Πως διατηρούμε τα αυγά φρέσκα χωρίς ψυγείο

Πως διατηρούμε τα αυγά φρέσκα χωρίς ψυγείο
Πως διατηρούμε τα αυγά φρέσκα χωρίς ψυγείο

Πως διατηρούμε τα αυγά φρέσκα χωρίς ψυγείο

Είναι πολύ γνωστό ότι τα φρέσκα αυγά πωλούνται πάντοτε σε διπλάσια τιμή. Εκτός αυτού, είναι εποχή που γεμίζει ο κόσμος με αυγά και είναι πάμφθηνα, είναι δε πάλι εποχή που γίνονται σπάνια και η τιμή τους υψώνεται πολύ. Για αυτό πρέπει να καταφύγουμε σε μέθοδο, με την οποία να έχουμε πάντοτε φρέσκα αυγά.

Για να διατηρήσουμε τα αυγά φρέσκα, το πρώτο και κύριο είναι να τα έχουμε σε μέρος που να μη τα προσβάλλει η υγρασία, η ζέστη και η παγωνιά. Επίσης τα πειράζει το τράνταγμα των αμαξών και, όταν είναι ανάγκη να τα μεταφέρουμε σε μακρινό μέρος, πρέπει να τα περιτυλίγουμε καλά.
Τα πειράζει πολύ η ατμόσφαιρα. Για να έχουμε λοιπόν φρέσκα αυγά, πρέπει, έκτος των άλλων, να τα έχουμε προφυλαγμένα και από τον ατμοσφαιρικό αέρα.

Διαβάστε Επίσης  Βούτσης: «Ανοησίες» τα περί επιστροφής αναδρομικών σε βουλευτές

Για να αποθηκεύσουμε αυγά χρεισημοποιούμε πολλούς τρόπους

Πρώτος τρόπος
Τα βουτάμε λίγα δευτερόλεπτα σε βραστό νερό, μετά τα αποσύρουμε αμέσως. Τον τρόπο αυτό μεταχειριζόμαστε για να σχηματισθεί κάτω από την μεμβράνη του φλοιού ψιλό στρώμα από ασπράδι πηγμένο, οπότε είναι εντελώς αδύνατο να εισέλθει ατμοσφαιρικός αέρας.

Δεύτερος τρόπος
Άλλος τρόπος είναι να αλείφουμε τα αυγά γύρω-γύρω, όλο τον φλοιό τους, με λιπαρές ουσίας ή με διάφορα βερνίκια.

Τρίτος τρόπος
Ο επόμενος τρόπος είναι καταλληλότερος των άλλων όταν έχουμε για φύλαγμα πολλά αυγά.
Θέτουμε τα αυγά μέσα σε δοχεία κατασκευασμένα από αμμόχωμα τα οποία γεμίζουμε με ασβεστόνερο.

Τέταρτος τρόπος
Τοποθετούμε τα αυγά πλαγιαστά, μέσα σε στρώματα από ψιλοκομμένο άχυρο.

Πέμπτος τρόπος
Τοποθετούμε τα αυγά ομοίως μέσα σε πριονίδια (ταλάσι).

Έκτος τρόπος
Τοποθετούμε τα αυγά μέσα σε στάχτη.

Διαβάστε Επίσης  DIY μάσκα για να εξαφανίσεις τις ραγάδες από το στήθος

Ποια αυγά είναι καταλληλότερα για φύλαγμα
Αυγά καταλληλότερα για φύλαγμα είναι εκείνα που γεννιόνται από τον Δεκαπενταύγουστο μέχρι τα μέσα του Σεπτεμβρίου, για δύο λόγους:

Διότι οι κότες τότε, ένεκα του ότι αρχίζει η πτερόρροια, διακόπτουν μετά από λίγο το γέννημα. Είναι λοιπόν πολύ φυσικό ότι τα τελευταία αυγά τους έχουν λιγότερο σπέρμα, από τα αυγά του Μάιου και του Ιουνίου.
Οι πετεινοί εξαντλημένοι από τους μεγάλους περιπάτους τους στην εξοχή, όπου εκπλήρωσαν τα καθήκοντα τους υπό το άφθονο ηλιακό φως και τις θερμές ηλιακές ακτίνες, γυρίζουν πλέον στις φωλιές τους εξαντλημένοι και τα αυγά που γεννούνται, όπως και στο πρώτο μέρος του παρόντος πονήματος παρατηρήσαμε, είναι κατά το πλείστον διάφανα (χωρίς σπέρμα). Εμείς δε από πείρα γνωρίζουμε ότι τα διαφανή αυγά διατηρούνται καλύτερα.

.

Πηγή: Περί Πτηνοτροφίας/Ζ.Ι. Ανδρουλιδάκη

Αφήστε μια απάντηση