Πιέζουν οι δανειστές για τα προαπαιτούμενα!

Έντονες πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση για την έγκαιρη ολοκλήρωση των 88 προαπαιτούμενων στην ώρα τους ασκούν οι δανειστές.

Την ίδια ώρα, η νέα έξοδος στις αγορές μπορεί να περιμένει. Η πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων τις τελευταίες ημέρες με το δεκαετές να κινείται κάτω από 4% και το 3,5% για το επταετές αλλά και η δραστική αποκλιμάκωση κατά την χθεσινή έκδοση εντόκων γραμματίων, ανατροφοδότησε «πληροφορίες» περί άμεσης νέας έκδοσης.

Ωστόσο, στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, πληροφορίες αναφέρουν ότι τηρείται στάση αναμονής. Καθημερινά βλέπουν τις αγορές για να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα. Καμία απόφαση επί του παρόντος δεν έχει ληφθεί αλλά όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά από το τρίτο δεκαήμερο του Μαϊου και μετά, με ενδιάμεσους κομβικούς σταθμούς την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests των ελληνικών τραπεζών στις 5 Μαϊου, την έναρξη της τέταρτης αξιολόγησης στις 14 Μαϊου και τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 του μήνα.

Στο μεταξύ, ευρωπαϊκές πηγές μεταφέρουν ότι κατά την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup στη Σόφια, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δέχθηκε αυξημένη πίεση από τους ομολόγους του αλλά και το εκπροσώπους της Κομισιόν και του ESM.
Αυτό που ζήτησαν ήταν η ολοκλήρωση της λίστας των προαπαιτουμένων της τέταρτης αξιολόγησης αλλά και η κατηγορηματική αποτύπωση δεσμεύσεων από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης ότι στην μεταμνημονιακή εποχή δεν θα αναστραφούν μεταρρυθμίσεις των μνημονιακών ετών.
Τα μηνύματα τα οποία έλαβε κατά τις πληροφορίες ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αφορούσαν στην ανάγκη να υπάρχει μια ισχυρή συμφωνία για την επόμενη ημέρα αλλά και πλήρης υλοποίηση των προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει η συμφωνία για το χρέος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανία εμφανίζεται ιδιαίτερα φειδωλή στην πρόθεση εμπροσθοβαρούς ελάφρυνσης του χρέους. Επιθυμεί «μετρημένη» ελάφρυνση υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις στο μέλλον, τις οποίες δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι προτίθεται να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση.
Οι συζητήσεις με το κουαρτέτο ξεκινούν εκ νέου στην Αθήνα στις 14 Μαϊου με στόχο την επίτευξη Staff Level Agreement έως την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 του μήνα. Παρ’ ότι μέχρι τότε, δεν αναμένεται μεγάλη πρόοδος στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων οι δανειστές δεν φέρονται διατεθειμένοι να μεταθέσουν για το αόριστο μεταπρογραμματικό μέλλον την ολοκλήρωσή τους.

.

Διαβάστε Επίσης  Οι επιπτώσεις της καφεΐνης στο παιδί την περίοδο του θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση