της Γερμανίας, διάδοχος του θρόνου της Πρωσίας και της Γερμανικής Αυτοκρατορίας.
1915…. ο αμερικανός σκηνοθέτης και ηθοποιός, Όρσον Ουέλς,
1954….. ο πολιτικός και πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Τόνι Μπλερ.
Θάνατοι
1913…..πεθαίνει ο Αλέξανδρος Σχινάς, αναρχικός, που δολοφόνησε στις 5 Μαρτίου 1913 τον βασιλιά Γεώργιο Α’ στη Θεσσαλονίκη. Στις 6 Μαΐου, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, αυτοκτόνησε, πηδώντας από το παράθυρο του τμήματος της χωροφυλακής, όπου κρατείτο.
1952….. πέθανε η Μαρία Μοντεσόρι, ιταλίδα γιατρός και παιδαγωγός, εμπνεύστρια της παιδαγωγικής μεθόδου, που φέρει το όνομά της,
1992….. η γερμανίδα ηθοποιός Μάρλεν Ντίντριχ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Μαρίας Μαγδαληνής Φον Λος («Γαλάζιος Άγγελος»).
2002…..δολοφονείται ο Ολλανδός πολιτικός και ηγέτης της ακροδεξιάς Πιμ Φορτάουν. Υπήρξε καθηγητής κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο Εράσμους ενώ δεν έκρυψε ποτέ το γεγονός ότι, ήταν ομοφυλόφιλος.
2010……πεθαίνει ο Νικόλαος Ματσανιώτης, καθηγητής παιδιατρικής, πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών (1976-1977) και Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών από το 1998.

Διαβάστε Επίσης  Μειώστε την κυτταρίτιδα με ένα βούρτσισμα!


.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *